Sony Xperia ZL na MWC: ochutnali jsme zakázané japonské ovoce

V dnešních odpoledních hodinách jsme s naší redakcí navštívili stánek Sony na MWC a osahali si novou Xperii ZL. Jak moc je podobná své slavnější sestře Xperii Z? Sdílí její neduhy nebo naopak ještě přináší něco navíc? Dostane se někdy do prodeje v České republice? Na tyto a další otázky odpovíme v tomto článku.

Japonský výrobce Sony v Barceloně mnoho svých fanoušků opravdu zklamal tím, že nepředstavil žádnou zásadní novinku. Přece jen ale na jeho expozici je na co se dívat. Jsou zde vystaveny desítky Tabletů Z a také Xperií Z, se kterými si můžete podle libosti vyhrát i ve spojení třeba s NFC repráčky, sluchátky a dalším příslušenstvím. Telefony i tablety zde můžete třeba i vykoupat.

My jsme se ale měli pro návštěvu Sony kromě ukojení základních geekovských pudů ještě jeden důvod. Určitě si vzpomínáte na to, že výrobce na lednovém CESu představil novou vlajkovou loď Xperii Z. Vedle ní pak ještě uvedl i sesterský model Xperia ZL s velmi podobnou výbavou. Tento model ovšem v portfoliu výrobce dostal nevděčnou roli druhého houslisty. Můžeme s klidným svědomím říci, že tato role mu rozhodně nepřísluší.

Upatlané sklo ustupuje plastu

Při přímém porovnání s Xperií Z nejdříve hodně vynikne menší výška. I když mají oba modely shodně displej s úhlopříčkou 5 palců, displej u ZL daleko více sahá k okrajům ve všech směrech, což je nejen velmi efektní, ale i praktické. Tento rozdíl totiž je totiž přesně ten důvod, který z Xperie ZL dělá kousek daleko vhodnější a příjemnější pro ovládání jednou rukou a z hlediska kompaktnosti se přibližuje spíše 4,7palcovým telefonům.

Z hlediska zobrazení displej plně kopíruje výborné kvality sesterského modelu. Trošku slabší jsou snad jen pozorovací úhly. Pod displejem se nachází malá LED dioda, která svým bílým světlem přispívá k pozitivnímu dojmu estetičnosti. V pravém dolním rohu se tísní ještě čočka kamerky pro videohovory. Toto řešení není obvyklé, nicméně funkčnost je oproti konvenčnímu umístění vedle sluchátka nad displejem úplně stejná.

Sony Xperia ZL – první videopohled z MWC

Co se týče designu, budí Xperia ZL kvůli absenci skleněných zad méně exkluzivní dojem. Ovšem plastová záda se na druhou stranu nikdy tak jednoduše neupatlají od otisků prstů a mastnoty, respektive tam tyto nečistoty nejdou zdaleka tak „hezky“ vidět. Zadní kryt není odnímatelný, takže není žádná možnost se běžnou cestou dostat k baterii. Sloty pro paměťovou kartu a SIM kartu jsou přístupné po odklopení dvířek ve spodní části zad. Na zadním krytu je v u černé barevné varianty použita úprava plastickým "mřížkováním". Telefon tak ve výsledku nemá šanci vyklouznout vám z ruky.

Na pravém boku nechybí výrazné, stříbrné tlačítko pro vypnutí telefonu či uspání displeje, které v současnosti je a do budoucna na 99,9% bude součástí dalších telefonů a tabletů Sony. Představitelé Sony nás vehementně přesvědčovali, že umístění tlačítka téměř přesně doprostřed plochy pravé hrany podle průzkumů vyhovuje více lidem. Podle nás by ale pro převažující skupiny praváků bylo mnohem lepší dát tlačítko o něco výše. Na fotografiích si můžete všimnout i odkrytých konektorů na 3,5 mm audio jack, micro HDMI a micro USB. Z toho vyplývá, že ZL bohužel ztratila odolnost proti vodě. Naopak získala spoušť fotoaparátu, která Xperii Z citelně chybí.

Uvnitř je to klasika

Pokud někdo očekával nějaké novinky ohledně softwaru, bude zklamán. Sony naprosto očekávaně použilo stejné uživatelské rozhraní jako v Xperii Z, T, V a dalších. Oproti starším Xperiím je tu použita nová verze operačního systému Android 4.1.2. Změnami spíše evolučního charakteru prošly všechny nabídky od zamykací obrazovky, přes menu až po rozhraní fotoaparátu. Jednou z mála novinek je třeba panel s nabídkou jednoduchých miniaplikací (kalkulačka a podobně), který je součástí seznamu spuštěných aplikací, nebo-li multitaskingu a také aplikace pro dálkové ovládání televize skrze IrDA port, který má Xperia ZL schovaný vedle uspávacího tlačítka displeje.

Operační systém byl celkově velmi rychlý, což ale není překvapení vzhledem ke starším zprávám z konference CES 2013.

Zkrátka a dobře Xperia ZL na nás udělala po všech stranách velmi dobrý dojem. Nevíme, co Sony vedlo k tomu udělat dva podobné modely a jeden z nich už dopředu odsoudit k neúspěchu skoro nulovou marketingovou podporou. Mnohem logičtější možná bylo oddělit oba mnohem jasněji například odlišným rozlišením nebo úhlopříčkou displeje a menším počtem jader procesoru či slabším fotoaparátem.

Nechme ale polemizování o tom „co by kdyby“. Xperia ZL se v průběhu dubna dostane do prodeje v Německu. Podle českého zastoupení se ale tento model pro český trh zatím neplánuje a bude tak pro našince jakýmsi zakázaným ovocem, pro které si bude muset jezdit do zahraničí. Pokud se ale do ČR přeci jen dostane, určitě pro vás tento zajímavý model otestujeme.

Diskuze ke článku
Tomáš
Tajne dúfam že toto "zakázane ovocie" sa dostane aj na Slovensko a Česko, myslim že to tak bude ked bude aj u susedov Nemcov :) a pozdravujem do Bracelony :) Ďakujem za vaše videa.
Miroslav Priesol
Moc děkuji za tento videopohled, je skvělý a já doufám že budu moc tento telefon brzy koupit a že se k nám dostane. Ještě jednou díky
Milhi
Skvělá skvělá skvělá :D.
Prostě lepší než Z ale né než HTC One ;)
14mirko
no neviem jak vy ale mne sa ZL paci viac ako Z.

tak vlajkove lode predstavili uz sony aj HTC a zatial je to podla mna celkom slusne co do mobilov tak do vybavy. Som zvedavy ci v rovnakom trende budu postupovat aj samsung iphone a nokia behom roku pri predstavovani vlajkovych lodi. xD

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze