Sony Xperia ZL od dubna v Evropě: bude stát 599 euro

9

Xperia Z je pro Sony jednoznačně nejdůležitějším produktem. Vedle ní ale ještě v lednu představila sesterský model Xperia ZL, který je na tom z hlediska vybavenosti velmi podobně. Nyní se objevují informace o dostupnosti tohoto zajímavého smartphonu.

Jaké jsou rozdíly mezi Xperií Z a ZL? Kromě voděodolnosti a designu už toho moc není, a klíčové prvky jako je velký displej s vysokým rozlišením, čtyřjádrový procesor, výborný fotoaparát a nejnovější verze Androidu zůstaly beze změny. Pro ty, kteří přeci jen lační po podrobnějším srovnání obou přístrojů, odkáži je na dřívější článek -Sony Xperia ZL: jak se liší od velké Xperie Z? (Srovnání).

Obě sestry vedle sebe. Poznáte, která je která?

Už na CESu při představování obou novinek jsme věděli, že stěžejní vlajkovou lodí bude Xperia Z, a ZL se dostane jen na některé vybrané trhy. Dostupnost pro Českou republiku byla dokonce výslovně popřena. Nově se ale objevují zprávy, podle kterých by se k tomuto zajímavému kousku přece jen tuzemští zákazníci mohli dostat. V sousedním Německu již totiž někteří prodejci telefon zařadili do své předprodejové nabídky za cenu 599 euro, tedy v přepočtu při aktuálním kurzu asi 15 tisíc korun. Jak už to známe z mnoha případů, když se v některém ze sousedních států nějaký model, který se k nám nemá dostat, začne prodávat, dostane se nakonec i do našich obchodů, byť ve formě riskantního šedého dovozu. Koneckonců ale Xperii ZL může potkat stejný osud, jako Xperii V, u které to už vypadalo, že se k nám ani nedostane a nakonec se před několika dny začala oficiálně prodávat, a už ji také mimochodem máme v redakci.

Půvabná Xperie ZL se do ČR ať tak či onak nakonec ke svým zájemcům přece jenom dostane

A na závěr ještě malá zajímavost. Sony nedávno oznámilo shodou okolností stejně jako v Německu dubnové uvedení Xperie ZL na další klíčový trh v Kanadě. Při té příležitosti se mimochodem také pochlubilo, že prý je ZL telefonem s největší velikostí displeje v poměru s velikostí zbytku telefonu. Oblast displeje je vypočtena na základě velikosti displeje a poměru stran, zatímco oblast zbytku těla přístroje se vypočítá jako výška vynásobená šířkou. Xperia ZL má podle měření Sony poměr 75,84%, zatímco většina dnešních chytrých telefonů má tento poměr někde mezi 60 až 68%. Analýza byla založena na porovnání celkem 884 typů různých smartphonů, což už vypadá jako dosti reprezentativní vzorek k tomu, abychom srovnání mohli přikládat nějakou objektivní váhu.

Zdroje: xperiablog.net, xperiablog.net

Diskuze ke článku
14mirko
ZL bude stat 599 euro? neviem ci som to dobre pochopil, ale nema to byt trosku lacnejsie prevedenie Z? tak potom kolko stoji Z?
trosku prehnane prachy za mobil..
mental.disease
Ved ako píšeš, o trochu lacnejsia varianta Zetka. Na svk je cena xperia Z ofiko 659€. Na heureka.sk "ponúka" 13 obchodov od 599 do 711. Samozrejme ho nik skladom nemá. Ale akonáhle bude dostupný cena pôjde rýchlo dole ako je u Sony zvykom. Vid Xperia T stala 549 a toť ju kúpiš už od 359€.
A či je to moc neriešim je to momentálne smartovy Olymp. Ale nový fon kúpiš už od 9.90€
adam
Jednoznacne ZL bude super.a cena bude lepsie urcite.keeby s fakt dal u nas kupit,bolo by super.Z ma velky displej ale aj velke telo,strasne natiahnute,pricom ZL je displej to iste ale telo ako xperia T a preto je ZL moj vitaz,stredne velky fon z obrovskyyyyym displejom:D
Refael
Pro mne, zijiciho v austr.Melbourne, to bude nejzajimavejsi model roku. Mohl bych si mozna zalozit zivnost, koupit ZLka v origin.Sony obchode(tudiz bez zasahu operatora) a posilat do CR s mensi "prirazkou". :-)).
Kazdopadne tez prijde do Aussie ve stejny mesic jako do Evropy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze