Sony Xperia tipo v redakci: první dojmy a videopohled

42

V naší redakci se usídlil nový smartphone Xperia tipo od Sony. Zaujme hlavně nízkou cenou, příjemnými rozměry a také téměř nejnovější verzí operačního sytému, která je v této třídě téměř nevídaným úkazem. Jak na nás po pár dnech testování novinka zapůsobila?

Sony Xperii tipo právě testujeme. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Své otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám na ně následně odpovíme buď přímo v ní nebo odpovědi zahrneme do připravované recenze.

Sony Xperia tipo - oficiální fotografie

Preview - Sony Xperia tipo: prcek pro začínající bude i jako Dual SIM

Sony Xperia tipo byla představena v polovině června tohoto roku. Výrobce současně s ní ještě představil i sesterský model s názvem Xperia tipo dual, který vypadá a umí prakticky úplně to samé. Jediné, čím se liší od klasické varianty, je podpora dvou SIM karet. Pro přepínání mezi nimi má na pravém boku navíc i speciální tlačítko. Tuzemské zastoupení Sony se rozhodlo na český trh uvést nejdříve právě model Xperia tipo, který se již několik dní nachází v naší redakci. V září pak dorazí dvousimkový model.

Xperia tipo dual vypadá stejně, umí ale pracovat se dvěma SIMkami

Malá je, není ale mini

Navzdory tomu, že mnoho e-shopů propaguje Xperii tipo jako nástupce veleúspěšné Xperie mini, která mimo jiné ještě nese logo zaniklého Sony Ericssonu, jedná se o zcela odlišný telefon. Shodou okolností máme Xperii mini v redakci a můžeme to opravdu potvrdit. Oba telefony se na první pohled liší již rozměry. I když na to podle oficiálních fotografií nevypadá, je Xperia tipo o dost větší. Na výšku měří 103, na šířku 57 a v pase má 13 milimetrů. Hmotnost se zastavila na příjemných 99,4 gramech. Xperia mini má všechny tyto parametry, snad kromě profilové šířky, položeny o dost níže.

Sony Xperia tipo je hodně malý telefon, do starší Xperie mini má však daleko

Co se týče designu, jde si novinka svoji vlastní cestou a jen dokládá, že Sony jako jeden z mála výrobců stále v oddělení, které má na starosti návrhy telefonů, zaměstnává designéry, kteří svému řemeslu opravdu rozumí, a ani po letech neztrácí kreativitu. Nejhezčí na celém telefonu je určitě nijak zvlášť výrazná spodní brada. Ta je hezky zaoblená a přispívá tak k příjemnému úchopu v ruce. Přední stranu ale z větší části zaujímá 3,2 palcový displej s HVGA (480×320 pixelů) rozlišením. Musíme říci, že na nás i přesto, že se jedná o obyčejný LCD TFT panel, udělal opravdu dojem. Není vůbec špatný, co se týče věrnosti podání barev nebo úrovně jasu. Není sebemenším číst z něj informace i za přímého slunečního svitu. Zamrzí naopak absence senzoru, který by jas automaticky reguloval.

Sony Xperia tipo – videopohled

Zmrzlinový sendvič v základu

Kromě displeje musíme výrobce pochválit také za použitou verzi operačního sytému. Uvnitř Xperie tipo totiž již od základu můžeme najít Android ve verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Z tohoto postupu by se mohla konkurence jenom učit. Například podobně vybavené LG Optimus L3, které již na trhu působí několik měsíců, stále nabízí pouze starší Android 2.3 Gingerbread. Na druhou stranu Sony se možná nejdříve mělo postarat o aktualizaci pro stávající telefony vyšší třídy jako je Xperia P, U a nebo sola, které doposud k velké nelibosti svých majitelů stále běží taktéž na Gingerbreadu. Plynulost běhu telefonu hodnotíme po pár dnech celkem pozitivně, k zasekávaní dochází jen výjimečně.

Sony Xperia tipo má na rozdíl od několikrát dražších stájových kolegů Android Ice Cream Sandwich již od výroby

Fotograf z něj nebude

Nejslabší stránkou Xperie tipo je jednoznačně fotoaparát. Jedná se pouze o základní snímač s maximálním rozlišením fotografií 3,2 megapixelů. Nenabízí bohužel automatické ostření, hardwarovou spoušť a dokonce ani diodu pro osvícení tmavších scén. Za slunečného počasí, které v těchto dnech panuje, se ale dají pořídit docela obstojné snímky. Horší je podle očekávaní focení bližších objektů, právě kvůli zmíněné absenci autofocusu. Xperia tipo je sice telefon nižší třídy, i tak se ale výrobce mohl vytáhnout o něco více. I v této cenové kategorii se totiž už nyní jedná o slabý průměr až podprůměr.

To je tedy pro dnešek všechno. Xperii tipo samozřejmě podrobíme mnohem podrobnějšímu testování, na jehož konci bude následovat tradiční recenze. Můžete se těšit na všechny obvyklé obsáhlé kapitoly, ve kterých vám podrobně popíšeme každou jednotlivou funkci telefonu. Nezapomeneme také na naše standardizované testy výdrže, ve kterých otestujeme akumulátor. Xperia tipo totiž nabízí 1500 mAh exemplář, což by teoreticky v kombinaci s malým a nijak extra jemným displejem mohlo zaručit celkem dobrý výsledek.

Pokud vás o telefonu cokoliv zajímá, nebojte se zeptat prostřednictvím diskuze pod článkem. Budeme se vám snažit na všechny vaše otázky ihned odpovědět nebo odpovědi popřípadě zahrneme i do připravované recenze.

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu Sunnysoft.cz, kde si telefon můžete zakoupit.

Technické parametry Sony Xperia tipo

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 57 × 13 mm, 99,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,5 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 3 650 Kč
Diskuze ke článku
Jakub
Moc pěkný telefonek, design se fakt povedl. A doufám že takové baterie už budou standard u všech nových xperií..
Morous
Škoda, oproti Xperii Mini moc pokrok není... :(
Zvukár
Low endik urcite konkurencie schopny. Dizajnerom snahu byt iny nezaprem, len neviem prist nachut tym zadnym krytom. Ani neviem ci sa mi nejaky paci, z tejto newgen. Inak na jednej fotke tam mas widget ktory ti ukazuje zatazenie ram, cpu, pamate. Z akej aplikacie ho mas? dik
Logout
SE byl snad posledni vyrobce prodavajici v Evrope i QWERTY telefony vysuvne konstrukce. Ted se skoro zda, ze ty klavesnice tam prosazoval Ericsson, samotne Sony jeste nevydalo vubec nic jako pokracovani Xperie (mini) Pro a misto toho chrli jeden (pro me prakticky stejny) telefon za druhym.

A z jine stranky - na me Xperii mini pro zatim nikdo neopravil problemy, ktere prinesl ICS, coz je po tolika tydnech uz vazne tristni. Zatim jsem mel s Sony Ericssonem jen jednu zkusenost - K750i pred sedmi lety, ale stejne jako tenkrat, i ted uz to po pul roce je spise rozpacite nez nadseni. Zajimave ze v davnych dobach Sony i Ericsson zvlast me takto nikdy nezklamali.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze