Sony Xperia tipo dual: jaký je první japonský dual SIM? (video)

32

V redakci jsme otestovali první dual SIM japonského výrobce Sony, který se svým modelem tipo dual snaží konkurovat levným dual SIMům na českém trhu, přičemž sází na zdařilý design, známou značku i dobrou funkční výbavu. V dnešním článku se podíváme na zoubek hlavně funkci Dual SIM a jak přesně v případě modelu tipo dual funguje. Je to aktivní nebo pasivní dual SIM? Jak se dvousimková premiéra povedla?

Jako vejce vejci

Sony Xperia tipo dual je téměř stejná, jako její jednoSIMková verze Xperia tipo, kterou jsme již v naší redakci testovali. Malý a kompaktní telefon s líbivým designem, 3,2 palcovým displejem a Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich se nám poměrně zamlouval a odnesl si dobré hodnocení.

Dvojčata - Xperia tipo a Xperia tipo dual. Poznáte, který je který?

Líbila se nám příznivá cena, dobrá konstrukce, výborná odladěnost systému, svižný běh a bohaté základní balení. Kritiku si naopak zasloužil horší vestavěný fotoaparát. Na podrobné hodnocení se ostatně můžete podívat do naší recenze.

Model Xperia tipo jsme již v redakci testovali - nyní je na řadě jeho dvousimková verze

Všechna hodnocení z recenze se dají použít i u dnes testovaného modelu Xperia tipo dual, který je se svým jednoSIMkovým modelem téměř na vlas stejný. A pod tím slovíčkem téměř si kromě slotu na dvě SIM karty představte pouze jedno kouzelné tlačítko a jinou barevnou variantu. Xperia tipo dual se totiž prodává také v elegantní stříbrné verzi, ve které klasické tipo neseženete. Stříbrná je opravdu velmi povedená a dobře vypadá zejména na bradě pod displejem, která působí téměř kovovým dojmem. Celý telefon je ale vzhledem k ceně pochopitelně celý z plastu.

Prodejní balení je velmi bohaté - nechybí paměťová karta, fólie na displej a dva adaptéry na microSIM

Protože je ale tipo dual tak podobné klasickému modelu tipo, zaměříme se v dnešním článku jen na odlišnost, kterou jsou Dual SIM funkce.

Xperia tipo dual se prodává v elegantní stříbrné barvě. K dostání je také v černé verzi

Sony Xperia tipo dual – videopohled

Dvakrát na příjmu

Slot pro SIM karty je vyřešen dobře. Musíte sice bohužel vždy vyjmout i baterii, poté ale můžete vyměnit každou SIM kartu zvlášť, což například u modelu Galaxy S Duos není možné. U slotů je přehledný piktogram s čísly SIM karet, podle kterých se budou také následně SIM karty hlásit v systému. Dejte si ale pozor, telefon podporuje sítě 3G jen u první SIM karty. Druhá SIMka se přihlásí jen do 2G sítě a nejrychlejší data, která si užijete, budou skrze EDGE.

Slot pro dvě SIM karty je přístupný až po vyjmutí baterie - k dispozici je i šuplíček usnadňující vyjmutí spodní SIMky

V horní liště máte přehledně zobrazen stav signálu obou SIM karet, přičemž je důležité zmínit, že jsou obě na příjmu současně, takže se Sony Xperia tipo dual řadí do skupiny aktivních dual SIMů. To znamená, že na rozdíl od pasivních dual SIM telefonů, kterých poslední dobou ubývá, se vám kdokoliv dovolá na jakoukoliv SIM kartu bez toho, abyste je museli přepínat. SIM karty jsou v systému barevně odlišeny a můžete si je i pojmenovat. Pokud vám někdo volá, hned tak podle barvy a názvu SIM karty vidíte, na kterou SIM kartu hovor směřuje. Bohužel ale, pokud telefonujete na jedné SIM kartě, volající na druhou SIM kartu uslyší jen obsazovací tón. Přesměrování, jako u Samsungu, možné není. Stejně tak pokud aktivně přenášíte data na jedné SIMce a někdo vám ve stejný okamžik volá na druhou, nedovolá se a ozve se pouze obsazovací tón.

Indikace dvou SIM karet napříč prostředím

Tlačítko na pravém boku ale pro přepínání slouží. K čemu tedy je? Rychle si pomocí něj volíte SIM kartu, kterou chcete použít pro aktuální odchozí úkon – odchozí hovor, SMS nebo MMS. Tipo dual totiž nemá nikde v prostředí možnost zvolit si například před odesláním zprávy nebo zavoláním kontaktu SIM kartu, přes kterou má být úkon proveden. Vždy nesmíte zapomenout přepnout na boku telefonu na SIM kartu, kterou chcete použít. To je konkurenční nevýhoda oproti modelům od Samsungu nebo Alcatelu, které vám vždy dají i pohodlně na výběr přímo před danou úlohou v systému.

Možnosti nastavení dvou SIM karet - nechybí ani časované přepínání

Napevno si můžete zvolit SIM kartu, která bude používána pro datové přenosy. Druhou SIM kartu tak v tomto ohledu nechá telefon v klidu i v případě, že SIM karty bočním tlačítkem přepnete. To se může hodit zejména v případě, že máte například pouze na jedné kartě aktivní datový tarif. Šikovnou funkcí je také časované přepínání SIM karet. Lze si tak jednoduše nastavit, že po 19:00, kdy máte například volání zdarma, se telefon automaticky přepne na druhou SIM kartu. Nastavit si lze vždy jeden časový interval, pro každou ze SIM karet zvlášť pro pracovní dny a zvlášť pro víkend. To samé lze provést také s datovými přenosy a nastavit si, v jakém čase se pro datové přenosy používá která SIM karta.

Dual SIM premiéra nedopadla pro japonského výrobce vůbec špatně. Ano, řada věcí by mohla být promyšlenější a dotaženější, ale celkově vše funguje spolehlivě. Xperia tipo dual se navíc prodává za takřka shodnou cenu, jako Xperia tipo, takže nabídne i poměrně dobrý poměr výbavy a ceny. Pokud ale chcete vychytanější Dual-SIM, který navíc zvládne například přesměrování hovoru z jedné SIM karty na druhou, když na jedné právě hovoříte, zvolte spíše některý z dual SIMů Samsungu, které toto zvládnou, například ndávno testovaný Samsung Galaxy S Duos, který je však cenou mnohem výše.

Technické parametry Sony Xperia tipo dual

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 57 × 13 mm, 99,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx, , video: 640 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM7225, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,5 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 3 890 Kč

Sony Xperia tipo dual můžete zakoupit na e-shopu Sunnysoft.

Diskuze ke článku
Maara
Dobry den, daji se i na druhe sim karte prijimat MMS zpravy? Dekuji
Pm
zdravím :D kde jste sehnali tu tapetu ze samsungu? ty pampelišky :D
K@rlos
Velice pěkná recenze. Děkuji
kj
a co xperia t????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze