Sony Xperia miro: první dojmy ze sympatického japonce

12

Japonský výrobce Sony pokračuje v produkci nových modelů řady Xperia, které se pyšní operačním systémem Android. Jedním z nejnovějších zástupců té nejlevnější kategorie je také Sony Xperia miro, která se nám nyní usadila v redakci. Jaké dojmy v nás zanechal tento malý Japonec?

Sony Xperia miro je další novinka, která se bude na trhu snažit zaujmout především cenou proklatě nízko. Nový model Sony Xperia miro by se měl na trhu objevit s cenovkou pod 5 000,- Kč. Za tuto cenu nabídne celkem standardní výbavu obsahující 800MHz procesor, 512 MB paměti RAM nebo operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Sony Xperia miro – oficiální snímky

Sony Xperia miro se snaží cílit především na mladé uživatele a to nejen příznivou cenou, ale také designem. Novinka bude totiž dostupná v několika barevných variantách a koncept "hravého" designu podtrhuje také notifikační LED proužek pod displejem, který dokáže měnit barvy podle aktuálního schématu a blikat podle událostí.

Sony Xperia miro bude dostupný v několika barevných variantách

Sony Xperia miro je hardwarově velmi sympatický telefon. Drobné rozměry 113 × 59,4 × 9,9 mm skvěle padnou do ruky a hmotnost 110 gramů také kapsu nezatíží. Na přední straně nalezneme dotykový displej s úhlopříčkou 3,5 palce, což se dá považovat za ideální velikost pro tento typ zařízení. Bohužel trochu zklamáním je rozlišení displeje. HVGA, neboli 480 × 320 px, sice nezní špatně, nicméně rastr je na displeji celkem vidět. Vzhledem k ceně však můžeme tento fakt celkem v klidu tolerovat.

Tip: Sony Xperia miro: telefon z Facebooku představen

Sony Xperia miro – videopohled

Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves, které jsou dostatečně citlivé a není s nimi prakticky žádný problém. Pod tlačítky ještě najdeme zmiňovaný notifikační LED proužek, nad displejem pak druhou LED, která ovšem funguje pouze sporadicky. Kromě toho se nad displejem ještě nachází přední kamerka pro videohovory a mřížka reproduktoru. To by bylo vše k přední straně, teď ještě pohled na záda telefonu.

Zadní kryt je vyroben z plastu s povrchovou úpravou soft-touch, díky čemuž v ruce neklouže, skvěle sedí a vůbec celkově budí velmi příjemný dojem. Kryt pak skrývá čočku 5Mpx fotoaparátu, kterému nechybí automatické ostření a schopnost nahrávat video ve VGA rozlišení. Schopnosti fotoaparátu jsou v dané cenové kategorii rozhodně nadprůměrné, takže se už těšíme, až jej pořádně otestujeme.

V telefonu najdeme Android 4.0 Ice Cream Sandwich, za což si rozhodně Sony zaslouží pochvalu. Políček by si však zasloužili za optimalizaci prostředí, neboť ta rozhodně není ideální. Je vidět, že slabší hardware bohužel nestíhá tak, jak by měl, a tak není žádnou výjimkou čekání, delší spouštění aplikací nebo dokonce občasný pád některé aplikace (dokonce i samotného uživatelského prostředí - proces com.sonyericsson.home byl ukončen). To jsou však zatím pouze první dojmy, konečný pohled na věc si uděláme až po našem podrobném redakčním testu.

Až na zmiňovaný software v nás model Sony Xperia miro zanechal veskrze kladné dojmy. Jak se japonská novinka líbí vám a jaké funkce byste chtěli otestovat? O vaše názory stojíme, podělte se o ně s námi v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Sony Xperia miro

Kompletní specifikace
Konstrukce113 × 59,4 × 9,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 508 × 2 048), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 5 090 Kč
Diskuze ke článku
Filip
Dobrý den, na tento test jsem se opravdu těšil a také čekal s velkým očekáváním, které se vyplnilo. Mám velký zájem o koupi nového mobilu právě z této třídy. Hlavními uchazeči jsou Sony xperia Miro a LG Optimus l5. Kdybyste měl jít do detailů, který z těchto dvou mobilů by jste si vybral vy ? U LG mě trochu odrazuje tvrzení některých testerů, kteří tvrdí že mobil má slabou ochranu displeje a že jde vizuálně pozorovat dokonce i promáčknutí. Děkuji předem za vaší odpověď.
Filip
* byste
maty
já o něm taky přemýšlím, přítelkyně potřebuje náhradu za Samsung S5230. Mě se osobně víc zamlouvá LG L5, má větší display. Ale je pravda že ochranné sklo je na tom tak špatně ?
Jura
Ano i ne. Pokud s mobilem dosti pracujete (ať už jde o psaní sms, poznámek nebo hraní her apod.), tak Vás displej zklame a nedoporučoval bych mít ve výběru zařazen LG L5. Pokud Vaše přítelkyně mobil hlavně využívá na občasné psaní sms a sem tam zavolá. Tak by jí mohl LG L5 udělat službu. Ovšem jestli to pak nejsou zbytečně vyhozené peníze?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze