Sony Xperia 1 V jako vybroušený diamant. Proč v nás zanechala skvělé první dojmy?

50
Sony Xperia 1 V jako vybroušený diamant. Proč v nás zanechala skvělé první dojmy?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Balení Xperie 1 V je maximálně environmentální
  • Použité materiály i jejich povrchová úprava zajišťují pohodlné a jisté držení telefonu v ruce
  • Sony stále nedá dopustit na rámečky okolo displeje, v nich jsou reproduktory i selfie kamera

Sony představilo svou vlajkovou loď Xperii 1 V již před několika měsíci, do redakcí se však dostává až nyní. Jelikož se jedná o jeden z nejlépe vybavených smartphonů na trhu vůbec, velmi jsem se těšil.

Environmentálnější než kdy dřív

Sony je známé svým environmentálním přístupem, který se odráží již na samotném balení, a to nejen smartphonů, ale třeba také sluchátek či herní konzole PlayStation 5. I přesto mě tak trochu zaskočilo, když jsem zjistil, že Xperia 1 V nemá klasickou krabičku, nýbrž jen pouzdro z papíru vyvinutého přímo Sony. Ten nese označení „Original Blended Material“ a využívá různé přírodní zdroje, jako je například bambus či cukrová třtina, což jsou rostliny známé pro svůj rychlý růst. Na stránkách sony.com se pak můžete o tomto materiálů dozvědět hned několik zajímavostí.

Co se však v balení kromě telefonu vlastně nachází? Po vzoru předešlých modelů zde najdeme již jen (zřejmě legislativou vyžadované) papírové příručky, což je vše. Na vnější straně obalu je pak piktogramem oznámeno, že s kabelem ani adaptérem zákazníci počítat nemají.

Stříbrná jí zkrátka sluší

Sony Xperia 1 V je dostupná hned v několika barevných provedeních, ke mně se však dostala stříbrná, která se Sony jednoduše povedla a představuje podle mě zlatý střed pro někoho, kdo nemá zájem o příliš konzervativní černou, ale zároveň ani neholduje telefonům křiklavých barev. Ihned po uchopení si navíc nelze nevšimnout vroubkovaného povrchu na zádech i bocích, které zdobí stylové, ale i praktické vertikální linky. Díky nim je úchop zařízení výrazně jistější.

Záda mají (na sklo) nezvyklý vroubkovaný povrch.

Rámečky jsou pochopitelně kovové (hliníkové) a záda skleněná s ochranou Gorilla Glass Victus, popravdě se však může na první pohled zdát, že se jedná pouze o plast, což nemyslím nijak špatně. Záda mají totiž (na sklo nezvyklý) vroubkovaný povrch, což je další prvek přispívající k tomu, že Xperia 1 V zkrátka skvěle drží v ruce. Domnívám se, že ani v zimě, kdy u mnoha telefonů s hladkým povrchem zad hrozí vyklouznutí z promrzlé dlaně, nebude mít Xperia 1 V v tomto ohledu žádný problém.

Mobil nabízí kromě odolnosti dle standardů IP65/IP68 také podlouhlý design, díky němuž je telefon pěkně tenký. Palcem lze pak po 6,5" obrazovce vcelku komfortně (bez přehmatávání) dosáhnout zhruba do dvou třetin výšky displeje. Pro ty, kterým takto velký (či vysoký) displej nevyhovuje, však existuje naděje na příchod Xperie 5 V, která by mohla mít po vzoru předešlých modelů 6,1". Xperia 1 V má navíc pro běžného uživatele možná až zbytečně vysoké 4K rozlišení, které ocení spíše fajnšmekři. Osobně se mi také líbí, že se Xperia nebojí rámečků, do nichž ukryla selfie kameru, ale třeba i dvojici hlasitých reproduktorů. Ty zní i letos skvěle a pro milovníky poslechu do sluchátek je zde stále 3,5mm jack.

Ptejte se, co vás zajímá

Jako vždy máte i nyní příležitost se ptát na vše, co vás ohledně vlajkové novinky od Sony zajímá. Již brzy se pak můžete těšit na fotoduely a další obsah zaměřený na Xperii 1 V, která se má dostat k zákazníkům na začátku příštího měsíce za doporučenou cenu 33 990 Kč.

Sony Xperia 1 V

Rozměry165 × 71 × 8,3 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Taky se mi líbí. Ten design je prostě top. Především ten rám a i struktura zad. Pecka. Snad 5tka bude to samé.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
O 10k méně a bylo by to top..
Johan Nohaj
Johan Nohaj
Naposledy upraveno: 23. 6. 2023 08:15
Videl som video ( je to cernoch), ma miliony sledovani a robi aj rozhovory s vysoko postavenymi ludmi, opisuje producty, a ten prirovnal Sony Xperie k autam PORSCHE, asi ma pravdu 🤔🤔👍👍👍
Mara Studna
Mara Studna
Tato Xperie s Inovacemi jakožto C-Cinematic a další funkce,jakožto HDR Remaster přímo implementované do display je neskutečnou inovací,nebot TV SONY Bravia mám a musím říci zcela nezaujatě je to skok,který nikdo nenabízí,nemluvě o přidaném nočním režimu převzatém z foto Alpha a dvouvrstvém Novém čipu,který rovněž zvyšuje kvalitu snímků,co jsem mohl vidět je to neskutečné.V podstatě kapesní Alpha i TV,pro Mne multifunkční a multimediální stroj pro Tvůrce Obsahu a už se opravdu Těším a at si každý říká co chce-Je to plnohodnotný stroj pro kvalitní foto i video-Můj názor-nikomu ho nevnucuji-přeji Hezký Den.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze