Sony Tablet S: první dojmy z elegantního tabletu

Propuklá mánie kolem tabletů nenechala spát ani Sony. V Berlíně prezentovala hned dva své kousky a každý je svým způsobem velmi zajímavý. Nejprve si představíme ten větší, zvaný Tablet S. Uchvátí nejen designem, ale třeba také certifikací PlayStation.

Tablety Sony patřily k hlavním tahákům veletrhu. Toho si Sony bylo dobře vědomo předem a přivezlo opravdu mnoho vzorků. Nicméně i tak byl u všech kusů neustálý nával. Po trpělivém vystání fronty jsme si však přeci jen jeden kus ukořistili sami pro sebe a mohli se s ním v relativním klidu seznámit.

Z přední strany je Sony Tablet S vcelku obyčejný

Jako přehnutý list papíru

Velikostí nijak nevybočuje z řady velkých tabletů. Zde však musím upozornit, že mezi ty úplně největší se nezařadí, neboť jeho displej disponuje úhlopříčkou „jen“ 9,4 palce. Rozlišení ale zůstalo vysoké jako u konkurence a počítat tak můžete s 1280 x 800 body. Hnacím motorem je dvoujádrový procesor Cortex A9 Tegra 2 s taktem 1 GHz. O svižnost se rozhodně nemusíte bát. Android 3.1 Honeycomb šlape jako hodinky. Prozatím jsme byli zvyklí, že „tabletový“ Android nikdo neupravoval. Sony si však pozměnilo podobu menu, nebo chcete-li seznamu aplikací. O jeho podobě se můžete přesvědčit v přiloženém videu. Prozradím snad jen, že Sony vsadilo na bílou barvu.

Čtěte: Otevřeli jsme Sony Tablet P: luxus dvou displejů (video a dojmy)

Změna přichází jakmile se podíváte z boku nebo ze zadu

Nyní na chvíli zabrousím k designu a konstrukci. Většina dnešní tabletů vypadá jako obdelníková placka. V podstatě tak můžete vybírat dle výbavy, velikosti displeje či sympatií k té či oné značce. V Sony si zřejmě řekli dost, touto cestou my nepůjdeme. Z přední strany vypadá Tablet S ještě vcelku standardně. Stačí se však podívat z profilu nebo jej uchopit do rukou. V ten moment zjistíte, že se tablet směrem dolů ztenčuje. Zatímco v horní části má tloušťku úctyhodných 20,6 milimetrů, ve spodní části se dostane na velmi pěkných 10 milimetrů. Svým designem tak Tablet S připomíná list přehnutého papíru. Díky této konstrukci se tablet opravdu velmi dobře drží a při položení na stůl získáváte velmi pohodlný úhel pro psaní textu. Abych ale jen nechválil. Na fotografiích si můžete povšimnout, že odemykací tlačítko se nachází v bočním prolisu. Toto umístění Sony nezvolilo dobře. Tlačítko je totiž malé a v podstatě schované. Minimálně v počátcích jej budete stále hledat. Jako dominantní materiál byl zvolen černý a lesklý plast. V ruce tedy nepůsobí tablet od Sony tak hodnotně, nicméně to hravě vyváží svým originálním designem.

IFA: Sony Tablet S – první pohled

(Ne)pracujeme, ale hrajeme si

Na zadní straně se pak nachází i čočka 5 megapixelového fotoaparátu. O něco níže si můžete prohlédnout ukázkovou fotografii. Sony Tablet S je dále stvořen pro zábavu. Obsahuje totiž certifikaci PlayStation. Stejnou se pyšní například Xperia Play. K čemu vám to bude? Bude možné snadno emulovat hry z PS1. Už v základu se v Tabletu S nachází například oblíbená hopsačka Crash Bandicoot. Ta byla přepracována a dokáže se přizpůsobit displeji. Sony si také vyhrálo s emulátorem. Ovládací prvky si můžete po displeji libovolně posouvat nebo zvětšovat. Jednoduše si vše nastavíte pro vaše pohodlí. Jak to vypadá v reálu, můžete vidět opět v našem videopohledu.

Sony Tablet S - ukázková fotografie

Sony Tablet S se bude prodávat v několika variantách. Vybrat si budete moci velikost interní paměti (16 nebo 32 GB) a také, zda chcete verzi s 3G nebo vám postačí jen připojení skrz Wi-Fi. Pokud však budete chtít oficiální českou distribuci, budete muset na 3G zapomenout (Sony si zřejmě nechalo zjistit naše pokrytí). Na výběr tak bude varianta s pamětí 16 GB za 8 900 Kč a verze s dvojnásobnou kapacitou za 10 700 Kč.

Mezi příslušenstvím se objeví i praktická klávesnice
Diskuze ke článku
Jakub
Tak kdybych si kupoval tablet (jakože nebudu protože pořád nechápu na co to je dobré) tak bych si koupil tento nebo ipad :D. Sony s moc povedl navíc jestli budou mít uživatelí přístup do archivu sony music a columbia pictures tak to je zas něco co konkurence nemá.
pudl

Tablet S nemá chybu, už jen to, že je to někdo jiný než podělaný Ťamťung či Épl. "S" bude můj. Konečně si Japonci řekli, že musejí do světa a ukázat těm zoufalcům, co pouze kradou nápady, licence apod. /(Ťamťung, a celá Čajna), jak má vypadat technika.
Jan
Dobrý den. Můžu se zeptat, kdy uděláte podrobný video-pohled na Sony tablet S ?
Martin
Dobrý den, ta tegra je jen 1 jadrová? Škoda že nemá mini HDMI usrčitě by se někam vešel, no třeba bude nějaký dock s více výstupí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze