Testujeme Sony Tablet S: první dojmy z elegantního Androida

6

Minulý rok nám Sony představilo dvojici svých unikátních tabletů, každý z nichž mířil na jiný segment zákazníků. Něco ale měly společné. Tím mám na mysli především nezvyklý a zajímavý design, podporua herního certifikátu PlayStation a v neposlední řadě slušné specifikace. Do redakce nám nyní dorazil Tablet S.

Recenzi na rozevíracího sourozence Sony Tablet P jste měli možnost si na mobilenet.cz přečíst už minulý měsíc, klasičtější a také výkonnější Tablet S k nám dorazil minulý týden, odkdy jej pro vás pilně testujeme. Koupě tohoto kousku pak v mnohém závisí na vašem vkusu z hlediska designu, jelikož je právě ten je jednou z vlastností, která tablet odliší od ostatních. Kromě fešného vzhledu ale dokáže Tablet S přitáhnout pozornost i hardwarem, kde nechybí dvoujádrový procesor Cortex-A9 s taktem 1 GHz, dostatečně velký displej s rozlišením 1280 × 800 pixelů či 5Mpx fotoaparát. Pojďme se tedy podívat, co Tablet S umí.

Oficiální obrázky Sony Tablet S

Design a konstrukce: nevšedně složený tablet

Vzhled bude dost možná tím největším důvodem, proč si Tablet S budete chtít pořídit. Tím bych rozhodně nechtěl nijak shazovat hardware uvnitř, jen je zřejmé, na co Sony upřelo svou pozornost především. Tablet vypadá jako zahnutý plastový list, což z estetického hlediska působí velmi pěkně. Příjemné jsou i rozměry, které s 241,2 × 174,3 × 10,1 mm tak akorát zapadnou do batohu či větší kapsy. Kvůli atypické konstrukci je však z na horní straně tablet výrazně tlustší, zde se přístroj rozšiřuje až na 20,6 mm, což už tak pěkné není. Spojíme-li to s hmotností 625 gramů, vyjde nám nikterak kompaktní a vcelku těžký tablet, na který si musíte zvyknout. Sony je tak téměř stejně těžké, jako jeden z nejtěžších tabletů na trhu, nový Apple iPad, který je nechvalně proslulý vyšší hmotností – konkrétně 662 gramů.

Design tabletu připomíná složený list, což jej dělá o něco tlustší

Tlustší horní hrana tabletu je o stranách však skvěle využita. Z levé strany najdete v jakýchsi designově zajímavých prolisech krytku, pod níž se skrývá microUSB port, slot pro paměťovou SD kartu a slot pro SIM kartu. Vpravo pak v této částui nalezneme tlačítko pro zapnutí či zámek přístroje a regulátor hlasitosti. Díky tomu jsou další části tabletu tlačítky neposkvrněny a vše tedy vypadá uhlazeně, bez rušivých elementů. Z konstrukce samotné mám lehce rozpačité pocity. Tablet se v horizontální poloze drží díky ergonomickému tvaru velmi pohodlně, ve svislé pak lehce nevšedně, především díky oné výrazně rozšířené části. Mnohem více mě však iritovala horní část konstrukce, kde byla k nalezení kamerka pro videohovory. Tam totiž končí plastový závin zadní části, který při doteku lehce odstává a povrzává. Konstrukce a tělo je rozhodně solidní a velmi pevné, kvůli horní vrzající hraně má ale člověk pocit, že je zde ještě co zlepšovat. Skřípání naštěstí není tak silné a pokud na horní část zbytečně netlačíte, nebude vás nic rušit.

V postranních záhybech jsou schovány všechny potřebné prvky

Sony Tablet S je vyroben z plastu, což je znát. I přes stylový a lehce futuristický design tedy postrádá jakýsi pocit hodnotnosti, který dokáže přinést hliník či jiný kov, samotný vzhled to ale alespoň z části vynahrazuje. Celá zadní část je pak pokryta miniaturními výstupy, které jsou příjemné na dotek a fungují i jako protiskluzový povrch.

TIP: Nezapomeňte si přečíst naši recenzi kolegy Sony Tablet P, dojmy z výstavy a preview na recenzovaný Tablet S.

Sony Tablet S – videopohled

Displej a operační systém: povedený Android

Takřka celá přední plocha tabletu skýtá TFT displej s úhlopříčkou 9,4 palců a rozlišením 1280 × 800 pixelů s hustotou 161 ppi. Zatímco rozlišení 720p můžeme označit za dostačující, hustota pixelů nepatří mezi ty nejlepší a při bližším zkoumání narazíte na nedokonalé hrany. Samozřejmě ale musíte zkoumat z hodně velké blízkosti. Displej je naštěstí dostatečně jasný s dobrým podáním barev a jediné, k čemu bych směřoval výtku, je čitelnost na přímém slunečním světle, která je dost špatná. Připočteme-li k tomu plochu s extrémní náchylností na otisky prstů, vychází nám nutnost častého a agresivního leštění hadříkem.

Úvodní obrazovka je klasický Honeycomb.

Sony pro Tablet S sliboval aktualizaci na nejnovější verzi operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich, k nám ale přístroj dorazil v základu stále s verzí 3.2 Honeycomb. Ten svůj účel plní na výbornou a v kombinaci s dvoujádrovým procesorem a grafickým čipem GeForce nabízí rychlý a pohodlný zážitek s kýženou svobodou u přizpůsobením plochy. Optimalizace systému se ale neobešla bez zádrhelů a při spuštění více náročnějších aplikací rozhodně pocítíte zpomalení, občas i záseky během listování na ploše či v menu. Nejedná se o nic katastrofického a na mnohých tabletech a telefonech s Androidem jsme si na ne zcela plynulý chod zvykli. Stále však platí, že optimalizace mohla být provedena lépe. Někteří výrobci zvládají své přístroje s Androidem optimalizovat tak, že je běh velmi plynulý a je jen škoda, že se mezi ně tentokrát Sony zařadilo jen částečně.

Plochy se dají podle přání upravovat widgety a ikonkami

Zatímco v systému moc překvapení hledat nelze, Sony implementoval do tabletu své vlastní uživatelské prostředí pro určité aplikace a služby, které se povedlo na jedničku. Mluvím tu především o multimediální oblasti s hudbou a obrázky, případně exkluzivním obchodu s aplikacemi, speciálně uzpůsobenými pro tablet a v neposlední řadě také hubu Social Feed, který spojuje všechny sociální sítě dohromady. Nejen, že tyto jednotlivé huby nabídnou rychlý přístup k potřebným funkcím tabletu, navíc ale prvotřídně vypadají a graficky patří mezi nejpovedenější sekce přístroje. Při přehrávání hudby si tedy užijete grafické znázornění alb, sociální sítě se vám pak ukazují jako jednotlivé stránky, mezi nimiž lze listovat. Sony se tu opravdu vytáhlo a i když se nejedná o životně důležitou vlastnost, oko uživatele rozhodně potěší. Sony také aplikovalo na klasické menu svůj vlastní bílý design lesknoucích se poliček, který se mi líbil mnohem více, než černé pozadí Androidu. Ostatně posuďte sami.

Nové menu a jednotlivé huby vypadají skvěle

Fotoaparát a video: občasné momentky

Tablety už jen svými rozměry pro focení nikdy uzpůsobeny nebudou, a to nezmění prakticky nic. To samozřejmě nepřekáží vývojářům, aby se do svých výrobků snažili přidat alespoň nějakou přidanou hodnotu a výjimku netvoří ani Sony. Tablet S se může pochlubit fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx, který vám vytvoří fotografie v rozlišení 2560 × 1920 pixelů. K mání je také možnost natočit 720p video s 30 snímky za vteřinu a nechybí ani přední kamerka pro videohovory, která však, stejně jako například nový Apple iPad, nabízí prehistorické rozlišení jen 0,3 Mpx.

Hlavní menu fotoaparátu je jednoduché, ale praktické

Je pochopitelné, že tu o žádnou světobornou kvalitu nepůjde a po prvních fotografiích se očekávání potvrzuje. V případě dobrých světelných podmínek tablet nemá problém vykouzlit obstojné fotografie, které se nebudete stydět nahrát na Facebook. Zázraky však od fotoaparátu nečekejte. Při horším osvětlení totiž nastupuje šum a a všudypřítomná neostrost, které výsledný dojem kazí.

Příjemně překvapí možnosti nastavení, které jsou na tablet bohatší, než jsem čekal. Kromě klasiky v podobě vyvážení bílé, saturace a expozice si můžete nastavit také jednotlivé scény, kde najdete například Sport, Portrét, Pláž, Sníh a jiné, jež automaticky nastaví parametry podle zvolené scény. K tomu ještě můžete ručně vyvážit bílou barvu v závislosti na osvětlení a výsledek se tak může o celou třídu zlepšit. Potěší také přítomnost několika úrovní zaostření, kde nechybí makro. Celkově se tedy dá fotoaparát označit za průměrný, možnosti jeho nastavení však některé nedostatky vynahrazují.

Zkušební fotografie

Fotografie za denního světla nabízí průměrnou kvalitu

Zblízka fotografiím nechybí detaily, musí však být dobré osvětlení

Po prvním osahání dokáže Tablet S nabídnout jak příjemné zážitky, tak rozporuplné pocity z některých vlastností a neduhů. První dojmy tedy zůstávají někde na přelomu a my se nyní pustíme do pořádného testování, abychom vám brzy mohli přinést plnohodnotnou recenzi, která naplno zhodnotí pozitivní i negativní vlastnosti tabletu a odhalí, zda má cenu si tablet od Sony pořídit.

Technické parametry Sony Tablet S

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 174,3 × 10,1 mm, 625 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 9,4" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: SD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, 12 000 Kč

Sony Tablet S právě v redakci testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na to, co vás zajímá.

Diskuze ke článku
pudl
designově nejpovedenější tablet současnosti, běžné vybavení jako ostatní nejlepší. Jen proboha proč Sony nemá ve své strategii prodej tohoto tabletu v ČR ? prodej je prováděn jen v úzkém okruhu prodejců Sony a ElviaPro a tím, že není oficiálně určen pro CZ, tak není v Androidu čeština. Sony vzpamatuj se, i Česko je spotřebitelský stát.....
Jakub
Asi ale ne dost zajímavej z hlediska kupní síly :)
calebos
"3D textura" ... nez neco reknete, zjistete si co vyraz presne znamena :)
asx
Prosim vas vie niekto nieco o tej sluzbe na pozeranie / stahovanie filmov pre majitelov telefonov sony, mozno aj tabletov... Vraj ten kto si zakupi nejake to sony, tak ziska pristup na takuto sluzbu, neviem na ako dlho a v akom rozsahu...
Raz sa to tu niekde rychlo spomenulo, a podla mna je to podstatna informacia...

Dakujem za info

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze