Sony možná příští rok uvede velmi levná čtyřjádra

4

Jak asi většina z vás ví, více neznamená vždy lépe. To samozřejmě platí i u mobilních čipsetů, kde se výrobci v posledních letech předhánějí s tím, kdo do svého kousku dostane vícejádrový procesor. Firma Sony, která doposud vždy stála tak trochu stranou tohoto boje se údajně příští rok konečně "pochlapí".

I když představitelé výrobce po právu prohlašují, že čtyřjádrové procesory v mobilních telefonech jsou prozatím zbytečností, a stejně, nebo ještě lépe z hlediska výkonu i úspornosti mohou posloužit dvoujádra, není pochyb o tom, že se tak trochu obírají o zisky. Je totiž jasné, že méně znalý zákazník v obchodě při výběru telefonu za 15 tisíc nezvolí dvoujádrové Sony, ale raději čtyřjádrový Samsung či HTC. Jde tu totiž samozřejmě z velké části hlavně o marketing.

Japoncům už ale příští rok samozřejmě jiná možnost, než připojení ke zmiňovaným výrobcům v distribuci čtyřjádrových smartphonů ani nezbude. Ostatně to, že výrobce takové kousky připravuje naznačují již uniklé tajné informace. Nedávno se ale objevilo ještě něco zajímavého. Čínský výrobce ultralevných procesorů MediaTek totiž na svém webu pravidelně uveřejňuje seznam svých odběratelů. Mezi nimi se nedávno objevilo i Sony, které prý zažádalo o dodání několika vzorků čtyřjádrového SoC (System-on-chip) MT6589, velmi pravděpodobně za účelem testování na prototypech chystaných zařízení.

Čtěte také: Sony "Yuga" uniká v benchmarcích: čtyřjádro a FullHD displej?

Možná si říkáte, že pokud procesor vyrábí relativně neznámá, nebo alespoň nepříliš renomovaná firma z Číny, nebude se jednat o nic moc kvalitního. To ale možná nemusí být tak úplně pravda. Konkrétně čipset MediaTek MT6589, který si Sony objednalo na testy, je vyroben s použitím moderního, přesného 28nm výrobního procesu, a využívá procesorových jader architektury ARM Cortex-A7. Taktovací frekvence na každé jádro může být teoreticky až 1,2 GHz. Paměť RAM by měla být také moderního typu LPDDR2. V ničem také rozhodně nezaostává grafický čip SGX544 od PowerVR. Schopen by měl údajně být bez problému zvládnout displeje s vysokým rozlišením. Kamerové moduly, umístěné v kombinaci s čipsetem mohou mít rozlišení až do 13 megapixelů spolu s podporou nahrávání videa ve 1080p Full HD rozlišení.

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
Velda
MediaTek je pokud vím 3. největší dodavatel SoC/periferií k SoC (modema a tak – čipy prostě), jen se o tom prostě neví. :-) MediaTek má rozhodně ale světlou budoucnost. :-) Může být dost pravděpodobné, že ti kdo odebírali od TI, pokud nepřejdou ke Qualcommu tak půjdou spíše k MediaTeku než k někomu jinému. No a je to logické, myslím, že kdyby jsme zprůměrovali cenu SoCek výrobců ku prodaným kusům, tak MediaTek vyjde nejlíp, neboli česky řečeno dokáže dodat dostatečné množství SoC pro celosvětovou distribuci za nejlevnější cenu. :-)
stepo
Ja souhlasim s JaroB. Sony opravdu ma nejlepsi cena/vykon. A je take pravda to,ze lajk si radsi koupi vymarkeingovany ctyrjadro od samsungu,ci htc,nez kvalitni a nemene vykone dvoujadro od nemene kvalitního vyrobce-SONY. Take drzim palce,at. Uz zacne Sony kopat samsung do zadku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze