Potvrzeno: Sony chystá zařízení s čtyřjádrem od MediaTeku

6

V prosinci jsme na mobilenetu psali o tom, že Sony podle zákulisních informací zvažuje možnost nechat si dodávat čipové sady vyjma Qualcommu ještě od čínského MediaTeku. Nyní přicházejí zprávy o tom, že v továrnách více než miliardového státu se již pomalu začíná rozjíždět objednaná výroba.

MediaTek v poslední době zažívá obrovský rozkvět. Dokáže totiž vyrábět konkurenceschopné procesory za nižší cenu, než věhlasnější konkurence jako je Qualcomm, Samsung nebo nVidia. Je tedy logické, že o jeho služby se postupně začínají zajímat kromě menších čínských společností i větší hráči.

TIP! Sony Xperia SP a Xperia L: známe evropské ceny

Jedním z nich je i koncern Sony, přesněji divize Sony Mobile, která se, jak dobře víte, zaobírá hlavně výrobou smartphonů, tabletů a přidruženého příslušenství. Japonci si už na začátku prosince zažádali o vzorky čipových sad MediaTek MT6589 pro testovací účely na prototypech svých připravovaných zařízení. Testy podle všeho dopadly dobře. V průběhu března bychom se totiž měli dočkat prvních reálných zařízení. Více informací o konkrétním, výše jmenovaném čipsetu, včetně počtu jader procesoru, taktovací frekvence, architektuře či grafice najdete v našem starším článku.

Za pozornost určitě stojí, že Sony zdaleka není jedinou firmou, která objednávku u MediaTeku zadala. O totožný čipset už totiž požádalo hned 20 dalších společností, včetně například Lenova, ZTE, Huawei nebo TCL (výrobce telefonů značky Alcatel). Bude tedy zajímavé sledovat, jak tyto velké objednávky zamíchají s tržním podílem donedávna ještě téměř neznámého výrobce.

Zdroje: xperiablog.net, digitimes.com

Diskuze ke článku
Velda
Taiwan má jen 24 miliónů obyvatel a MediaTek rozhodně není čínský. A není to poprvé, co píšete o MediaTeku dřív enž si o něm zjistíte aspoň základní informace.
stepo
jo,tak jako proc ne ze jo..pokud jsou ty cipy kvalitni a vzkonne,a to asi nejpis opravdu jsou..protoze jinak by jsi je takvy vyrobce jako je Sony neobjednalo a uz vubec nenasadilo do sve uspesne rady smartphonu Xperia..takze to chvalim..aspon budou ctyr jadra cenove dostupnejsi..a stale hodne vykonne.
JaroB
Páči sa mi stratégia SONY...nenecháva sa zatlačiť do kúta Qualcoomom/ čo sa už stalo - Xperia V/ alebo inými. Našli riešenie aj keď mi je ľúto, že nedokázali zachrániť ST-Ericsson :/
Nový OS Firefox, nový dodávateľ čipov všetko nasvedčuje, že budú dve línie Xperií. Lacnejšie s Firefoxom a Mediatek procesormi a druhá drahá s Qualcoomom a Androidom.

SONY, môže byť :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze