Sony Ericsson XPERIA X10: nové dělo s Androidem

63

Sony Ericsson dnes v časných ranních hodinách představil dlouho očekávanou novinku s označením X10. Přináší operační systém Android, 8 Mpx fotoparát, obrovský displej se špičkovým rozlišením a další funkce. Podívejte se, co nového švédsko-japonské dělo umí. (3x VIDEO)

Na Sony Ericsson X10, dříve známý pod označeními Rachael nebo X3, se čekalo poměrně dlouho a již před časem jsme si mohli sestavit o tomto špičkově vybaveném zařízení poměrně podrobný obrázek. Nyní je všem dohadům konec, XPERIA X10 je oficiální.

Až na 32GB vnitřní pamět se prakticky potvrdily veškeré dřívější neoficiální informace. Ve výčtu výbavy nechybí, snad až na FM rádio, nic důležitého. Někdo by mohl též namítat pouze LED blesk místo xenonového. Jinak se však jedná o přístroj bez kompromisů, který se zařadí na vrchol pomyslné nabídky telefonů s operačním systémem Google Android. Pojďme se na novinku podívat blíže.

X desítka míří přímo proti iPhonu a dalším podobným zařízením. Za pozornost stojí rozměry 119 x 63 x 13 milimetrů a hmotnost 135 gramů. Jsou to takřka stejné hodnoty, jakými disponuje Apple iPhone 3GS. Přední straně kraluje obrovský dotykový displej s uhlopříčkou 4 palce a naprosto špičkovým rozlišením 480 x 854 pixelů. Tyto hodnoty nechávají všechny zařízení s Androidem daleko vzadu. Jedná se dokonce o větší displej, než jaký nabídne chystaná Motorola Milestone. Rozlišení je však stejné. Displej je pochopitelně kapacitní, odolný proti poškrábání, zobrazí však "jen" 262 tisíc barev.

V souvislosti s kapacitním displejem zamrzí absence multitouch. Operačním systémem je Android 1.6, o jehož rychlý běh se stará 1 GHz procesor Qualcomm Snapdragon™ QSD8250. Sony Ericsson přišel také s několika grafickými nástavbami. K nim patří funkce Timescape, která zobrazí veškeré události (SMS, MMS, hovory, Facebook a Twitter aktualizace) v jednom graficky povedeném seznamu. Podobně funguje i funkce Mediascape, která umí to samé s veškerými multimédii. Výrobce zmiňuje též možnost zobrazit veškerou interakci s vybranou osobou na jednom displeji pomocí stisku "Infinite button".


Sony Ericsson XPERIA X10 - oficiální fotografie

Multimediální funkce zahrnují zejména 8,1 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a LED diodou, který disponuje veškerými funkcemi modelů Cybershot. Nechybí tedy detekce obličeje a úsměvu, touch focus, geo tagging a další. Samozřejmostí je natáčení videa, i když prozatím neznáme jeho rozlišení. Hudební nadšence jistě potěší 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek, zamrzí na druhou stranu absence FM rádia, které lze doplnit zakoupením nového Hi-Fi headsetu MW600. Vnitřní paměť telefonu má oproti původním zprávám kapacitu jen 1 GB a zbytek obstarávají paměťové karty formátu microSD.

Sony Ericsson XPERIA X10 bude díky velkému displeji s jemným rozlišením více než vhodným zařízením pro surfování webem, a to pomocí prohlížeče WebKit. Chybět nebude vyhledávání Google z pohotovostní obrazovky nebo RSS čtečka. Samozřejmostí pak je prohlížeč YouTube videí a přístup k veškerým službám Google.

V takto vybaveném přístroji nesmí chybět GPS, a to včetně A-GPS. Díky nedávno oznámeným navigačním schopnostem budou více než dostačovat Google Maps. Pro zájemce je připravena i placená navigace Wisepilot se zkušebním obdobím. Datové funkce jsou zastoupeny vzorně všemi technologiemi, včetně HSDPA a Wi-Fi.

Sony Ericsson XPERIA X10 bude dostupný v 1. čtvrtletí 2010 v černé a bílé barevné variantě. Cena prozatím nebyla stanovena.

Technické parametry - Sony Ericsson XPERIA X10

Rozměry 119 x 63 x 13 mm
Hmotnost 135 gramů
Konstrukce klasická - dotykový displej
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS900/ 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní TFT, dotykový, kapacitní, uhlopříčka 4 palce, rozlišení 480 x 854 pixelů, 262 tisíc barev, akcelerometr
Paměť 1GB vnitřní + paměťové karty MicroSD (až 32GB, v balení 8GB karta)
Procesor Qualcomm QSD8250 Snapdragon s taktem 1 GHz
Otevřený operační systém ano - Google Android 1.6
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, vyzváněcí profily, čtečka RSS kanálů
Multimédia hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), přehrávač videa, přehrávání YouTube videí, stereo reproduktory, 3,5 mm konektor Jack, akcelerometr
Fotoaparát 8,1 Mpx, autofocus, LED dioda, až 16x digitální zoom, stabilizátor obrazu, detekce tváře, geotagging
nahrávání videa (rozlišení ?)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, navigace Wisepilot™
Datové funkce Bluetooth 2.1, microUSB
GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi
Baterie a výdrž ?
?
Cena a dostupnost ? Kč
1.čtvrtletí 2010
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
vypadá velmi dobře, ale proč všechny mobily s Androidem s výjimkou Tatoo a DSTL1 jsou bez FM rádia ?
hudus
protoze v radiu stejne nic nehrajou :)
Honza
Nemá rádio,takže nemám zájem.
johnny
Ano,telefony s androidem nemají rádio, ale X10 ! MÁ !rádio,
sice ne ve výbavě v těle telefonu, ale přístroj je dodáván s bezdrátovým bluetooth příslušenstvím MW600, stejně jako SE Aino, který má v sobě zabudované FM rádio a má OLED display....takze telefon má 3.5 mm jack, ale navíc máte jack i na bezdrátové redukci s tlačítky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze