Sony Ericsson XPERIA X10 v redakci: sledujte náš live-blog
recenze

Sony Ericsson XPERIA X10 v redakci: sledujte náš live-blog

56

Rok se s rokem sešel a k nám konečně dorazil dlouho očekávaný model série Xperia X10. Opečovávaný kousek z dílen Sony Ericssonu sice nesliboval žádnou revoluci na poli mobilních technologií, všechny dobře známé věci ale hodlal podat v novém, vypilovaném balení. Zda slibům dostál či nikoliv už zjistíte z našeho live-blogu. Aktualizováno 16:17 - porovnání fotografií SE Xperia X10 a HTC Desire

Vzhledem k enormní očekávanosti testovaného modelu jsme se rozhodli jej obdarovat živým blogem s poznatky a pohledy na nejlepší a nejvychytanější funkce přístroje přímo během testování. Samozřejmostí bude první dojem a chybky, na které od počátku lze narazit. Nebudu však chodit kolem horké kaše a ihned prozradím, že se jedná o jeden z nejlepších smartphonů, které jsem poslední dobu měl to štěstí užívat a ihned se zařadil do pomyslného šuplíku „našetřit“. Zda Xperiální opojení zůstane i po delším používání zjistíme během vytváření tohoto blogu. Více se o parametrech a funkcích přístroje můžete zatím dozvědět také z našeho preview.

TIP: soutěžte s námi o Sony Ericsson Satio a další mobilní telefony!

Navigace v příspěvcích blogu

Fotoaparát a video – 25. 4.

Výpis hvězdných funkcí telefonu pokračuje a na řadě je luxusní fotoaparát. Nejedná se o nejvyšší příčku mobilních fotoaparátů, alespoň co se rozlišení týče, nabízí však slušných 8 MPx (3264 x 2448 pixelů), autofocus (také s funkcí touch-focus) a přisvětlovací LED diodu. Co jej však dělá fotoaparátem brilantním je paleta funkcí a jejich kvalita. Seznam nabídky čítá klasiky typu výběru rozlišení, kontrastu a vyvážení bílé. Mnohem zajímavější jsou ale pokročilé funkce. Do těch tu patří např. scény (tedy výběr druhu fotografovaného objektu), režim zaostření (jednoduché, vícenásobné, makro atd) či přidání zeměpisných souřadnic. Najdou se i takové lahůdky, jako je detekce úsměvu/obličeje či stabilizátor obrazu, které jsou většinou vlastní kvalitním digitálům.

Kvalita fotografií je velmi dobrá. Čočce nedělá problém podávat stabilní výkony za jakýchkoliv světelných podmínek a v libovolném režimu. Výsledkem jsou fotky s perfektním vykreslením, podáním barev a minimálním šumem. Díky stabilizátoru obrazu a režimu mnohonásobného zaostření dojde na rozmazání jen velmi zřídka. Příjemný je i prostředí foťáku s rychlým přístupem takřka ke všem možnostem a funkcím, takže se do menu budete muset vydat jen málokdy. X10 dokáže natáčet i videa ve VGA kvalitě (nejvýše však WVGA, tedy Wide VGA) rychlostí 30 snímků/s. Ať už jste tedy profesionální fotograf na odpočinku, nebo hledáte mobil pro kvalitní momentky, s Xperií X10 rozhodně nešlápnete vedle.

Zkušební fotografie z Xperie X10:


Dobré světelné podmínky


Podmínky se špatným osvětlením


Snímky v režimu Makro

Zkušební videa:

natočení venkovní lokace

natočení interiéru

Porovnejte kvalitu fotografií s jedním z největších konkurentů Xperie – modelem HTC Desire:


Fotografie pořízené Xperií X10


Fotografie pořízené HTC Desire

Timescape a Mediascape – 24. 4.

Ačkoliv si pochvaly a náruživé poznámky ohledně displeje samotného nechávám do recenze, nabízí X10 dvě novinky, které jsem si nemohl nechat pro sebe. Jedná se o dvě nástavby uživatelského prostředí Xperie (tedy ne OS), jež nesou názvy Timescape a Mediascape. Jedná se o skutečnou grafickou lahůdku a bonbónek pro oko, o praktickém využití by však někteří mohli pochybovat (i když to už je na uvážení každého). A o co že se jedná?

TIP: soutěžte s námi o Sony Ericsson Satio a další mobilní telefony!

Timescape si bere na svědomí to hlavní – rychlovolby nejpoužívanějších položek uživatele. Najdete tu tak naposledy přehrávané skladby, videa, seznam hovorů, zpráv a emailů. Především se však jedná o místo, které svádí dohromady veškeré sociální služby telefonu (tedy Facebook, Twitter aj.), které se v případě internetového připojení automaticky aktualizují a nabízí aktuální pohled na vaši sociální scénu. Samozřejmě si můžete příspěvky kamarádů třídit, zvětšovat či „připínat“ jako oblíbené, odpovídat a přidávat komentáře, aniž byste museli sáhnout po Facebooku v prohlížeči či do integrovaného klienta v menu, což je praktické.

Mediascape, jak už může název napovídat, odpovídá za mediální knihovnu vašeho přístroje. Je přehledně rozdělen na tři základní oblasti – hudbu, video a obrázky. Ty samozřejmě ukazují další oblasti, které od knihovny očekáváte (oblíbené, poslední navštívené, nejčastěji navštívené atd.), vše navíc v přehledné grafické úpravě náhledů, v případě hudby obrázků alb. Jako bonus je tu pak integrována online služba PlayNow, díky které můžete listovat bezednou hudební online knihovnou, kupovat skladby i celá alba a být v obraze o současné hudební scéně. Třešničkou na dortu je pak možnost si z kterékoliv skladby poslechnout úryvek.

Toť k praktické stránce služeb. Stačí už zmínit jen to, že se dá Timescape nahodit i jako domácí obrazovka, která kompletně nahradí prostředí Androida, to se však ukázalo jako lehce nezvyklé a nakonec i nepohodlné, takže bylo nejlepší nechat obě služby jako možnost, nikoliv podmínku. Co je ale dělá natolik vyjímečné? Především jejich audiovizuální podání, neboli grafická úprava. Zatímco Mediascape ještě jakž takž drží v rámci současnosti a nenabízí nic světaborného, jen hezky seřazenou knihovnu, Timescape už jde z dobou a představuje lahůdkově vypadající levitující 3D záložky, kterými listujete a zvětšujete dle libosti. Celkový styl je velmi podobný vychytávkám z filmu Minority Report, který jsem na začátku nezmínil náhodou. Však se podívejte na screeny kolem a posuďte sami.

První dojem a představení telefonu – 23. 4.

Od první chvíle vás X10 překvapí hned ve dvou směrech. Za prvné: i přesto, že se jedná o telefon větších rozměrů (především do šírky se rozrůstá až do 63 mm) vás po uchopení překvapí, jak komfortně a kompaktně přístroj v ruce vypadá a sedí. I ovládání jednou rukou není v praxi tak výrazný problém, s jakým jsem ze začátku nevyhnutelně počítal.

Za druhé: po těžkotonážních třídách, do které patří HTC HD 2 a o něco lehčí HTC Desire mi X10 přišel doslova jako pírko. Lehkost pocítíte hned od začátku a musel jsem si váhu vyhledat v oficiálních parametrech přístroje, než jsem se ujistil, že váží model opravdu 135 g (stejně, jako Desire) a ruce mě neklamou. I přesto působí X10 v ruce až neuvěřitelně lehce.

Vzhled, design a konstrukce – 23. 4.

Výrobci a především designéři by měli v dostat zlatou medaili za nápady. Někdo se tu totiž zatraceně snažil uživatele přesvědčit, že s vaším kouskem mohl klidně pobíhat Tom Cruise ve filmu Minority Report. Vzhled se totiž nedá označit jinak, než jako futuristický, a to v nejlepším možném smyslu slova. Na testování jsme dostali bílou barevnou variantu (k dispozici je i více stylová černá), která rozhodně měla výhodu v tom, že na ní nejsou vidět tak výrazné otisky vašich nedočkavých prstů, jak je tomu u tmavšího modelu. Ten, komu se líbí designové spojení ostře řezaných hran s obloukovými liniemi, bude nadšen.

TIP: soutěžte s námi o Sony Ericsson Satio a další mobilní telefony!

I přes absenci hodnotnějších materiálů vypadají bílé plasty velmi efektně a vytříbeně, dobrému dojmu napomáhá i výrazný stříbrný proužek lemující přístroj po stranách a částečně vzadu. Přední strana X10 je zcela plochá a nabízí pohled na nekompromisní displej zabírající většinu místa. Nahoře najdete už jen mikrofon, dole pak tři štíhlá stříbrná tlačítka (doplňkové menu, návrat domů a šipečka pro krok zpět) dopomáhající ovládání operačního systému Android. Z pravého kraje je pak již klasická regulace hlasitosti spolu s tlačítkem fotoaparátu. Horní okraj je ale mnohem zajímavější. Kromě klávesy pro zapnutí/zámek se tu uprostřed hrdě tyčí konektor 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek a zprava především dobře vymyšlená krytka na miniUSB port. Jaká bude životnost odklápěcího chrániče portu je však zatím záhadou.

Zadní část je narozdíl od té přední hezky zaoblena a tvoří ji 99% kryt baterie. Jeho odendání je díky dolnímu výklenku velmi jednoduché, používá však systém záchytek, které jsou často náchylné na ulomení a při méně opatrné manipulaci může dojít k nepříjemným tragédiím nutícím kryt vyměnit. Pánové ze SE se také řídili heslem „všeho s mírou“ a zadní strana tak kromě zapuštěné čočky fotoaparátu, LED diody a fešného loga výrobce nenabízí žádné další ruchy, což je rozhodně dobře. Celkově patří design nové Xperie mezi jasné favority nejen do mužských rukou, ale i ženských kabelek.

TIP: soutěžte s námi o Sony Ericsson Satio a další mobilní telefony!

Sony Ericsson X10 můžete zakoupit na značkovém eShopu Sony Ericsson

Diskuze ke článku
froyo
rok se s rokem sešel uprostřed dubna? pánové z mobilnetu, už to nehulte, pak vám aspoň bude ve videu líp rozumět
Michal Maliarov
Michal Maliarov
Výraz "rok se s rokem sešel" rozhodně nepatří jen na období Silvestra, jedná se o popsání přelomového bodu, kdy skončilo jedno a začalo druhé. V tomto případě se jedná příchod Xperie X10.
NeoPlex
kdy budete testovat fotoaparat? :) strasne me zajima, ptz to je nejvetsi lakadlo oproti Desire. Nekde jsem cetl, ze Xperia ma dokonce stabilizator??
Michal Maliarov
Michal Maliarov
Fotoaparát se v blogu objeví již zítra. A ano, stabilizátor opravdu má :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze