Sony Ericsson MPS-60: kolibříci se silou býka
recenze

Sony Ericsson MPS-60: kolibříci se silou býka

12

Sony Ericsson má ve své nabídce širokou paletu různého, převážně hudebního příslušenství. Jedním takovým jsou i malé reproduktory MPS-60, které nepřekvapí pouze elegantním vzhledem, ale hlavně kvalitním zvukem a výborným výkonem.

Design a konstrukce

Po vybalení ze stylové plastové krabičky na vás vykouknou dva reproduktory vyvedené v kombinaci bílé a šedivé barvy. Protože se jedná o Walkman příslušenství, nesmí chybět oranžová barva, kterou má tenký proužek kolem přední strany. Stejnou barvu má i kabel vedoucí k zesilovači, který se zároveň připojuje do konektoru Fast-port na novějších telefonech Sony-Ericsson. Reproduktory mají vskutku miniaturní rozměry 55 x 42 x 30 mm. Samotný průměr membrány měří 2 cm, zhruba stejně jako pětikoruna. Kabel od reproduktoru k zesilovači má půl metru. Oba reprodkotry tak lze od sebe roztáhnout na délku jednoho metru. Celá sada je také velice lehká, váží pouze 27 gramů. Celkové provedení je kvalitní, plasty nevržou, vše je dobře slícováno. Na samotný design reprodukotrů padala pouze slova chvály, což nemohu jinak než potvrdit. Reproduktory jsou zkrátka „hezké“.

Připojení k telefonu, funkce

Zapojení je jednoduché, stačí zesilovač zapojit do konektoru Fast-port na mobilním telefonu a je hotovo. Telefon ale nijak neoznámí že je příslušenství připojeno, neobjeví se ani ikonka sluchátek v záhlaví. Od této chvíle bude hudba z MP3 přehrávače a rádia hrát do připojených reproduktorů, stejně tak jako například zvuky Java her a efekty z Music DJ aplikace. Ale ostatní zvuky, jako vyzvánění a hlasité handsfree při hovoru zarputile hrají přes vestavěný reproduktor telefonu. To je škoda, protože například hlasité handsfree by se přes MPS-60 hodilo.

Jak jsem již zmínil, MPS-60 zastoupí i funkci antény a lze přes ně zároveň poslouchat rádio. Škoda jen, že koncepce Fast-portu neumožňuje telefon po připojení příslušenství dobíjet. Před produkcí, která telefon více vybíjí je tak vhodné jej předem plně nabít.

Hudební výkon

Malý šok se dostaví, když se rozezní první tóny. Reproduktory nehrají na svou velikost jen velmi hlasitě, ale také překvapivě kvalitně. Na nejvyšší hlasitost, která je asi dvakrát vyšší, než zvuk vydávaný telefonem, mají při basovějších pasážích již tendenci chrčet. Pokud ji však nepatrně snížíte, odmění se vám překvapivě kvalitní basovou složkou, výšky jsou také poměrně kvalitě prokreslené. Středy však ustupují do pozadí. Celkově zvuk reproduktorů velmi překvapil. Každý, kdo je slyšel hrát, si je nevěřícně prohlížel a zkoumal, odkud se z nich tak kvalitní zvuk bere. Při basových pasážích rovněž zaujme (pokud přihlédneme k velikosti reproduktorů) velký rozkmit membrány.

Zhodnocení, závěr

Reproduktory MPS-60 se dají přes internet koupit za cenu kolem 750 Kč, což je dle mého názoru přiměřená cena. Za své peníze z prasátka dostanete reproduktory s velmi kvalitním zvukem, které lze přenášet v kapsách. Svým výkonem a kvalitou zvuku se mohou měřit s nejlevnějšími reproduktory k počítači. Možnosti jejich využití jsou opravdu široké, od decentního kancelářského ozvučení až po ozvučení menších vnitřních a vvenkovních oslav, kde není k dispozici jiná hudba.

Klady
  • rozměry
  • zpracování
  • hmotnost
  • dostatečná hlasitost
  • vzhledem k velikosti výborná kvalita zvuku
Zápory
  • při nejvyšší hlasitosti rezonují
Diskuze ke článku
manik
Dobrý den... jeden můj známý říká, že prý tyto reproduktory vydávají stejnou kvalitu zvuku jako z normálního repráku v telefonech....je to pravda??
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Dobrý den, pokud má Váš známý telefon s dvěma reproduktory o průměru membrány 2cm, pak se dá uvažovat o tom, že by mohl mít pravdu...
manik
a existují nějaké reproduktory s lepší kvalitou zvuku a stejnou/podobnou velikostí??? může být i 3.5mm jack
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Sony Ericsson už prodává novější reproduktory MPS-70. Bohužel jsme je neměli možnost otestovat, takže nemůžeme říct, jestli jsou lepší. Konstrukčne ale vypadají skoro stjně. Upřímně si ale nedokážu představit, že by nějaké reproduktory se stejnou velokostí mohly hrát výrazně lépe. Pokud nechcete reproduktory s externím napájením (baterie/síť), musíte se stejně dívat jen na nabídku výrobce Vašeho telefonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze