Sony Ericsson G900: první dojmy

67

Sony Ericsson G900 je velmi zajímavý smartphone s operačním systémem Symbian UIQ, který nabízí vedle dotykového displeje také ovládací blok a numerickou klávesnici. Ve výbavě najdeme 5 Mpx fotoaparát, podporu 3G nebo také Wi-Fi.

Jelikož se Sony Ericsson G900 dostane na trh až za několik měsíců, testovali jsme teprve prototyp telefonu s nefinální verzí firmwaru. Vlastnosti telefonu a chování jednotlivých funkcí tak nemusí být konečné a od budoucího sériově vyráběného telefonu se mohou odlišovat.

TIP: Přečtěte si také naše preview Sony Ericssonu G900.


Oficiální fotografie - Sony Ericsson G900

Technické parametry

Rozměry 106 x 49 x 13 mm
Hmotnost 99 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení červené (Dark Red), hnědé (Dark Brown)
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev (podle Swiss Manageru 16 milionů), úhlopříčka 2,4"
Procesor a paměť procesor 208 MHz
128 MB RAM, 160 MB ROM + paměťové karty Memory Stick Micro (až 4GB)
Otevřený operační systém Symbian 9.1 UIQ 3.0
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, svítilna, synchronizace s PC, prohlížeč Office dokumentů, čtečka RSS kanálů, rozpoznávání rukopisu, čtečka vizitek, flight-mód
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0, internetový xHTML prohlížeč Opera 8.65
Fotoaparát 5 Mpx (2560 x 1920 px), autofocus, touchfocus, LED dioda, až 16x digitální zoom, stabilizátor obrazu, multi-shot, scény, vyvážené bílé, efekty, panorama, X-Pict Story
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s) ve formátu MP4
přední CIF kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 950 mAh
Doba hovoru: až 12 hod (GSM), 4 hod (UMTS), pohotovostní režim: až 380 hodin, videohovor: až 2 hod 30 min
Cena a dostupnost 9 320 Kč (k 25. červenci 2008)
červen 2008

Video - Sony Ericsson G900 ze všech stran naživo

Vzhled, konstrukce: prvotřídní výtvor

Sony Ericsson G900 se vzhledově podobá nižšímu modelu s označením G700. Stejně jako jeho bratříček se může tato novinka pochlubit prvotřídním konstrukčním zpracováním i totožnými rozměry 106 x 49 x 13 milimetrů a hmotností 99 gramů. Plastové kryty na sebe bezproblémově lícují, nikde nic nevrže. Otisky prstů se vyskytují pouze na části s ovládacím blokem a samozřejmě na dotykovém displeji, pokud jej budete občas ovládat prsty. U Sony Ericssonu jsme se konečně dočkali klasických kontextových kláves pod dotykovým displejem, což rozhodně přispěje k rychlosti ovládání telefonu jednou rukou. Novinka v sobě skrývá také stylus, který se vysouvá z levého boku nahoru. Bohužel nás ale zklamala jeho délka, v řeči čísel 7 centimetrů je přece jen trochu málo. Proto jsem si více oblíbil ovládání telefonu pomocí kurzoru a podle potřeby jsem tento způsob doplňoval i ovládáním pomocí dotyku prstu na displej. Ikonky jsou totiž dostatečně velké, jen některé nabídky mi dělaly problémy, například malé ikonky na horní liště v pohotovostním režimu.

U smartphonu G900 nalezneme na pravém boku dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, spoušť fotoaparátu a také tlačítko zámek telefonu, které je potřeba přidržet déle než 1 sekundu, abychom zamknuli nebo odemknuli telefon. Na levý bok výrobce umístil slot pro stylus a konektor Fast port, vedle kterého najdeme i slot pro paměťové karty. Bohužel si poradí pouze s kartami formátu Memory Stick Micro. Do jaké maximální velikosti výrobce bohužel neudává. U konektoru je dále LED dioda, která mimo jiné zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události, hovory či nové zprávy. Při vybité baterii o sobě telefon dává vědět skrze červené blikání. Na zadní straně najdeme objektiv 5 Mpx fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu, logo výrobce, reproduktor a zajímavý vyvýšený prvek nad okolní povrch, který brání proti nechtěnému skluzu telefonu z ruky. Reproduktor se bohužel nachází v dolní části, a tak se mi často stávalo, že jsem jej přikryl nechtěně svými prsty a mělo to vždy za následek zhoršení kvality reprodukce.

Klávesnice a ovládání: konečně na dvojí způsob

Sony Ericsson se vydává se svým modelem G900 do tzv. "čistých vod". Na našem trhu ztěží najdeme telefon s dotykovým displejem, numerickou klávesnicí a ovládacím blokem. Proto se výrobce rozhodl s nabízením této varianty. Zákazník si vždy bude moci vybrat, jaký způsob ovládání je mu v danou chvíli milejší. Ne na všechno je totiž dotykový displej dobrý. V několika případech je nutné vysunout stylus, i když se jedná pouze o maličkost, se kterou byste se neradi zdržovali. Například pokud chcete odpovědět na přijatou zprávu, tak je často nutné vytáhnout stylus. V některých případech samozřejmě šlo psát na výsuvné QWERTY klávesnici, ale Sony Ericsson G900 nabízí jiné řešení. Vždy si zvolíte, jaký způsob použijete. Někomu se může tato možnost nesmírně zamlouvat, stejně tak ji ale někdo může předem odmítnout. Proto raději nechám na vás, zda-li se vám tento způsob ovládání bude zdát jako dobrý či špatný. Já osobně jsme si jej však během krátkodobého testování velice oblíbil.


Sony Ericsson G900 - přední strana telefonu a stylus

Možná vás zaujaly tečky pod dotykovým displejem, které by mohly naznačovat přítomnost dotykové plochy. Ve skutečnosti ale tomu tak není, plochy na dotek nijak nereagují, vždy je nutné se poctivě dotknout displeje. Do bloku kláves pod displejem patří dvě tlačítka pro rychlé spuštění poznámek a zpráv. Jedná se o praktický doplněk pro snadnější přístup k často používaným funkcím. Nechybí klasická vracečka a mazací tlačítko "c". Uprostřed ovládacího bloku se nachází čtyřsměrné ovládací tlačítko s potvrzovacím středem. Stisk je bezproblémový a bez jakéhokoliv nepříjemného zvukového doprovodu.


Sony Ericsson G900 - zadní strana telefonu

Stylus je uložen v levém horním rohu a je opravdu malinký. I když lze nyní prakticky všechny funkce ovládat bez vytáhnutí stylusu, na určité činnosti se díky dotykovému displeji hodí, například na internet, kalendář nebo poznámky. Pochválit musím také alfanumerickou klávesnici, jejíž rozměrná tlačítka kaskádovitého uskupení jsou více než pohodlná. Otisky prstů zde nemají sebemenší šanci se uchytit.


Sony Ericsson G900 - boky smartphonu

Baterie a výdrž: 950 mAh snad postačí

Baterie v Sony Ericssonu G900 je typu Li-Pol a má kapacitu 950 mAh. Během našeho testování nám telefon vydržel zhruba 1 až 2 dny. I když jsme jej hodně zatěžovali, to znamená několik hodin poslouchali hudbu, brouzdali po internetu přes Wi-Fi, pořizovali fotografie a uskutečnili několik hovorů, tak nám vydržel minimálně jeden den od rána až do večera. Pokud jsme jej ale tolik nezatěžovali, tak vydržel i déle. Hodně můžeme ušetřit baterii například snížení podsvícení displeje. Venku je to však na úkor čitelnosti, která si i beztak od nás vysluhuje nízké známkové hodnocení.

Displej: konečně 16 milionů barev

Sony Ericsson konečně přichází s modelem, který je vybaven displejem s možností zobrazit až 16 milionů barev. Jedná se o dotykový displej typu TFT s rozlišením QVGA (240 x 320 pixelů) a úhlopříčkou 2,4 palce. Čitelnost na slunci není ani tentokrát ideální, oproti smartphonům od tohoto výrobce M600i a P1i je to ale krok kupředu. V nastavení nechybí možnost zvolit si hodnotu jasu.


Prostředí smartphonu Sony Ericsson G900

Procesor, paměť: všeho dostatečně

Pomocí aplikace Swiss Manager lze zjistit něco více o vnitřnostech této novinky. Začněme procesorem, který je taktovaný na 208 MHz. Práce s telefonem je bezproblémová. Sony Ericsson G900 disponuje celkem 128 MB RAM paměti, přičemž po startu telefonu je volných zhruba 65 MB. To bohatě stačí na současný běh desítek aplikací v paměti telefonu. Díky tomu je práce s aplikacemi velmi rychlá. Vnitřní paměť pro ukládání dat pak má hodnotu 160 MB a je dále rozšiřitelná pomocí paměťových karet Memory Stick Micro (M2).

Prostředí a ovládání: zklame správce aplikací a multitasking

Sony Ericsson G900 je postaven ještě na staré platformě, na které běží například i Sony Ericsson P1i. To znamená nepřítomnost pokročilých datových funkcí (EDGE, HSDPA, HSUPA) nebo samostatného grafického čipu. Prostředím telefonu je opět grafické rozhraní UIQ operačního systému Symbian. Konkrétně oproti P1i se toho příliš nezměnilo. V podstatě jsme zaznamenali pouze čtyři velké změny. Tou první je nový pohotovostní režim, druhou nové multimediální menu, za třetí jsme se dočkali nového prostředí fotoaparátu a poslední změnou je nový správce úkolů (task manager). Stejně jako u sesterského modelu G700 velmi potěší příjemná rychlost telefonu. Odezvy jsou jednoznačně rychlejší, než u P1i, a to i při zaplněné paměti. Jakmile je většina aplikací načtena v paměti, jsou reakce takřka okamžité. V optimalizaci rychlosti tak inženýři udělali u obou nových smartphonů velký kus práce. To se navíc jedná pouze o prototypy. Ve finální verzi může být vše ještě o něco lepší.

Zajímavou novinkou je nová možnost zobrazení pohotovostního režimu. V dolní části se nacházejí ikony, mezi kterými lze horizontálně procházet. Každá ikonka má nad sebou panel s určitou funkcí. Do toho se lze přepnout stisknutím kurzorové klávesy nahoru. Poté lze již funkci v okénku ovládat. Vše je pěkně animováno a grafika se opravdu povedla. Standardně jsou zobrazeny 4 ikonky s panely, ke kterým lze přidat další. Na výběr je pak ze 7 dodatečných panelů, které lze zobrazit. Nechybí například panel s budíky, světovým časem, hudbou, RSS čtečkou, nebo poslední fotografií. V nastavení si lze vybrat také původní aktivní pohotovostní režim s rozklikávacími řádky, jaký známe z P1i a dalších. Pro ty, kteří chtějí mít zobrazenou jenom tapetu, se zde nachází volba pro vypnutí aktivního pohotovostního režimu.

Poměrně nepříjemnou novinkou je podoba správce spuštěných aplikací a multitasking. Ten je totiž v nové verzi systému stejný, jako u Motoroly RIZR Z8 (a sesterského modelu G700), tedy velmi omezený. Po stisku příslušné ikonky v pravém horním rohu se otevře pouze jednoduchá tabulka s pěti naposledy otevřenými aplikacemi. Žádné údaje o velikosti paměti, kterou aplikace zabírá, žádný posuvník pro zvolení dříve spuštěných aplikací, žádná volba pro návrat do pohotovostního režimu. Jen těch pět posledních aplikací. Dle Swiss Manageru se aplikace nezavírají, zůstávají v paměti. Jen se k nim musíte proklikat skrze menu, v task manageru naleznete jen posledních pět aplikací. Rád bych věřil tomu, že ve finální verzi nalezneme opět starého známého správce úkolů se dvěma záložkami. Spíše se ale obávám, že se jedná o vlastnost nové verze systému. To by nebyl krok správným směrem.

Multimédia: hudba, obrázky a video pěkně pohromadě

Sony Ericsson G900 nabízí zajímavé multimediální menu, které zahrnuje prohlížeč fotografií, hudební přehrávač a přehrávač videa. Prostředí je velmi povedené a navíc s pěknou animací. Lze nastavit, aby se toto multimediální menu vždy spouštělo v režimu na šířku. Při prohlížení fotografií či videa se objeví velká tlačítka pro snazší ovládání prstem. Vše je ale možné také ovládat kurzorovou klávesou pod displejem. Na obrázky lze použít funkci Photo-fix, přidat k nim efekt nebo je otočit. Zajímavostí je možnost přiřadit k obrázku vlastní tagy a podle nich pak později vyhledávat skupiny fotografií. Nechybí ani funkce X-pict story, známá z modelu K850i, která spustí prezentaci fotografií. Dle nastaveného režimu (silent, happy, sad, romantic, energy nebo classic) jsou voleny přechody mezi obrázky, pozadí a také hudba. Opět musím pochválit bleskovou odezvu, která je u smartphonů při prohlížení multimédií málo vídaná.

Hudební přehrávač je součástí nového animovaného multimediálního menu (velmi podobného, jako například v modelu K850i). Hudební přehrávač má opravdu povedenou grafiku s chytlavými animacemi. Chybí mu jen ruční ekvalizér, nálady a další vlastnosti, známé například z nejvybavenějšího Walkmanu W960i. Naopak novinka disponuje režimem náhodného výběru skladeb, opakováním skladeb, ekvalizérem (včetně Mega Bassu a dalších 10 předvolených hudebních stylů), možností vytvářet playlisty nebo režimem automatického vypnutí přehrávače po stanovené době.

Sony Ericsson G900 nepostrádá funkci TrackID a FM rádio s RDS. Nechybí schopnost automaticky přeladit na silnější frekvenci, což se hodí hlavně při cestování. V nabídce dále nalezneme klasický MusicDJ a diktafon. Pro zábavu je v telefonu připravena bohužel jen jediná hra, a to Sudoku. Z dalších aplikací jmenujme například QuickOffice, RSS čtečku, převodník měn, stopky nebo aplikace světlo, dovolující využít vestavěné LED diody jako baterku. Webový prohlížeč Opera je přítomen ve verzi 8.65.


Prostředí hudebního přehrávače ... | ... a prostředí FM rádia...

Fotoaparát: 5 mega s novinkou touchfocusu

Stejně jako u nižšího modelu G700 prošlo také prostředí fotoaparátu v Sony Ericssonu G900 výraznou změnou. Sony Ericsson vyměnil tradiční spodní lištu (alá fotoaparáty Cybershot) za čtveřici velkých ikonek po levém boku. Po kliknutí na některou z ikon se rozbalí daná nabídka. Dále je k dispozici podrobnější seznam nastavení. V novém prostředí fotoaparátu lze vidět důraz na co největší ovládací prvky tak, aby bylo vše možno ovládat snadno i prstem. Možnosti jsou standardní a v nabídce nic nepřekvapí. Nechybí vyvážení bílé, efekty, režimy (normální, panorama, sekvence snímků), scény (automaticky, portrét, sport, dokument krajina, noční režim), multiburst nebo časovač. Prostředí je velmi pěkně zpracované a pozitivní dojem umocňují také okamžité reakce a vkusné animace.


Sony Ericsson G900 disponuje fotoaparátem s rozlišením 5,0 Mpx (2560 x 1920 pixelů). Nechybí přisvětlovací prvek, LED dioda, se kterou bohužel osvětlíte předměty maximálně do jednoho metru. Potěší alespoň možnost využít toto přisvětlení i jako svítilnu. Dále výrobce přichází s novou funkcí, jak zaostřit předměty. Vedle známějšího autofocusu lze nyní také využít novinkový touchfocus, v překladu tedy zaostření pomocí dotyku. Jednoduše se dotknete prstem nebo stylusem části displeje, ve které chcete nějaký objekt zaostřit. U fotoaparátu mile potěší i stabilizátor obrazu. Fotografie jsou za dobrých světelných podmínek ostré a poměrně kvalitní. Menší problém s podáním barev bude téměř jistě do finální verze vyřešen. Jedná se zatím o prototyp a kvalita snímků se tak může do finální verze značně zlepšit. Videosekvence je možné pořizovat v maximálním rozlišení QVGA (320 x 240 pixelů) s 30 snímky/s ve formátu mp4. Oproti dřívějším Sony Ericssonům sice pokrok, ale na konkurenci stále výrazně ztrácí.


Zhodnocení: vyplatí se počkat?

Sony Ericsson G900 je velmi kompaktní přístroj, který dokáže svými rozměry docela dobře zmást. Málokdo by tušil, že se jedná o smartphone s operačním systémem Symbian UIQ. V nadstandardní výbavě najdeme 5 Mpx fotoaparát s touchfocusem, podporu 3G, Bluetooth 2.0, internetový prohlížeč Opera nebo také Wi-Fi. Dvojice nových smartphonů G700 a G900 by tak mohla konečně oslovit ty uživatele, kterým neměl v dané kategorii tento výrobce co nabídnout. Vzhledem k příznivé ceně potěší obě novinky široké spektrum uživatelů. Proto se určitě vyplatí si na ně ještě pár měsíců počkat.


Diskuze ke článku
ORION
To ste z kade nabrali ze displej ma 16,7 mil. farieb??? ste to nejako zistili alebo co? ved aj konkurencne web stranky o mobiloch udavaju 262 tisic farieb tolko ste udavali aj vy len teraz ste to zmenili to musi byt nejaky omyl. samotny SE udava 262 tisic farieb v tlacovej sprave.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, zjistili jsme to jednoduše pomocí aplikace Swiss Manager. Můžete se podívat přímo v tomto článku na screenshot displeje nebo jednoduše na odkaze tohoto obrázku http://mobilenet.cz/img.php?id=z462&r=zajimavosti&f=capture29.jpg
ORION
Hm no to je rozhodne velmi zaujimave co ukazuje Swiss Manager. Ci by to ukazal i u G700? No ale aj tak oficialne parametre vravia len o 262 tis. farbach aj v technickej specifikacii vo White paper G900 sa vyrobca zmienuje len o 262 tis. farbach

Tak preco potom SE neuviedol ze ma 16 mil. farieb.?
Mozno cip podporuje tolko ale prostredie operacny system je stavany len na 262 tis. farieb...
radevic dyn
Ještě dotaz - jak funguje zkombinovaná LED dioda a xenonový blesk? Chová se spíš jako normální LED nebo jako výbojka? Není to náhodou jen trik, aby si telefon mohl v katalozích odškrtnout kolonku "xenonový blesk?"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze