Sony Ericsson G900: všestranný manažer
recenze

Sony Ericsson G900: všestranný manažer

43

Otestovali jsme velmi zajímavý smartphone Sony Ericsson G900 s operačním systémem Symbian UIQ, který nabízí vedle dotykového displeje také ovládací blok a numerickou klávesnici. Ve výbavě najdeme hudební přehrávač, FM rádio s RDS, 5 Mpx fotoaparát, podporu 3G, Wi-Fi a také pokročilejší organizační funkce zahrnující například skener vizitek.

Sony Ericsson G900 je jedním z dvojice modelů zcela nové řady G, která má za úkol uspokojit i ty nejnáročnější manažery. Vzhledově se telefon podobá nižšímu modelu s označením G700. Oproti němu však přináší navíc 5 Mpx fotoaparát a Wi-Fi.

Sony Ericsson G900 - oficiální fotografie

TIP: Vyzkoušejte si telefon v grafickém simulátoru.

Technické parametry

Rozměry 106 x 49 x 13 mm
Hmotnost 99 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení červené (Dark Red), hnědé (Dark Brown)
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Procesor a paměť procesor 208 MHz
128 MB RAM, 160 MB ROM + paměťové karty Memory Stick Micro (až 4GB)
Otevřený operační systém Symbian 9.1 UIQ 3.0
Verze firmware R9L004
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, svítilna, synchronizace s PC, prohlížeč Office dokumentů, čtečka RSS kanálů, rozpoznávání rukopisu, čtečka vizitek, flight-mód
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0, internetový xHTML prohlížeč Opera 8.65
Fotoaparát 5 Mpx (2560 x 1920 px), autofocus, touchfocus, LED dioda, až 16x digitální zoom, stabilizátor obrazu, multi-shot, scény, vyvážené bílé, efekty, panorama, X-Pict Story
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s) ve formátu MP4
přední CIF kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 950 mAh
Doba hovoru: až 12 hod (GSM), 4 hod (UMTS), pohotovostní režim: až 380 hodin, videohovor: až 2 hod 30 min
Cena a dostupnost 9 320 Kč (k 25. červenci 2008)
červen 2008
Sony Ericsson G900 - oficiální fotografie

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD se softwarem
  • mobilní telefon Sony Ericsson G900
  • nabíječku
  • datový USB kabel DCU-65 (USB 2.0)
  • stereo headset HPM-62 s peckovými sluchátky
  • náhradní stylus
Obsah balení s mobilním telefonem Sony Ericsson G900

Pro koho je Sony Ericsson G900?

  • pro lidi, kteří hledají kompaktní telefon s operačním systémem Symbian UIQ
  • pro ty, kterým se zamlouvá koncepce klasického telefonu zkombinovaná s dotykovým displejem
  • pro všechny manažery, kteří nechtějí kompromisy v multimediální výbavě

Pro koho naopak není Sony Ericsson G900?

  • pro lidi, kteří požadují od smartphonu svižnější procesor (než jen 200 MHz)
  • nekoupí si ho ti, jenž by postrádali dvojici EDGE/HSDPA

Vzhledem k podobnosti recenze Sony Ericssonu G900 s dříve psanými prvními dojmy z telefonu jsou některé pasáže převzaty a pouze patřičně upraveny.

Design a konstrukce: výtvor se vší parádou

Sony Ericsson G900 s rozměry 106 x 49 x 13 milimetrů a hmotností 99 gramů se může pochlubit prvotřídním konstrukčním zpracováním. Plastové kryty na sebe bezproblémově lícují, nikde nic nevrže. Otisky prstů se vyskytují pouze na části s ovládacím blokem a samozřejmě na dotykovém displeji, pokud jej budete stejně jako my často ovládat prsty.

Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu

U Sony Ericssonu jsme se konečně dočkali klasických kontextových kláves pod dotykovým displejem, což rozhodně přispělo k rychlosti ovládání telefonu jednou rukou. Novinka v sobě skrývá také stylus, který se vysouvá z levého boku směrem nahoru. Bohužel nás ale zklamala jeho délka, v řeči čísel 7 centimetrů je přeci jen hodně málo. Proto jsme si více oblíbili ovládání telefonu pomocí kurzoru a podle potřeby tento způsob doplňovali i ovládáním dotykem prstu na displej. Ikonky jsou totiž dostatečně velké, jen některé nabídky dělají problémy, například malé ikonky na horní liště v pohotovostním režimu.

Sony Ericsson G900 se v ruce drží velmi dobře
Boky telefonu a na posledním obrázku detail slotu pro stylus

Rozmístění jednotlivých prvků na smartphonu G900 je následovné. Na pravém boku nalezneme dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, spoušť fotoaparátu a tlačítko zámek telefonu. Na levý bok výrobce umístil slot pro stylus a konektor Fast-port, vedle kterého najdeme pod krytem baterie i slot pro paměťové karty. Bohužel si poradí pouze s kartami formátu Memory Stick Micro. Výrobce udává maximální velikost podporovaných paměťových karet 4GB. U konektoru je dále indikační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události, hovory či nové zprávy. Během nabíjení svítí dioda také zeleně. Při téměř vybité baterii pak o sobě telefon dává vědět skrze červené blikání.

Telefon a sedmicentimetrový stylus...detail displeje a zadní strany s reproduktorem

Na zadní straně najdeme objektiv 5 Mpx fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu, logo výrobce, reproduktor a zajímavý prvek vyvýšený nad okolní povrch, který brání proti nechtěnému skluzu telefonu z ruky. Reproduktor se bohužel nachází v dolní části, a tak se mi často stávalo, že jsem jej přikryl nechtěně svými prsty a mělo to vždy za následek zhoršení kvality reprodukce.

Baterie a výdrž: Li-Pol 950 mAh

Baterie typu Li-Pol nabízí kapacitu 950 mAh. Když jsme před několika měsíci testovali ještě prototyp telefonu, tak ten nám vydržel zhruba 1 až 2 dny. Finální verze nám nyní vydržela 3 až 4 dny. Sony Ericsson G900 jsme zatěžovali několika hodinami poslechu hudby, zhruba čtvrthodinovém brouzdáním po internetu přes Wi-Fi, pořízením pár fotografií a uskutečnili jsme také několik hovorů. Výdrž telefonu je možné ovlivňovat například regulací jasu displeje. Snížením podsvícení displeje částečně ušetříme baterii. Venku na přímém slunci je to však na úkor čitelnosti, která si i beztak od nás vysluhuje nízké známkové hodnocení.

Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie a detail slotu pro paměťové karty

Ovládací blok a klávesnice: konečně na dvojí způsob

Sony Ericsson vstoupil se svým modelem G900 do tzv. "čistých vod". Na našem trhu zatím nenajdeme mnoho telefonů s dotykovým displejem, numerickou klávesnicí a ovládacím blokem současně. Zákazník si vždy bude moci vybrat, jaký způsob ovládání je mu v danou chvíli milejší. Ne na všechno je totiž dotykový displej tou nejlepší volbou. V několika případech je stále nutné vysunout stylus. Potěšilo mě však, že je možné v některých nabídkách zvětšit text, a tak docílit větší přesnosti při ovládání displeje prstem.

Numerická klávesnice ve dne a v noci...intenzitu podsvícení můžeme pochválit

Tři tečky, které se nachází pod dotykovým displejem, by mohly naznačovat přítomnost dotykové plochy. Ve skutečnosti ale tomu tak není, tečky na dotek nijak nereagují, vždy je nutné se poctivě dotknout displeje. Do bloku kláves pod displejem patří dvě tlačítka pro rychlé spuštění poznámek a zpráv. Jedná se o praktický doplněk pro snadnější přístup k často používaným funkcím. Škoda, že jim není možné přidělit jinou funkci. Někomu by se například hodilo skrze tyto klávesy otevřít hudební přehrávač, internetový prohlížeč a podobně. Dále pak nechybí klasická vracečka a mazací tlačítko "c". Uprostřed ovládacího bloku se nachází čtyřsměrné ovládací tlačítko s potvrzovacím středem. Stisk je bezproblémový a bez jakéhokoliv nepříjemného zvukového doprovodu.

Ovládací blok z různých úhlů

Stylus je uložen v levém horním rohu a je opravdu malinký. I když lze nyní prakticky všechny funkce ovládat bez vytáhnutí stylusu, na určité činnosti se díky dotykovému displeji hodí, například na internet, kalendář nebo poznámky. Pochválit musíme také alfanumerickou klávesnici, jejíž rozměrná tlačítka kaskádovitého uskupení jsou více než pohodlná. Otisky prstů zde nemají sebemenší šanci se uchytit. Podsvícení všech kláves je dostatečné a rovnoměrné.

Displej: QVGA, 262 tisíc barev, 2,4“…a hlavně dotykový

Displej typu TFT je dotykový a nabídne standardní rozlišení QVGA (240 x 320 pixelů) a úhlopříčkou 2,4 palce. V dříve testovaném prototypu nás překvapilo, že aplikace Swiss Manager ukazovala v kolonce s počtem barev displeje údaj 16 milionů barev. Jedná se však pouze o podporu daného čipu. Telefon nabídne běžných 262 tisíc barev. Čitelnost na slunci není ani tentokrát ideální, oproti smartphonům od tohoto výrobce M600i a P1i je to ale krok kupředu. V nastavení nechybí možnost zvolit si hodnotu jasu v měřítku procent celých čísel. Samozřejmostí jsou pak různá schémata, volba obrázku na pozadí či hodiny v pohotovostním režimu. Bohužel však scházejí hodiny úsporného režimu.

Displej a různé nastavení - výběr tapety, schéma, spořiče obrazovky atd.

Prostředí telefonu, ovládání: první krůček je vždy nejtěžší

Prostředím telefonu je opět grafické rozhraní UIQ 3.0 operačního systému Symbian 9.1. Konkrétně oproti P1i se toho příliš nezměnilo. V podstatě jsme zaznamenali pouze čtyři velké změny. Tou první je nový pohotovostní režim, druhou multimediální menu, které se u telefonu s UIQ objevuje poprvé, za třetí jsme se dočkali nového prostředí fotoaparátu a poslední změnou je nový správce úkolů (task manager).

Menu Sony Ericssonu v matici a v nabídce

Při prvním spuštění téměř jakékoliv aplikace budete muset nejprve chvíli počkat, než ji bude možné použít. Hláška „zaneprázdněn“ je doslova na denním pořádku. Jakmile je však většina aplikací načtena v paměti, jsou reakce takřka okamžité. V optimalizaci rychlosti tak inženýři udělali velký kus práce. Stejná situace platí i u sesterského modelu G700. Odezvy jsou jednoznačně rychlejší, než u P1i, a to i při zaplněné paměti. Jedinou výtku bychom měli k tomu, že párkrát nebylo možné spustit fotoaparát. Pomohlo až vypnutí telefonu, vyjmutí baterie na pár vteřin a opětovné spuštění. Jedná se o neduh jedné z prvních verzí firmwaru. Snad toto výrobce dokáže co nejdříve napravit.

Posuvná lišta v pohotovostním režimu

Zajímavou novinkou je možnost zobrazení pohotovostního režimu. V dolní části se nacházejí ikony, mezi kterými lze horizontálně procházet. Každá ikonka má nad sebou panel s určitou funkcí. Do toho se lze přepnout stisknutím kurzorové klávesy nahoru. Poté lze již funkci v okénku ovládat. Vše je pěkně animováno a grafika se opravdu povedla. Standardně jsou zobrazeny 4 ikonky s panely, ke kterým lze přidat další. Na výběr je pak ze 7 dodatečných panelů, které lze zobrazit. Nechybí například panel s budíky, světovým časem, hudbou, RSS čtečkou, nebo poslední fotografií. V nastavení si lze vybrat také původní aktivní pohotovostní režim s rozklikávacími řádky, jaký známe z P1i a dalších. Pro ty, kteří chtějí mít zobrazenou jenom tapetu, se zde nachází volba pro vypnutí aktivního pohotovostního režimu.

Různá nastavení telefonu a na posledním screenshotu task manager

Za podobu správce spuštěných aplikací a multitasking výrobce pochválit zrovna nemůžeme. Po stisku příslušné ikonky v pravém horním rohu se otevře pouze jednoduchá tabulka s naposledy otevřenými aplikacemi. Žádné údaje o velikosti paměti, kterou aplikace zabírá. Od dříve testovaného prototypu naštěstí výrobce zrušil omezení zobrazení pouze pěti posledních aplikací. Lepší volbou je tak instalace Swiss Manageru.

Procesor a paměť: hodil by se už svižnější procesor

Pomocí aplikace Swiss Manager lze zjistit něco více o vnitřnostech telefonu. Začněme procesorem, který je taktovaný na 208 MHz. Jak se zdá, Sony Ericsson narazil na další problém. Dnešní smartphony konkurence již nabízejí procesory taktované na 400 MHz i více. I když je práce s telefonem někdy bezproblémová, příští model řady G by měl už rozhodně nabídnout minimálně 400 MHz procesor. Zredukovaly by se tím zbytečné prodlevy při otevírání přijatých zpráv, práce s Office dokumenty a především odezva internetového prohlížeče Opera. Sony Ericsson G900 disponuje celkem 128 MB RAM paměti, přičemž po startu telefonu je volných okolo 65 MB, tedy zhruba polovina. To bohatě stačí na současný běh desítek aplikací v paměti telefonu. Díky tomu je práce s aplikacemi následně dostatečně rychlá, nebýt slabšího procesoru. Vnitřní paměť pro ukládání dat pak má hodnotu 160 MB a je dále rozšiřitelná pomocí paměťových karet Memory Stick Micro (M2) až o 4GB karty, jak udává výrobce na svých stránkách.

Swiss Manager je lepší volbou pro správu spuštěných aplikací...správce souborů

Multimédia: hudba, FM rádio, obrázky a další zábava

Sony Ericsson G900 nabízí multimediální menu, které zahrnuje prohlížeč fotografií, hudební přehrávač a přehrávač videa. Prostředí je velmi povedené a navíc s pěknou animací. Lze nastavit, aby se toto multimediální menu vždy spouštělo v režimu na šířku. Při prohlížení fotografií či videa se objeví velká tlačítka pro snazší ovládání prstem. Vše je ale možné také ovládat kurzorovou klávesou pod displejem. Na obrázky lze použít funkci Photo-fix, přidat k nim efekt nebo je otočit. Zajímavostí je možnost přiřadit k obrázku vlastní tagy a podle nich pak později vyhledávat skupiny fotografií. Nechybí ani funkce X-pict story, známá již z modelu K850i, která spustí prezentaci fotografií. Dle nastaveného režimu (silent, happy, sad, romantic, energy nebo classic) jsou voleny přechody mezi obrázky, pozadí a také hudba. Odezva při listování fotek je bohužel pomalá, je to daň smartphonu. Veškerý multimediální obsah se skrývá také v klasickém správci souborů.

Prostředí hudebního přehrávače a FM rádia

Hudební přehrávač je součástí nabídky „média“. Za povedenou grafiku, známou již z několika modelů Sony Ericssonu, s chytlavými animacemi můžeme výrobce pochválit. Přehrávači chybí jen ruční ekvalizér, nálady a další vlastnosti, známé například z nejvybavenějšího Walkmanu W960i. Na druhou stranu G900 disponuje režimem náhodného výběru skladeb, opakováním skladeb, ekvalizérem (včetně Mega Bassu a dalších 10 předvolených hudebních stylů), možností vytvářet playlisty nebo režimem automatického vypnutí přehrávače po stanovené době.

Rozeznávání hudby pomocí funkce TrackID, nastavení zvuku, MusicDJ

Sony Ericsson G900 nepostrádá funkci TrackID pro rychlé rozpoznání skladeb a FM rádio s RDS. Nechybí schopnost automaticky přeladit na silnější frekvenci, což se hodí hlavně při cestování. V nabídce dále nalezneme klasický MusicDJ a diktafon. Pro zábavu je v telefonu připravena bohužel jen jediná hra, a to Sudoku. Webový prohlížeč Opera je přítomen ve verzi 8.65 a bohužel zamrzí absence minimapy. K Sony Ericssonu G900 je možné připojit příslušenství HGE-100 a využívat tak GPS navigaci.

Fotoaparát: zaostřete dotykem

Stejně jako u nižšího modelu G700 prošlo také prostředí fotoaparátu v Sony Ericssonu G900 výraznou změnou. Sony Ericsson vyměnil tradiční spodní lištu (alá fotoaparáty Cybershot) za čtveřici velkých ikonek po levém boku. Po kliknutí na některou z ikon se rozbalí daná nabídka. Dále je k dispozici podrobnější seznam nastavení. V novém prostředí fotoaparátu lze vidět důraz na co největší ovládací prvky tak, aby bylo vše možno ovládat snadno i prstem. Možnosti jsou standardní a v nabídce nic nepřekvapí. Nechybí vyvážení bílé, efekty, režimy (normální, panorama, sekvence snímků), scény (automaticky, portrét, sport, dokument krajina, noční režim), multiburst nebo časovač. Prostředí je velmi pěkně zpracované a pozitivní dojem umocňují také okamžité reakce a vkusné animace.

Sony Ericsson G900 disponuje fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx. Nechybí přisvětlovací LED dioda, se kterou bohužel osvětlíte předměty maximálně do jednoho metru. Potěší alespoň možnost využít tohoto přisvětlení i jako svítilnu. Dále výrobce přichází s novou funkcí, jak zaostřit předměty. Vedle známějšího autofocusu lze nyní také využít novinkový touchfocus, v překladu tedy zaostření pomocí dotyku. Jednoduše se dotknete prstem nebo stylusem části displeje, ve které chcete nějaký objekt zaostřit. U fotoaparátu mile potěší i stabilizátor obrazu.

Inovované prostředí fotoaparátu a různá nastavení

Zkušební fotografie – Sony Ericsson G900:

Ukázka exteriéru v podání Sony Ericssonu G900
Znovu exteriér...ukázka interiéru a makro režim

Zkušební fotografie bohužel nedosahují kvalit elitního fotomobilu C902, který taktéž nabízí 5 Mpx fotoaparát. Výrobce rozhodně nemůžeme pochválit za podání barev, nižší ostrost a v některých případech také za nepěkné přepálení bílé. Snímky také bohužel občas trpí mírným sléváním barev. Za dobrých světelných podmínek se nám však přesto podařily pořídit některé snímky, které můžeme označit za velmi zdařilé. Telefon umí natáčet video v maximálním rozlišení QVGA (320 x 240 pixelů) rychlostí 30 snímků za sekundu. Výsledný soubor je formátu MP4.

Telefonování a telefonní seznam: odpustíte mu absenci vyzváněcích profilů?

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme stovky až tisíce vícepoložkových záznamů, záleží na volné paměti telefonu. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, poznámku apod. Telefonní seznam nabízí čtyři způsoby řazení: podle jména, příjmení, společnosti a jména nebo podle společnosti a příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson G900 nabízí vytváření skupin kontaktů a rychlé vytáčení (na numerické klávesnici si přiřadíte k jednotlivým tlačítkům dané kontakty). Pokud se nacházíte v pokrytí sítí 3G, budete si moci užít také videohovorů. Manažerskému modelu G900 však chybí vyzváněcí profily.

Telefonní seznam, detail kontaktu, rychlé vytáčení

Zprávy: základ, navrch bohužel nic telefon nepřidává

Paměť telefonu pojme tisíce zpráv, podle volné paměti telefonu. Zprávy je možné psát na dotykovém displeji, a to pomocí QWERTY klávesnice nebo rozeznáváním textu psaného na displej. Jako lepší volbu však vidím tradiční psaní na numerické klávesnici. Pro snazší psaní SMS je tu připraven slovník T9, který píše i bez české diakritiky, a do něhož lze přidávat také svá vlastní slova. Délku výsledné zprávy nezkracuje. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson G900 vám začne při psaní SMS zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku.

Prostředí editoru zpráv, odpočítávání začne až když zbývá 20 znaků
Oproti konkurenčním Nokiím se Symbianem S60 mě zamrzelo, že není možné přejít z jedné přijaté zprávy rovnou na druhou pomocí směrů kurzoru. Vždy je nutné z jedné zprávy nejprve vylézt a následně otevřít další. Při pročítání několika zpráv si tak občas počkáte. Samozřejmostí u Sony Ericssonu G900 je podpora zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon dále nabízí e-mailového klienta (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami.

Nápověda ve zprávách a přijaté zprávy

Organizační funkce: prohlížejte Office dokumenty a skenujte vizitky

Sony Ericsson G900 přináší velmi nabitou organizační výbavu. U kalendáře najdeme denní, týdenní nebo měsíční zobrazení. Synchronizace poznámek, úkolů, e-mailů a kontaktů s počítačem je možná pomocí Exchange ActiveSync skrze Bluetooth či USB kabel, snadno tak lze komunikovat například s Microsoft Outlookem. Poznámku je možné vytvořit velmi rychle. Stačí stisknout speciální tlačítko v levé části ovládacího bloku a ihned se otevře daná nabídka s poznámky. Využít můžeme jak zadávání textu skrze numerickou klávesnici, tak i kreslení přes dotykový displej. Škoda, že není následně možné nechat zobrazit poznámky v pohotovostním režimu na pozadí.

Kalendář, světový čas s budíky, synchronizace a diktafon

Telefon nabízí trojici budíků, u kterých je možné zvolit denní opakování či opakování v pracovních dnech. Melodie budíku může být v podobě jakéhokoliv podporovaného hudebního souboru či FM rádia. Ke každému alarmu si můžeme připsat také krátkou poznámku. V Sony Ericssonu G900 dále najdeme převodník veličin, stopky, časovač (odpočívávání), diktafon, obyčejnou kalkulačku, RSS čtečku a správce připojení. Pomocí aplikace Quickoffice je možné prohlížet a editovat Office dokumenty. Pro čtení PDF dokumentů poslouží aplikace Pdf+.

Převodník ... | ... časovač ... | ... stopky ... | ... kalkulačka ... | ... Quickoffice ... | ... Pdf+

Vhod přijde jistě i funkce svítilna, která promění LED diodu na zadní straně telefonu v účinnou příruční lampičku. V nastavení je možné svítilnu zapnout na stálo, na 1 minutu, vysílat SOS morseovkou či nechat vypnutou. Mezi organizačními funkcemi najdeme také, stejně jako u modelu P1i, skener vizitek. Stačí vyfotit papírovou vizitku, chvíli počkat, než jednotlivé údaje telefon rozezná a poté si je můžete přidat jako nový kontakt do telefonního seznamu. Díky operačnímu systému Symbian UIQ a platformě JAVA je do telefonu možné doinstalovat nespočet dalších aplikací. V Sony Ericssonu G900 však chyběla pouze paměť kódů. Výrobce si tak za organizační schopnosti, kterými model G900 vybavil, zaslouží velkou pochvalu.

Skener vizitek a jednoduché vytváření poznámek

Datové funkce: chybí EDGE a HSDPA

Sony Ericsson G900 je postaven ještě na staré platformě, na které běží například i Sony Ericsson P1i. To znamená nepřítomnost pokročilých datových funkcí (EDGE, HSDPA, HSUPA) nebo samostatného grafického čipu. Telefon nabízí pouze základní GPRS a 3G. Bezdrátově lze telefon propojit s okolím pomocí technologie Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby). Sony Ericsson G900 nabízí šikovnou možnost minimalizovat přenos skrze Bluetooth při přijímání dat. K počítači novinku připojíme USB kabelem (USB 2.0, ActiveSync).

Sony Ericsson G900 v přírodě

Zhodnocení: kompaktní telefon pro každého manažera

Sony Ericsson G900 je velmi kompaktní přístroj, který dokáže svými rozměry docela dobře zmást. Málokdo by tušil, že se jedná o smartphone s operačním systémem Symbian UIQ. Telefon se výrobci opravdu povedl až na pár chyb. Pokud si zvyknete na zpočátku pomalejší spouštění aplikací a překousnete chybějící vyzváněcí profily, nástavby EDGE/HSDPA a kratší stylus, pak budete zaručeně spokojeni. V nadstandardní výbavě najdeme 5 Mpx fotoaparát s touchfocusem, podporu 3G, Bluetooth 2.0, internetový prohlížeč Opera a také Wi-Fi. Dvojice nových smartphonů G700 a G900 by tak mohla konečně oslovit ty uživatele, kterým neměl v dané kategorii švédsko-japonský výrobce co nabídnout. Osobně bych si raději připlatil a pořídil si vyšší model G900.

sony-ericsson-g900
Klady
  • kompaktní rozměry
  • koncepce klasického mobilního telefonu zkombinovaná s dotykovým disple
  • operační systém Symbian UIQ se zdařilým grafickým prostředím
  • 5 Mpx fotoaparát s touchfocusem
  • kvalitní hudební přehrávač s ekvalizérem (včetně Mega Bassu)
  • stereo FM rádio s RDS
  • dostačujících 128 MB RAM, 160 MB ROM a slot pro paměťové karty Memory
  • přítomnost 3G a Wi-Fi
Zápory
  • krátký stylus
  • absence EDGE/HSDPA
  • pomalý procesor 208 MHz
  • chybí vyzváněcí profily
Diskuze ke článku
JurY
parada ....krasny fon, mnozstvo funkcii, dotykovy display.....
Uz len dufat, ze onedlho bude moj :D
lord.johnas
Dobrý den, jak tak procházím recenze a fotky SE G900 nikde se nedočtu či nikde nevidím zda má nějak chráněnou čočku fotoaparátu. Tak se ptám, zda tento mobilní telefon má nějak chráněnou čočku a jestli ano tak jak??? Předem děkuji za odpověď.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, objektiv fotoaparátu Sony Ericssonu G900 není chráněn krytkou.
standa
dobry den,chci se zeptat,jestli je mozne na tento telefon nahrat skype a po pripojeni k wi-fi pomoci skype telefonovat a posilat zpravy?pripadne jaky telefon by to umoznoval?dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze