Sony Ericsson G700: první dojmy

1

Klasický vzhled, operační systém Symbian, kvalitní výbava, dotykový displej a k němu klasické kontextové klávesy. Přečtěte si naše první dojmy z tohoto nového telefonu, který má být přímým konkurentem Symbianovým Nokiím.

Jelikož se Sony Ericsson G700 dostane na trh až za několik měsíců, máme v ruce teprve prototyp telefonu s nefinální verzí firmwaru. Vlastnosti telefonu a chování jednotlivých funkcí tak nemusí být konečné a od budoucího sériově vyráběného telefonu se mohou nepatrně odlišovat.

Technické parametry - Sony Ericsson G700

Rozměry106 x 49 x 13 mm
Hmotnost99 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení Silk Bronze
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 2100 MHz
Displejdotykový, TFT, rozlišení 240 x 320 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2.4 palce
Paměť160 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro
Operační systémSymbian UIQ
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, budíky, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, webový prohlížeč Opera, čtečka office dokumentů
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (Mega Bass), FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D, Symbian, webový prohlížeč Opera, PlayNow
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), 3x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty, panorama, BestPic
nahrávání videa
přední kamerka pro videohovory
Datové funkceUSB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10),UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-Pol ? mAh
Hovor: 720 minut (GSM), 240 minut (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: 380 hodin
Cena a dostupnost ? Kč
2. čtvrtletí 2008

Design, konstrukce – jsem prostě klasik

Sony Ericsson G700 ctí jednoduché tvary a typický design Sony Ericssonu. Přední strana svým designem připomíná modely střední třídy téže značky, například K610i. Také rozměry 106 x 49 x 13 mm a hmotnost 99 gramů nijak nenaznačují, že by se mělo jednat o nový smartphone. Vše odpovídá spíše klasickému telefonu střední třídy. Sony Ericsson si zaslouží opravdu pochvalu za příznivé rozměry a hmotnost, které jsou pro chytrý telefon netypické.

Celý telefon je z plastu, na dotek podobného, jako ten na W850i. Přestože se jedná o prototyp, je konstrukce prvotřídní. Vše příkladně sedí, lícuje a telefon ani nevrzne. Při vypáčení krytu baterie mě překvapilo, jak je plast měkký a ohebný, až jsem se bál zlomení. Zadní stranu pokrývá poměrně výrazný reliéf vlnek, do kterého jsou zasazeny otvory pro reproduktor nebo čočka 3 Mpx fotoaparátu a LED diody. Konektor Fast-port je bohužel opět na boku. Pod ním se nachází krytka konektoru pro paměťové karty. G700 si poradí pouze s kartami formátu Memory Stick Micro. Multifunkční slot i pro karty microSD, jako u K850i, se nekoná. U konektoru je dále LED dioda, která mimo jiné zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události, hovory či nové zprávy. Při vybité baterii o sobě telefon dává vědět skrze červené blikání.

Klávesnice a ovládání – konečně klasika

U modelů M600i nebo P1i byl pro používání klíčový stylus. Bez něj bylo ovládání místy těžkopádné a mnohdy nezbývalo než ťukat na displej prstem. Citelně chyběly hlavně kontextové klávesy pod displejem a středové kurzorové tlačítko. Oboje nyní G700 přináší, a to navíc v klasickém uspořádání, jaké známe z běžných Sony Ericssonů bez operačního systému. Ovládání za chůze jednou rukou je tak pohodlné. I když například Mobil.cz tvrdí, že kontextové klávesy nemají žádnou spojitost s popisky na displeji, není to u G700 pravda. To platí pouze pro vybavenější model G900, který má sice taktéž klávesy pod displejem, ale jsou poněkud nepochopitelně vyhrazeny pouze pro spouštění poznámek a zpráv. Pohodlného ovládání pomocí kontextových kláves se tak dočkáme pouze u levnějšího G700.

Možná vás zaujaly tečky pod displejem a vedle displeje, které by mohly naznačovat přítomnost dotykové plochy. Ale není tomu tak, plochy na dotek nijak nereagují, vždy je nutno se poctivě dotknout displeje. Ani by to nemělo příliš smysl, když se pod displejem nachází klasická kontextová tlačítka. Do bloku kláves pod displejem patří také dvě malá tlačítka pro rychlé spuštění poznámek a zpráv. Jedná se o praktický doplněk pro snadnější přístup k často používaným funkcím.

Stylus je uložen v levém horním rohu a je opravdu malinký. I když lze nyní prakticky všechny funkce ovládat bez vytáhnutí stylu, na určité činnosti se díky dotykovému displeji hodí. Internet, kalendář nebo poznámky jsou aplikace, kdy se dotykový displej a stylus hodí. Zmínit musím ještě praktické tlačítko zámku klávesnice na boku. Pochválit musím také alfanumerickou klávesnici, jejíž rozměrná tlačítka jsou pohodlná. Na pravém boku nalezneme ještě spoušť fotoaparátu a tlačítka pro regulaci hlasitosti.

Baterie - 950 mAh není moc ani málo

Baterie v Sony Ericssonu G700i je typu Li-Pol a má kapacitu 950 mAh. Z prototypu nelze soudit, zda-li to bude dostatečná kapacita. Pro srovnání: Sony Ericsson M600i s podobnou výbavou (ovšem bez fotoaparátu) měl kapacitu 900 mAh. V průběhu týdne jsem telefon při intenzivním používání v síti 3G nabíjel preventivně každý večer, ale při klasickém používání vydrží G700 i dva dny. Pokud se nenacházíte v pokrytí 3G a telefon používáte ještě méně, výdrž se prodlouží. Opět ale musím poznamenat, že se jedná o prototyp a výdrž se tak může ve finální verzi změnit.

Displej – běžných 2,4 palce

Displej Sony Ericssonu nemá cenu příliš detailně rozebírat. Jedná se o klasický TFT zobrazovač s úhlopříčkou 2,4 palce a rozlišením 240 x 320 bodů. Někomu se může zdát nesmyslné, že Sony Ericsson se stále neposunul k 16 milionům barvám. V praxi je to však téměř nepodstatné a i 262 tisíc barev na G700 dobře poslouží. Pochválit musím poměrně dobrou čitelnost na slunci, což je například oproti M600i a P1i velký pokrok. Displej je dotykový a jeho citlivost na dotyky je ideální.

Procesor, paměť – všeho dostatečně

Skrze Swiss Manager lze zjisti něco více o vnitřnostech Sony Ericssonu G700. Uváděná frekvence procesoru je 208 Mhz, ale telefon je nepoměrně svižnější, než například P1i při některých operacích. G700 disponuje celkem 120MB RAM paměti, přičemž po startu je volná zhruba polovina z této hodnoty. To bohatě stačí na současný běh desítek aplikací v paměti telefonu. Díky tomu je práce s aplikacemi již nahranými do paměti velmi rychlá. Vnitřní paměť pro ukládání dat pak má hodnotu necelých 160 MB a je dále rozšiřitelná paměťovými kartami Memory Stick Micro.


Prostředí a ovládání – rychlejší, hezčí, ale stačí to?

Sony Ericsson G700 je postaven ještě na staré platformě, na které běží například i Sony Ericsson P1i. To znamená nepřítomnost pokročilých datových funkcí (EDGE, HSDPA, HSUPA) nebo samostatného grafického čipu. Prostředím telefonu je opět grafické rozhraní UIQ operačního systému Symbian. Konkrétně oproti P1i se toho příliš nezměnilo. V podstatě jsme zaznamenali pouze čtyři velké změny. Tou první je nový pohotovostní režim, druhou nové multimediální menu, za třetí jsme se dočkali nového prostředí fotoaparátu a poslední změnou je nový správce úkolů (task manager). Ještě než začnu se samotným popisem novinek, musím se zmínit o příjemné rychlosti telefonu. Odezvy jsou jednoznačně rychlejší, než u P1i, a to i při zaplněné paměti. Jakmile je většina aplikací načtena v paměti, jsou reakce takřka okamžité. V optimalizaci rychlosti tak inženýři udělali velký kus práce. To se navíc jedná pouze o prototyp. Ve finální verzi může být vše ještě o něco lepší.

Zajímavou novinkou je nová možnost zobrazení pohotovostního režimu. V dolní části se nacházejí ikony, mezi kterými lze horizontálně procházet. Každá ikonka má nad sebou panel s určitou funkcí. Do toho se lze přepnout stisknutím kurzorové klávesy nahoru. Poté lze již funkci v okénku ovládat. Vše je pěkně animováno a grafika se opravdu povedla. Standardně jsou zobrazeny 4 ikonky s panely, ke kterým lze přidat další. Na výběr je pak ze 7 dodatečných panelů, které lze zobrazit. Nechybí například panel s budíky, světovým časem, hudbou, RSS čtečkou, nebo poslední fotografií. V nastavení si lze vybrat také původní aktivní pohotovostní režim s rozklikávacími řádky, jaký známe z P1i a dalších. Pro ty, kteří chtějí mít zobrazenu jenom tapetu, se zde nachází volba pro vypnutí aktivního pohotovostního režimu.

Poměrně nepříjemnou novinkou je podoba správce spuštěných aplikací a multitasking. Ten je totiž v nové verzi systému stejný, jako u Motoroly RIZR Z8, tedy velmi omezený. Po stisku příslušné ikonky v pravém horním rohu se otevře pouze jednoduchá tabulka s pěti naposledy otevřenými aplikacemi. Žádné údaje o velikosti paměti, kterou aplikace zabírá, žádný posuvník pro zvolení dříve spuštěných aplikací, žádná volba pro návrat do pohotovostního režimu. Jen těch pět posledních aplikací. Dle Swiss Manageru se aplikace nezavírají, zůstávají v paměti. Jen se k nim musíte proklikat skrze menu, v task manageru naleznete jen posledních pět aplikací. Rád bych věřil tomu, že ve finální verzi nalezneme opět starého známého správce úkolů se dvěma záložkami. Spíše se ale obávám, že se jedná o vlastnost nové verze systému. To by nebyl krok správným směrem.


Nový multitasking. Pět aplikací, do kterých se lze přepnout nebo je ukončit. To je bohužel vše

Naopak zajímavou a pozitivní novinkou je nového multimediální menu sdružující hudební přehrávač, prohlížeč fotografií a přehrávač videa. Prostředí je povedené a animované, podobá se tomu, které jsme měli možnost vidět u K850i. Lze nastavit, aby se toto multimediální menu vždy spouštělo v režimu našířku. Při prohlížení fotografií či videa se objeví velká tlačítka pro ovládání prstem, která mi trochu připomínají ovládací prvky iPhonu. Vše je ale možné pochopitelně ovládat i kontextovými klávesami a kurzorovou klávesou pod displejem. Na obrázky lze použít funkci Photo-fix, přidat k nim efekt nebo je otočit. Zajímavostí je možnost přiřadit k obrázku vlastní tagy a podle nich pak později vyhledávat skupiny fotografií. Novinkou je také funkce X-pict story, která spustí prezentaci fotografií. Dle nastaveného režimu (happy, sad, romantic, energy, classic) jsou voleny přechody mezi obrázky, pozadí a také hudba. Opět musím pochválit bleskovou odezvu, která je u smartphonů při prohlížení multimédií málo vídaná. Hudební přehrávač je součástí nového animovaného multimediálního menu (velmi podobného, jako například v K850i). Hudební přehrávač má opravdu povedenou grafiku s animacemi. Chybí mu ale ruční ekvalizér, nálady a další vlastnosti, známé například z W960i.

Někteří z vás se ptají, jaké aplikace jsou v Sony Ericssonu předinstalovány. Z hudebních funkcí nechybí TrackID a FM rádio s RDS. To umí kromě názvu stanice také zobrazit například název a interpreta právě hrané skladby. Nechybí schopnost automaticky přeladit na silnější frekvenci, což se hodí hlavně při cestování. V nabídce dále nalezneme klasický MusicDJ a diktafon. Pro zábavu jsou přítomné dvě chytlavé hry - The Sims 2 a Sudoku. Z dalších aplikací jmenujme například QuickOffice, RSS čtečku, převodník měn, stopky nebo aplikace světlo, dovolující využít vestavěné LED diody jako baterku. Webový prohlížeč Opera je přítomen ve verzi 8.65 a při používání se od prohlížeče P1i ničím neodlišuje. Další funkční výbava je stejná, jako u jiných Sony Ericssonů s UIQ a nemá cenu ji zde popisovat.

Fotoaparát – nové prostředí chválíme

Faceliftem prošlo také prostředí fotoaparátu. Sony Ericsson vyměnil tradiční spodní lištu (alá fotoaparáty Cybershot) za čtveřici velkých ikonek po levém boku. Po kliknutí na některou z ikon se rozbalí daná nabídka. Dále je k dispozici podrobnější seznam nastavení. V novém prostředí fotoaparátu lze vidět důraz na co největší ovládací prvky tak, aby bylo vše možno ovládat snadno i prstem. Možnosti jsou standardní a v nabídce nic nepřekvapí. Nechybí vyvážení bílé, efekty, režim panorama, multiburst nebo časovač. Prostředí je velmi pěkně zpracované a pozitivní dojem umocňují také okamžité reakce a vkusné animace.

V průběhu testu jsem s telefonem vyfotil několik snímků a natočil také video. Maximální rozlišení fotografií je 3 Mpx a bohužel chybí autofocus. LED diody však přítomny jsou a lze je použít i jako svítilnu. Video natáčí telefon v rozlišení 320 x 240 bodů, ve formátu MP4 a rychlostí 30 fps. Oproti dřívějším Sony Ericssonům sice pokrok, ale na konkurenci stále výrazně ztrácí. Pochválit musím rychlost fotoaplikace. Spouštění je takřka okamžité a vyfocení snímku a následné uložení probíhá ve zlomcích sekund. Fotografie jsou ostré a poměrně kvalitní. Problém s podáním barev bude téměř jistě do finální verze vyřešen. Jedná se zatím o prototyp a kvalita snímků se tak může do finální verze značně změnit.


Testovací fotografie: POZOR! - jedná se o prototyp a ve finální verzi budou fotografie zřejmě kvalitnější

TESTOVACÍ VIDEO (MP4, 841 KB)

Zhodnocení – chytrý a dostupný

Sony Ericsson G700 vyplní poměrně velkou mezeru, kterou ve svém portfoliu chytrých telefonů Sony Ericsson měl. Společně s vybavenějším G900 nabídnou operační systém Symbian, prostředí UIQ a dotykový displej v obalu klasického telefonu za příznivou cenu. Líbí se nám zejména příznivé rozměry i hmotnost a v případě modelu G700 konečně také kontextové klávesy, díky kterým lze ovládat takřka všechny funkce pohodlně bez použití dotykového displeje. Vybavenější G900 sice potěší lepším fotoaparátem a Wi-Fi, ale kontextové klávesy pod displejem bohužel zmizely. Oba telefony potěší velmi solidní funkční výbavou, která vzhledem k příznivé ceně potěší široké spektrum uživatelů. Modely G700 a G900 by tak mohly konečně oslovit ty uživatele, kterým neměl v dané kategorii tento výrobce co nabídnout. Díky poměrně nízké ceně by se Symbian UIQ mohl dostat také mezi větší množství lidí. Každopádně se již těšíme na plnohodnotnou recenzi finálních kusů G700 i G900.

Diskuze ke článku
kamilka kalocayova
strasne by som potrebovala obal na tento mobil na sony ericson G700.dakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze