Skvěle vybavený kompakt Sony Xperia 5 III v redakci! Jaké jsou naše první dojmy?

21
Skvěle vybavený kompakt Sony Xperia 5 III v redakci! Jaké jsou naše první dojmy?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Telefon se skvěle drží
  • Nabízí špičkový výkon, ale i raritní tlačítko spouště fotoaparátu
  • Výrobce nezapomněl ani na teleobjektiv s variabilní ohniskovou vzdáleností
  • Zamrzí naopak absence bezdrátového nabíjení

Sony Xperia 1 III nás v podrobném redakčním testu zaujala nejen originálním designem a špičkovým OLED panelem bez výřezů, ale také netradiční fotovýbavou či podporou již vcelku opomíjeného 3,5mm jacku a slotu pro microSD karty. Jaké jsou naše první dojmy z menší, avšak výbavou velmi podobné Xperie 5 III?

Krásný kompakt

Xperia 5 III je rozměry 157 × 68 × 8,2 mm na dnešní poměry příjemně kompaktním zařízením. Mezigeneračně je dokonce o jeden milimetr nižší (158 × 68 × 8 mm v případě Xperie 5 II), zato však o 5 gramů těžší (168 gramů u Xperie 5 III vs. 163 gramů u modelu 5 II). Telefon s typickou podlouhlou konstrukcí na nás každopádně udělal skvělý první dojem. Xperie 5 III totiž výborně padne do ruky a veškeré ovládací prvky jsou díky kompaktním rozměrům velmi snadno přístupné. Kapacitní čtečka otisku prstů na boku tradičně supluje i vypínací tlačítko. Dále na těle najdeme ovládání hlasitosti, dedikované tlačítko pro Google Asistenta, ale rovněž praktickou dvoustupňovou spoušť, která je velkou raritou.

Punc luxusu zařízení dodává skleněná konstrukce (v kombinaci s hliníkovým rámečkem), která se těší ochraně v podobě Gorilla Glass 6 (vpředu i vzadu). Stejně tak neschází hned dvě certifikace zvýšené odolnosti (IP65 a IP68) či praktický slot na microSD a nanoSIM kartu, jenž můžete vytáhnout nehtem. Zařízení má, na rozdíl od Xperie 1 III, lesklá záda, což je možná trochu škoda vzhledem k zachytávání otisků, na druhou stranu působí v testované zelené verzi velmi líbivě.

OLED bez výřezů, zato s rámečky

Žádné překvapení se nekoná na čelní straně, která je domovem 6,1" obrazovky s jemností 449 PPI a poměrem stran 21:9. Kromě možnosti režimu Always-On tomuto povedenému OLED panelu se schopností zobrazit až 120 Hz neschází ani u některých uživatelů stále velmi oblíbená notifikační dioda. Další předností je nepochybně absence výřezů, daní jsou však (naštěstí relativně malé) rámečky na horní a spodní straně, které jsou domovem hlasitých reproduktorů či selfie kamerky.

Z hlediska hardwarové výbavy jsou specifikace vcelku podobné s Xperií 1 III. Těšit se můžete na supervýkonný Snapdragon 888, 128GB úložiště a 8 GB RAM. Kapacita baterie činí identických 4 500 mAh a stejný je i maximální nabíjecí výkon 30 W. Hlavním rozdílem je tak absence bezdrátového nabíjení, která by podle našeho názoru u telefonu s doporučenou cenou 26 tisíc korun zkrátka chybět neměla.

Z fotovýbavy jen to nejlepší

Bez ústupků naštěstí zůstala fotovýbava, i když i zde chybí (podle nás nijak zvlášť důležitý) senzor ToF. Hlavní, ultraširokoúhlý i zoomovací fotoaparát s proměnou ohniskovou vzdáleností (2,9 až 4,4× přiblížením) však zůstává beze změn. Právě fotoaparáty mají být jedno z velkých lákadel novinky od Sony, proto se můžete již brzy těšit na fotočlánek, ve kterém najdete ukázky ze všech snímačů včetně fotek pořízených za zhoršených světelných podmínek.

Technické parametry Sony Xperia 5 III

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 68 × 8,2 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 560 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2021,
Diskuze ke článku
Standa
Standa
Škoda toho jejich post-processingu a bezdrátového nabíjení, jinak se drží skvěle a moc pěkně se s tím pracuje......ale ten jejich přístup k fotografování je katastrofa. Ne, já neuznávám místního blázna a jeho řeči o tom, že to je speciální zařízení a člověk musí u fotky štelovat tohle a tohle. Je to primárně telefon, masovka a na stlačení spouště fotoaparátu, musí ze sebe vydolovat jen to nejlepší.......a speciální aplikace má být jen třešnička na dortu.
LibeR C
LibeR C
6.1 palcu = kompakt.. tak jo no =D
Marek Zacha
Marek Zacha
Určitě dobrej telefon, ale ta cena je dost ambiciózní. Jsem rád za každý kompaktní telefon, ale za 26 tisíc tohle? Děkuji, nechci. Navíc absence bezdrátového nabíjení u takhle drahého telefonu.
dav.72@seznam.cz
dav.72@seznam.cz
Týýý voe, co to hulíte za matroš v redakci, 157mm je vážně kompakt?????
Google Pixel 5 má velikost 144,7mm a displej je 6 palců, místo 6,1 u Sony.
+ má ještě bezdrátové nabíjení, + reversní nabíjení a nový jsem koupil za 13500kč bez DPH.
+ za měsíc, Android 12.
Já jsem za Pixela 5 max. spokojen a to jsem Sony měl, od K750, K850, S700 (to byl opravdu skvost), K790,M600, takže nejsem zaujatý.
To co dnes předvádí Sony, telefoní divize je hnus, skoro jako HMD global, nic co by stálo za řeč ale za to, pěkně drahé.
Děkujeme, nechci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze