Škody způsobené frustrovanými zaměstnanci dodavatele Applu přesáhly 1 miliardu Kč

1
Škody způsobené frustrovanými zaměstnanci dodavatele Applu přesáhly 1 miliardu Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Důvodem nepokojů jsou snižující se mzdy
  • Výrobce zaměstnancům údajně nevyplácel přislíbenou výši odměn
  • Protestů se zúčastnily přibližně dva tisíce zaměstnanců

Společnost Wistron, která je jedním z dodavatelů Applu a stará se o kompletaci iPhonů, se během víkendu potýkala s masovými protesty nespokojených zaměstnanců. Nyní byly vyčíslené celkové škody na 4,38 miliard indických rupií, což je v přepočtu takřka 1,3 miliardy korun.

Times of India uvádí, že se zástupci firmy Wistron prozatím odmítli oficiálně vyjádřit k důvodům protestů. Podle všeho však byly mzdy zaměstnanců dlouhodobě snižovány navzdory tomu, co jim bylo dříve přislíbeno. Například mzda absolventa technického oboru byla postupně snížena z 21 tisíc rupií (zhruba 6 tisíc korun) na 16 tisíc rupií (přibližně 4 700 korun) a poté na 12 tisíc rupií (3,5 tisíce korun). Nekvalifikovaní zaměstnanci dostávali 8 tisíc rupií (2 300 korun) a někteří dokonce v poslední době obdrželi na bankovní účet pouze 500 rupií (necelých 150 korun). Na Twitteru se záhy objevila řada videí se záznamy z protestů, během nichž byl ničena výrobní budova i automobily.


Zástupci Applu se pro agenturu Reuters vyjádřili, že okamžitě začali s vyšetřováním incidentu. K protestům došlo v sobotu a zúčastnilo se téměř dva tisíce zaměstnanců. Více než sto z nich bylo zatčeno.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Až mi tu příště bude nějaký hrdý majitel iPhonu dělat kázání o tom, proč je jeho iPhone o 10 nebo 15 tisíc dražší než moje strašná Čína, tak ať si vzpomene nejdřív na to, že jeho iPhone a stovky ostatních smontoval nějakej chudák za 150 korun měsíčně a že takových chudáků bylo o dost více a že to nebylo poprvé a ani naposled.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze