Skládacím telefonům se daří. Nadále zcela dominuje Samsung

3
Skládacím telefonům se daří. Nadále zcela dominuje Samsung
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Ve třetím čtvrtletí se dodalo 7 miliónů nových modelů s ohebným displejem
  • Trhu dominuje Samsung se 72% podílem
  • Nejlépe se daří modelům řady Galaxy Z Flip

Ohebné telefony jsou mezi námi již zhruba 5 let a nabízí je řada předních výrobců. Na druhou stranu to ne každý musí poznat, protože na evropských trzích, včetně toho českého, je výběr poměrně omezený. Běžně v obchodech narazíte na Samsungy, Motoroly a tu tam zahlédnete nějaký ohebný Honor či Oppo. Jiná situace však panuje na čínském trhu, kde je nabídka výrazně pestřejší. Vesele tam prodává ohebné produkty Xiaomi, daří se i Huawei, byť i ten lze zakoupit na českém trhu. Dle toho pak vypadají i celosvětové prodeje, které aktuálně zveřejnila agentura DSCC.

Dodávky chytrých telefonů v letech 2022 a 2023
Dodávky chytrých telefonů v letech 2022 a 2023

Prodej během 3. čtvrtletí roku 2023 výrazně poskočil směrem nahoru, při meziročním srovnání o 16 %, při srovnání se 2. čtvrtletím roku 2023 dokonce o 215 %. Dodávky dosáhly na 7 miliónů kusů za zmíněné čtvrtletí, což je nejvíce v historii. Doposud vedl 3. kvartál loňského roku s 6,1 milióny dodanými kusy.

Dominantním hráčem v tomto segmentu je nepřekvapivě Samsung, jehož tržní podíl činí 72 %. Meziročně však jihokorejský výrobce přeci jen ztrácí a 86% podíl je jen pěknou vzpomínkou. Na každý pád nějaký velký konkurent se opravdu prozatím nerýsuje. Druhá příčku totiž patří Huawei, který má 9 %. Ledacos se dle agentury DSCC může změnit v závěrečném čtvrtletí tohoto roku, kdy by měl podíl Samsung klesnout ke 42 %, naopak Huawei by měl získat 21 %.

Podíl výrobců mobilních telefonů s ohebným displejem v letech 2022 a 2023
Podíl výrobců mobilních telefonů s ohebným displejem v letech 2022 a 2023

Odtajněny byly také jednotlivé telefony, kterým se letos nejvíce daří. Celkově se očekává, že prodeje mobilů s ohebným displejem vzrostou o 23 % na 15,8 miliónů kusů. Pětici nejprodávanějších kousků mají tvořit následující telefony: Samsung Galaxy Z Flip5, Samsung Galaxy Z Fold5, Samsung Galaxy Z Flip4, Honor Magic V2 a Huawei Mate X5.

Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Flipy se mi líbí. Je pravda, že ohebný displej má nižší odolnost než klasická "placka "? Jak moc je to problém?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze