Signál v tunelech metra? Operátoři plánují první testy ještě letos

21

Operátoři plánují společnými silami pokrýt nově stavěné stanice a tunely na lince A pražského metra mobilním signálem a umožnit tak zákazníkům nejen pohodlné volání ve stanicích a tunelech, ale hlavně rychlé připojení na internet. K vybudování kompletní sítě operátory přivedl společný zájem o celkově vyšší spokojenost zákazníků, informuje Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Stanice Metra

V rámci pokrytí celého metra jsou v plánu obrovské investice v řádu stovek milionů korun. Návratnost je ale v tomto případě sporná. V současné době je všech 56 stanic metra pokryto signálem 2G, ten však s ohledem na prudký vývoj mobilních technologií již není dostatečný. Pokrytí tunelů však zatím chybí. Zasíťování jediné stanice včetně tunelu přijde zhruba na 10 milionů korun.

Cílem operátorů je v tuto chvíli pokrýt nově budované stanice a tunely metra A, jejichž otevření je plánováno ke konci letošního roku a zde pak otestovat provoz pilotně. Rozhodujícím úkolem je dosáhnout shody na platbách za umístění vyzařovacích kabelů, které pokrytí tunelů mobilním signálem umožní.

Důležitost tématu pokrytí metra signálem deklarovalo DPP již v prosinci 2012. Podle mluvčího dopravního podniku Jiřího Štábla dal DPP operátorům pro realizaci standardní komerční podmínky pro umístění zařízení v prostorách metra. Dopravní podnik neprojevil zájem se na budování sítí podílet.

Pokud nyní jednání rychle nepokročí, nebudou tunely mezi stanicemi pokryty mobilním signálem současně s uvedením nových stanic metra do provozu. Dodatečná instalace by pak byla zbytečně technologicky složitější a také téměř 2× dražší. Z těchto důvodů by byla ohrožena její realizace.

Zdroje: TZ APMS

Diskuze ke článku
Pepa
Pozeram za bratia Pepici su niekolko rokov za opicami. U nas je celkom bezny signal v metre aj tuneloch.
René

Bylo by fajn,kdyby se 3g stalo standardem.
Dan
Ja ako nemám potrebu sa hádať, ale urážať národ je podla mňa prejav primitivizmu. Ale tak želám Vám, aby tam ten signál dostali.
Jerremi
Líbilo se mi tvrzení operátora U:fon v roce 2009, ano v metru máme špičkové pokrytí, operátor mi nelhal je to skutečně 0% signálu CDMA 2000 rev. A 410-430 MHz, v roce 2011 prý budou mít lepší telefony a síť, tenhle blábol tvrdí dodnes, prý jsou 4. mobilní operátor, že by BLESKmobil byl 5? Sorry tohle si říká UPC, ale třeba OpenCall je první virtuální mobilní operátor. SIPY původně U:fon teď WIA mobil ve Vodafone, OpenCall původně U:fon teď ve Vodafone, Axfone City Mobil původně U:fon teď Connectica, Reptil v T-Mobile.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze