Siempo Launcher se snaží snížit vaší závislost na telefonu

Android aplikace týdne
Siempo Launcher se snaží snížit vaší závislost na telefonu
  • Siempo je launcher, který se snaží zjednodušit prostředí vašeho telefonu a zároveň vás odradit od používání vámi zvolených aplikací
  • Aplikace tak může kupříkladu komplikovat používání sociálních sítí jejich odsunutím až na poslední obrazovku prostředí, změnou jejich loga na nevýrazné ikony či neustálým měněním jejich pořadí
  • Zaujmout však launcher může také chytrým vyhledávacím polem či ovládáním notifikací

Siempo Launcher – Android aplikace týdne

Letošní Google I/O vyneslo na světlo světa zajímavý fakt. Podle Googlu chce mnoho lidí v Androidu speciální nástroje, které by jim pomohly se alespoň trochu oprostit od obrazovek jejich telefonů. Pokud tento názor sdílíte i vy, tak by vás mohl zajmout jednoduchý launcher jménem Siempo, který se snaží celkově zjednodušit používání vašeho smartphonu.

Siempo - The Phone for Humans

Hned po nainstalování a prvním spuštění objevíte hlavní obrazovku, která se skládá jen z bílého pozadí a textového pole. Do něj si můžete napsat připomínku či zkrátka jen něco, co chcete mít na očích vždy, když zapnete telefon. Pokud si však nic připomínat nechcete, můžete si toto pole vypnout. Potom vám zůstane jako hlavní obrazovka jen bílé pozadí či vámi zvolená tapeta.

Pokud dále swipenete z levé strany, ukáže se už trochu tradičnější obrazovka. Zde najdete základní důležité aplikace, které vám launcher dovoluje bez řečí používat. Jsou tu tedy appky jako kalendář, telefon, fotoaparát, mapy a podobně. Když swipenete ještě jednou, dostanete se na další obrazovku, kde jsou vámi nejčastěji používané aplikace, které se sem budou postupně ukládat. Jejich maximální počet je přitom deset.

Siempo - The Phone for Humans

No a poslední obrazovku tvoří označené „škodlivé aplikace“, jako jsou třeba různé sociální sítě. Při úvodním nastavení vybere sám launcher z vašeho telefonu škodlivé aplikace, které si ostatní uživatelé označují nejčastěji, ale vždy si je můžete upravit samozřejmě i manuálně. A co se vůbec s těmito aplikacemi děje? Launcher jim dá třeba šedé nevýrazné ikony namísto loga, abyste je snadněji přehlédli a po každém příchodu na tuto obrazovku se jejich pořadí náhodně přeskupí – to abyste si nevybudovali svalovou paměť.

To bychom měli vše, co se hlavního prostředí týče, ale Siempo má v sobě ještě pár zajímavých věcí. Za zmínku stojí kupříkladu místní vyhledávání. Skrz něj můžete najít veškeré aplikace, které jste si neoznačili jako škodlivé, dokonce skrz něj můžete i posílat rychle zprávy a ukládat poznámky. Stačí napsat nějaký text a poté jen vybrat kontakt, kterému zprávu chcete zaslat, nebo jedním klepnutí vytvoříte poznámku.

Siempo - The Phone for Humans

Ta se ovšem vytvoří ve vlastní aplikaci Notes a nejde přiřadit vlastní aplikace. Naštěstí jde ale místní appka alespoň synchronizovat s Evernotem. Dále upozorním na funkci Tempo, která se schovává pod ikonkou zvonečku na hlavní obrazovce. Ta vám dovolí si naplánovat, kdy přesně chcete dostávat notifikace. Můžete je dostávat normálně jak přicházejí, můžete je dostávat vždy najednou ve vlnách třeba vždy po 30 minutách, anebo si můžete zvolit manuálně nanejvýš tři časy, kdy notifikace každý den obdržíte.

Siempo - The Phone for Humans

Na závěr neuškodí zmínit ani nastavení, kde si můžete změnit pozadí aplikace či se přepnout do tmavého tématu. Lze si zde nastavit chování launcheru ke škodlivým aplikacím a je tu i pár dalších méně důležitých voleb. Tím bychom ale aplikaci opravdu prošli křížem krážem. Siempo není rozhodně pro každého, ale je to zajímavá a odladěná aplikace, která si podle mě své publikum určitě najde.

Stáhnout Siempo - The Phone for Humans

Google Play (zdarma)

Partnerem seriálu Android aplikace týdne je ASUS.

ASUS ZenFone 4 Logo
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze