Seznam.cz nově upozorňuje na dezinformační weby

4
Seznam.cz nově upozorňuje na dezinformační weby
Fotografie: blog.seznam.cz
  • Vyhledávání české internetové jedničky nově varuje uživatele před dezinformačními weby, které mohou šířit fake news a hoaxy
  • Upozornění na nedůvěryhodný obsah se uživatelům objeví v přirozených výsledcích hledání vždy pod nadpisem a odkazem na konkrétní médium
  • Jedná se o další aktivitu, kterou Seznam.cz přispívá ke zvýšení ochrany svých uživatelů před neověřeným a manipulativním obsahem

Vyhledávání české internetové jedničky nově varuje uživatele před dezinformačními weby, které mohou šířit fake news a hoaxy, jak sama společnost oznamuje na svém blogu. Upozornění na nedůvěryhodný obsah se uživatelům objeví v přirozených výsledcích hledání vždy pod nadpisem a odkazem na konkrétní médium. Jedná se o další aktivitu, kterou Seznam.cz přispívá ke zvýšení ochrany svých uživatelů před neověřeným a manipulativním obsahem.

Dezinformace se staly každodenní součástí internetového obsahu a běžný uživatel už si nemusí být jistý, čemu má vlastně věřit. Proto jsme se v Seznamu rozhodli začít zvyšovat povědomí o nejčastějších konspiračních teoriích a ve výsledcích vyhledávání označovat weby, které se na jejich šíření nejvíce podílejí. Nezůstáváme ale pouze u označení. U každého webu v rámci informační karty vysvětlujeme hlavní důvody, proč by měl být uživatel při konzumaci daného obsahu obezřetný,“ vysvětluje Tomáš Peroutka, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání, a dodává, že pořadí výsledků zůstává nezměněné a upozornění je možné vypnout.

dezinformační weby

Seznam českých konspiračních a antisystémových serverů, na které Seznam.cz Vyhledávání nově upozorňuje, dodávají české internetové jedničce Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ), projekt Atlas konspirací, slovenská iniciativa Konšpirátori.sk a společnost Semantic Visions. Samotný Seznam.cz se na hodnocení jednotlivých médií žádným způsobem nepodílí. „Seznam.cz jako technologická společnost není a ani nemůže být arbitrem nebo hodnotitelem pravdivosti či informační spolehlivosti vydavatelského obsahu. V našich produktech a algoritmech přistupujeme ke všem obsahovým zdrojům stejně, nezávisle na jejich názorové, politické nebo hodnotové orientaci. Vedle toho ale chceme našim uživatelům zpřístupnit i výsledky práce nezávislých organizací, které se hodnocením informační spolehlivosti vydavatelů zabývají. Je věcí každého uživatele, jakým způsobem s nimi naloží,“ vysvětluje Ondřej Procházka, předseda představenstva Seznam.cz.

Už v roce 2018 začala česká internetová jednička nabízet klientům reklamního systému Sklik možnost nezobrazovat svá inzertní sdělení na webech, které Konšpirátori.sk označují jako dezinformační. Později se seznam těchto webů rozšířil i o média, která v ratingu NFNZ získala nejnižší hodnocení „C“. Ten nehodnotí jednotlivé články po obsahové stránce, ale na základě nezávislého výzkumu shrnuje přístup redakce k jednotlivým novinářským postupům.

Dezinformace jako téma společenské odpovědnosti

V roce 2019 spustil Seznam.cz projekt s názvem Seznam se s médi, jehož cílem je podpořit výukovými materiály pedagogy základních a středních škol, aby mohli své studenty vzdělávat v oblasti mediální výchovy. Jedna z metodik je zaměřená právě na dezinformace, fake news a fact-checking. Na ty Seznam upozorňuje i seniory, pro které pravidelně pořádá setkání Sherlock Senior. Jejich cílem je naučit lidi v důchodovém věku bezpečně požívat internet, bez obav se pohybovat v online prostředí a umět rozlišovat důvěryhodné a zavádějící informace. Přehled aktuálních hoaxů pak shrnuje každý měsíc Zpravodaj Sherlock Senior, k jehož odběr se mohou zájemci přihlásit zde.

Diskuze ke článku
elliotthouser@
elliotthouser@
Krásně to nedávno na jednom semináři popsal Petr Robejšek. Podle něj se lidé, kteří pracují v mainstreamových médiích, názorově neodlišují, ačkoli pracují pro různé stanice, novinové či internetové tituly. „Když se zamýšlíme nad tím, co to vlastně znamená, tak zjistíme, že máme jakousi homogenní skupinu lidí, kteří jsou v různých médiích, vystupují v různých tričkách, obracejí se na nás tiskem nebo mluveně, ale ve skutečnosti říkají pořád to samé. A já jsem si to sám pro sebe vysvětlil tak, že zažíváme jakési vyčleňování této skupiny lidí ze společnosti. A tato skupina lidí má pozici, která se uprázdnila po církvi. Oni zaujímají kněžskou pozici. Oni nám prodávají odpustky, oni nám říkají, co je správné, oni definují deset přikázání, oni označují kacíře, samozřejmě oni sami jsou nedotknutelní. A za to chtějí od nás ještě odměnu. A úctu. A status. A to si prostě nesmíme nechat líbit,“ řekl Robejšek.
Karel Podstata
Karel Podstata
Naposledy upraveno: 18. 12. 2020 19:26
Zkopírujete článek z cizího webu a ani se neobtěžujete uvést zdroj, potažmo pravého autora článku (blog.seznam(TECKA)cz/2020/12/seznam-cz-nove-upozornuje-sve-uzivatele-na-dezinformacni-weby/)? Pak mi ještě jednou zopakujte, proč bych si měl na Vašem webu vypnout adblock.

EDIT: Ano, opravdu je odkaz na blog uveden v textu. Nicméně, moc nerozumím tomu, proč kopírovat celý text článku na svůj web.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze