Mapy.cz rozšiřují dopravní navigaci také na slovenské silnice

Mapy.cz rozšiřují dopravní navigaci také na slovenské silnice
Fotografie: Seznam
  • Navigace v aplikaci Mapy.cz nově na Slovensku poskytne kompletní informace o aktuální dopravní situaci
  • Mapy.cz na Slovensku používá cca 400 tisíc uživatelů

Vývojáři oblíbené aplikace Mapy.cz oznámili novinku – od nynějška sa Slovensku funguje dopravní systém v mobilní aplikaci stejně jako v České republice. Co to v praxi ale znamená? Že navigace poskytne kompletní informace o aktuální dopravní situaci i na slovenských komunikacích, stejně jako na základě těchto dat automaticky vypočte nejvýhodnější cestu a vyhne se dopravním zácpám.

Aplikaci Mapy.cz používá na Slovensku 400 tisíc uživatelů. Je proto přirozené dostupnost našich služeb a funkcionalit rozšířit a umožnit řidičům i mimo hranice České republiky efektivněji plánovat své cesty autem,“ vysvětluje Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz, a dodává: „Mapy.cz jsou dlouhodobě jednou z nejpoužívanějších aplikací pro navigaci a plánování tras v Česku. Jsme rádi, že můžeme našim uživatelům nyní nabídnout stejnou kvalitu služeb i na Slovensku.

V tiskové zprávě se lze dočíst, že data o dopravě kombinuje aplikace Mapy.cz jak od uživatelů aplikace, tak z dat firemních a fleetových flotil. Následně je automatizovaně převádí do svých mapových podkladů. „Ceníme si také zapojení samotných řidičů. Jejich součinnost při vytváření dopravní mapy je pro nás důležitá. Pokud během jízdy narazí například na rozkopanou silnici či jiné omezení, mohou v průběhu navigování událost nahlásit. Ta se pak během chvíle zobrazí všem ostatním řidičům. Čím víc řidičů se zapojí, tím budou dopravní informace v Mapách aktuálnější,“ upřesňuje Martin Jeřábek. Také jsme se od něj ale dozvěděli, že v navigaci se nově ukazuje, kde reálně leží výjezd z kruhového objezdu.

Plánovač a navigace tedy i na Slovensku zvládnou přizpůsobit trasu momentální dopravě, za jízdy tak aplikace vyhledá rychlou cestu s ohledem na aktuální dopravu. Pro zvýšení bezpečnosti řidiči v navigaci najdou také důležitá upozornění – například o práci na silnici, překážkách na vozovce, policejních měření a kontrolách, stejně jako o kyvadlové dopravě. Při překročení povolené rychlosti pak aplikace řidiče varuje nejdřív vizuálně a v případě výrazného překročení též zvukově. Upozorní ale i na místa, kde měří rychlost radary.

Aplikace Mapy.cz je dostupná pro Android, iOS, Android Auto a Apple platformě CarPlay. Vývojáři si pro nás přitom chystají novinky pravidelně – nedávno Mapy.cz například pomáhaly při povodních na Moravě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze