Selfie král ZenFone 8 Flip oficiálně! Výkonnější, odolnější, ale stále svůj

První dojmy
2
Selfie král ZenFone 8 Flip oficiálně! Výkonnější, odolnější, ale stále svůj
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Čtečka otisků prstů se přestěhovala do 90Hz AMOLED panelu
  • Flipová kamerka je nyní ještě odolnější
  • Naprostý dostatek výkonu obstarává Snapdragon 888 s 5G konektivitou
  • Oproti ZenFonu 8 však chybí optická stabilizace obrazu u hlavního snímače

S příchodem ZenFonu 6 ASUS odstartoval novou řadu telefonů, které se vyjímají unikátní flipovou kamerkou, ale také velkým displejem bez výřezu či průstřelu. Jaké jsou naše první dojmy z nového ZenFonu 8 Flip?

Design: zůstává věrný předloze

ZenFone 8 Flip si zachovává konstrukci dobře známou z předchozích ZenFonů 7, a to včetně hmotnosti 230 gramů i rozměrů, které činí 165 × 77 × 9,6 mm. Jedinou zásadnější, i když na první pohled neviditelnou, změnu tak přináší výklopný fotoaparát, který je stále vyráběn z tzv. tekutého kovu, avšak nově je ještě odolnější. „Převodovka“ (ozubená kolečka) uvnitř otočného mechanismu byla upravena tak, aby byla o 40 % menší a přesto zprostředkovala 2,2× více točivého momentu. Výrobce nechal otestovat mechanismus na 300 tisíc otočení, což v praxi znamená 150 otočení denně v průběhu pěti let.

Telefon v testované barevné variantě Glacier Silver působí velmi prémiově, uživatelé však musí počítat s častým leštěním zad, která jsou magnetem na otisky. To lze naštěstí vyřešit dodávaným ochranným pouzdrem, které s telefonem pěkně barevně ladí a obsahuje i speciální „pojistku“ proti vysunutí otočného modulu. Záda přitom kryje Corning Gorilla Glass 3, avšak chybí zvýšená odolnost IP68, kterou disponuje ZenFone 8. Co se ASUSu opravdu povedlo, je tyrkysové vypínací tlačítko, které lze využít zároveň jako chytré programovatelné tlačítko. Jeho umístění je ideálně na dosah prstu a podobně dosažitelná je i kolébka ovládání hlasitosti.

Displej: čtečku hledejte uvnitř

Jako zobrazovací panel byl použit osvědčený 6,67" Full HD+ displej s 90Hz obnovovací frekvencí a 92% poměrem obrazovky k tělu. ZenFone 8 Flip potěší všechny, kteří často používají mobil venku během slunečních dní, neboť má zcela dostačující světelnost 700 nitů (na maximum až 1 000 nitů). Chvályhodná je také ochrana Corning Gorilla Glass 6 a na dotyk velmi příjemné zaoblení okrajů obrazovky.

ASUS ZenFone 8 Flip

Obnovovací frekvenci lze nastavit na 60/90 Hz, případně přepínání ponechat na automatice. Čtečka otisků prstů, která byla u dřívějších modelů na boku, se nově přemístila přímo do displeje. Jedná se o optickou čtečku otisků prstů s bílým podsvícením, která reaguje rychle a funguje spolehlivě.

Fotoaparáty: nejlepší selfie široko daleko

Sestava fotoaparátů se skládá z hlavního 64Mpx snímače, 12Mpx ultraširokoúhlého objektivu a 8Mpx trojnásobného teleobjektivu. Hlavní snímač je identický jako u ZenFonu 8, chybí mu však optická stabilizace, kterou nahrazuje stabilizace elektronická. Hlavní a ultraširokoúhlý snímač podporuje také noční režim, který prodlouží expozici, v případě teleobjektivu však schází. Sestava je obecně vhodná do různých situací a díky flipové kamerce poslouží také jako univerzální kamerka pro selfie, tudíž lze ZenFone 8 Flip bez nadsázky označit za krále selfies.

ASUS ZenFone 8 Flip

Pokud vás ohledně ZenFonu 8 Flip cokoliv zajímá, nezapomeňte nám napsat do komentářů. Vaše dotazy se pokusíme zodpovědět přímo v komentářích, případně v plnohodnotné recenzi.

Technické parametry ASUS ZenFone 8 Flip

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 77 × 9,6 mm, 230 g, konstrukce: klasická s flipem, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,9 GHz + 3×2,8 GHz + 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2021, 20 990 Kč
Diskuze ke článku
Vít Procházka
Vít Procházka
Prosím a tento model má v nastavení accessilitity (usnadnění) "Hearing Aid" či je kompatibilní ke sluchadlům pro nedoslýchavé?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze