Samsung Xcover 271
recenze

Samsung Xcover 271

Připraven na dobrodružství
3

Odolných telefonů je na trhu jako šafránu a ještě méně je těch, které mají také kvalitní funkční výbavu. Právě do této druhé kategorie by se chtěl zařadit Samsung Xcover 271 a my si v dnešní recenzi řekneme, zda na to má nebo ne.

Samsung Xcover 271 je dostupný v několika barevných variacích

Obsah balení:

  • Samsung Xcover 271 B2710
  • Nabíječka s microUSB kabelem
  • Klasická pecková sluchátka s microUSB kabelem
  • Uživatelské příručka

Samsung Xcover 271 – videopohled

Design a konstrukce: odolný a líbivý

Když se řekne „odolný telefon“ většině lidí se vybaví gumové tanky v podobě Sonimu řady X nebo Evolve řady Survivor. Samsung nám však již nějakou tu chvíli dokazuje, že odolný telefon nemusí být nutně žlutá gumová obluda, ale že může vypadat také vcelku dobře. Pokud si vzpomenete na další odolné modely z portfolia Samsungu – modely B2100, B2370 nebo B2700, nový Xcover 271 se designově nese na stejné vlně. Mimochodem kódové označení Samsungu Xcover 271 je B2710, což z něj dělá přímého následníka modelu B2700.

Přední straně dominuje prostorná klávesnice ze surové gumy ve které se našlo místo i pro pětisměrný ovládací kříž. Nad ní se nachází barevný displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px), který samozřejmě není dotykový.

Boky telefonu obklopuje šedý rámeček, který silně připomíná matný kov. Bohužel se však jedná pouze pevný plast. Uprostřed tohoto rámečku se nachází pás z černé tvrdé gumy, která ukrývá na levé straně kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti, na pravé straně pak záslepku konektoru microUSB a tlačítko svítilny.

Kov však na těle nalezneme také. Nachází se na spodní a horní hraně telefonu a celou konstrukci tak zpevňuje. Nahoře pak zaujme očko, nebo spíše masivné velké oko, za které můžete Samsung Xcover 271 případně uvázat. Horní hranu pak doplňuje čočka výkonné LED, používané jako svítilna.

Svítilna je velice výkonná a ve tmě je více než užitečná

Zadní strana pak nabídne samozřejmě kryt baterie, který je uchycen speciálním šroubem. Nad ním se nám ukazuje rozměrná čočka fotoaparátu a také mřížka hlavního reproduktoru. Jak už jsme zmínili, Samsung Xcover 271 se řadí do třídy odolných telefonů a to právem. S certifikací IP67 totiž nový outdoor vydrží až půl hodiny metr pod vodou, je chráněn před nebezpečným dotykem jakoukoliv pomůckou a plně odolný vůči vniknutí prachu.

Zadní kryt je jištěn speciálním šroubem, záslepky jsou vodotěsné

Tomu je samozřejmě upravena i konstrukce telefonu, kde jsou veškeré otvory a pohyblivé části vodotěsné či kryty vodotěsnými záslepkami. Například kryt baterie nebo záslepka microUSB konektoru obsahují gumové těsnění proti vniknutí vody. Vodotěsná je také membrána obou reproduktorů. Zkrátka certifikace IP67 je na místě.

Baterie a výdrž: správný outdoor

Jestliže má být Samsung Xcover 271 opravdu outdoor telefonem, musí vydržet také chvíli bez nabíječky. Právě toto mu umožňuje baterie o kapacitě 1300 mAh. Výrobcem udávaná výdrž v pohotovostním režimu je 600 hodin, tedy zhruba 25 dnů. Věřím, že pokud by Xcover skutečně jen ležel na stole, tak se na tuto hodnotu dostane, protože se mi podařilo udržet ho naživu týden při běžném provozu. Během tohoto týdne jsem párkrát telefonoval, napsal pár sms a také jsem si krátil chvíle předinstalovanými hrami. Výdrž tedy lze hodnotit jako velmi dobrou.

Fotoaparát s rozlišením 2 Mpx má čočku hned vedle hlavního reproduktoru

Displej a klávesnice: se sluncem se nekamarádí

Displej Samsung Xcover 271 má úhlopříčku rovné 2“, přičemž rozlišení je 240 x 320 obrazových bodů (QVGA). Je typu TFT a dokáže zobrazit 262 tisíc barev. Jeho zobrazovací schopnosti jsou dobré, barvy vypadají sytě a rastr je dostatečně jemný. S čím se však displej poprat nedokáže je slunce, což je u outdoor telefonu poměrně problém. Pokud vám slunce tedy svítí přímo na displej, nevidíte nic. V tomto Samsung trochu zklamal.

Klávesnice je velká a dobře se na ní píše

Zklamání však nečekejte u klávesnice. Ta je tvořena jedním kusem kvalitní pryže, aby byla zachována vodotěsnost. Tlačítka jsou opravdu velká a píše se na nich dobře i přes trochu vyšší zdvih. Snad jediná drobná výtka směřuje k ovládacími kříži, kde se mi několikrát stalo, že místo doleva/doprava jsem stiskl jedno z funkčních tlačítek. To však bylo pouze o zvyku a druhý den už mi toto nedělalo sebemenší problémy. Jinak je ovládací kříž pohodlný a jeho střed je samozřejmě potvrzovací.

Uživatelské prostředí: hloupější než se zdá

Bohužel v Samsungu Xcover 271 nenalezneme žádný vlastní operační systém. Je tam klasický „hloupý“ systém Samsung, který můžete rozšířit pouze o Java aplikace. Ovšem uživatelské prostředí je velice příjemné a dalo by se srovnat s prostředím Nokia S40.

Domovská obrazovka je aktivní a můžete si ji značně upravovat

Na hlavní domovskou obrazovku si můžete nastavit několik zkratek k aplikacím nebo umisťovat widgety jako kontakty, kalendář, hodiny, vyhledávání a podobně. Telefon se tak tváří chytřejší, než ve skutečnosti je.

Různé motivy dokážou změnit vzhled celého prostředí

Menu je pak již klasicky tvořeno maticí 9 ikon pomocí kterých se dostanete pohodlně tam, kam zrovna potřebujete. Vše je hezky barevné, ale zároveň si udržuje přehlednost. Potěší možnost přizpůsobit si vzhled menu obrazu svému díky barevným tématům.

Outdoorové funkce: opravdu chce ven

Xcover 271 je opravdový outdoor telefon což dokazuje nejen certifikace IP67, ale také spousta funkcí, které v přírodě využijete. Doma na stole se tento telefon opravdu necítí dobře. Nejlépe je mu někde v přírodě nebo třeba na vodě.

Venku se rozhodně hodí mít po ruce mapy, případně vyhledávání na internetu. GMail je už jen doplněk.

Rozhodně v přírodě využijete vestavěnou GPS, kterou můžete využít v předinstalované aplikaci Google Maps. To samé platí také o digitálním kompasu. Po kalibraci, která se provádí otočením telefonu kolem osy z a x, vám kompas začne ukazovat přesně k severnímu magnetickému pólu.

Další funkci využijí především sportovci. Pokud rádi běháte do přírody a zároveň chcete mít přehled o uběhnuté vzdálenosti či spálených kaloriích, poslouží vám vestavěný krokoměr využívající akcelerometru v telefonu. Vhod můžou přijít také stopky či časovač.

Aplikace jako kompas se hodí do přírody, krokoměr pak pro sportovce

U outdoor telefonu také nesmí chybět svítilna a ta je také přítomna. Nachází se na horní hraně a spouští se tlačítkem na pravém boku telefonu. A tady je jedna závažná výtka, kterou Samsungu nemohu odpustit. Tlačítko svítilny jde velmi lehce zmáčknout a funguje dokonce i při zamčených klávesách. Není tedy nic neobvyklého, že se vám svítilna v kapse zapne a zbytečně se tak vybíjí baterie. Samsung toto opravdu nedotáhl do konce.

Fotoaparát: slušné dva megapixely

Fotoaparát Samsungu Xcover 271 disponuje rozlišením 2 Mpx a nabízí poměrně mnoho nastavení, jako jsou různé scény včetně panoramatu a vyvážení expozice. Fotografie jsou i přes absenci autofocusu vcelku slušné a na momentky z přírody bohatě postačí. Výsledné fotografie můžete také upravit v předinstalovaném editoru obrázků pomocí mnoha funkcí jako je rozmazání, oříznutí, přetočení nebo přidání klipartu.


Fotoaparát dále zvládne natáčet video. Jeho maximální rozlišení je 320 x 240 pixelů a nahrává se rychlostí 15 snímků za sekundu. To určitě není mnoho a tak toto video využijete maximálně do MMS zpráv.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché, ale bohatě dostačující

Hudba a zábava: rádio potěší

Pokud se rádi touláte přírodou, ale zas tolik neholdujete jejímu zvuk, můžete využít i hudební vlastnosti Samsungu Xcover 271. Přímo v balení naleznete sluchátka, která jsou však spíše nouzovým řešením. Nevýhodou je absence 3,5mm jack konektoru, takže vlastní sluchátka připojíte pouze přes redukci do microUSB konektoru. Dalším zvukovým výstupem je hlavní reproduktor na zádech telefonu, který je velmi hlasitý a zvuk je vcelku příjemný.

Přehrávač je pouze základní, bohatě však na přehrávání stačí

Vestavěný hudební přehrávač si poradí s formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA nebo SMF a disponuje také technologií pro prostorový 3D zvuk. Při spuštění hudby se na domovské obrazovce zobrazí widget s ovládacími prvky přehrávače, takže ho můžete ovládat rovnou odtud. Video přehrávač pak přehraje formáty 3GP, H.263, H.264 a MPEG4.

Rádio určitě potěší

Velmi příjemná je přítomnost FM rádia, které však vyžaduje připojená sluchátka. Jeho ovládání je jednoduché a jak se říká – účel světí prostředky. Telefon dokáže dokonce nahrávat rádio do vnitřní paměti.

Samsung Xcover 271 dokáže i zahnat nudu. Naleznete v něm předinstalováno několik zábavných her, z nichž některé jsou demo verze, některé pak plné. Mě například nejvíce bavila hra Luxor, která je přítomna v plné verzi.

Galerie obrázků a hry Farm Frenzy, Luxor a PacMan

Samsung Xcover si rozumí i se sociálními sítěmi a internetem. Díky podpoře 3G mu nedělají problém ani rychlejší datové přenosy, které můžete využít například ve vestavěném internetovém prohlížeči Dolphin 2.0. Ten poskytuje pouze základní funkčnost, ale na letmé podívání například na jízdní řády bohatě postačí.

V telefonu nechybí ani integrované sociální sítě

V telefonu nalezneme integrované klienty pro sociální sítě Twitter a Facebook a pokud rádi používáte internetové komunikační protokoly, potěší vás přítomnost IM aplikace Palringo. Ta si poradí s protokoly ICQ, Jabber, AIM, Google Talk, Facebook chat a další.

Telefonování a kontakty: možnost synchronizace a spousta detailů

Telefonní aplikace je spojena s protokolem hovorů, kde můžete zobrazit jak detaily hovorů – odchozí, příchozí, zmeškané, všechny – tak i přehled nejnovějších zpráv přijatých a odeslaných.

Kontakty a hovor

V kontaktech můžete vyplnit u každého mnoho detailů, jako jsou emailové adresy, obrázek, vlastní zvonění, pracovní zařazení a dokonce i číslo internetového telefonu. Dále jsou dostupné další podrobnosti jako narozeniny, výročí, číslo a jméno asistenta, webové adresy, titul a spousta dalších. Kontakty také můžete řadit do různých skupin a překvapivě je přítomna i možnost synchronizace kontaktů, úkolů, poznámek a kalendáře s Exchange serverem. Nechybí podpora vizitek vCard.

Paradoxně Samsung Xcover 271 zvládne i videohovory a to i navzdory tomu, že nemá přední kamerku.

Zprávy a organizační funkce: email stále s sebou

Samsung Xcover 271 poslouží velmi dobře i pracovně vytíženým lidem. Pokud musíte být neustále na emailu, ale zároveň si rádi vyrazíte do přírody, tak vás Samsung jistě potěší. Obsahuje totiž vestavěného emailového klienta. Tam můžete nastavit prakticky jakýkoliv emailový účet, přednastavené jsou účty pro Google, Yahoo a Windows Live. Jinak podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP.

Se Samsungem Xcover 271 si můžete vzít email i do přírody

Velice povedená je aplikace pro sms a mms zprávy. Tam si totiž můžete zobrazit nejen klasicky doručené a odeslané zprávy, ale také zprávy ve formě konverzací či je můžete ukládat do vlastních složek. Velmi potěší také funkce blokování odesílatele, kde můžete jednoduše zablokovat číslo, ze kterého vám byla zpráva poslána.

Za organizační funkce se Samsung stydět nemusí

Pokud vyžadujete i nějaké ty organizační funkce, tak ani zde vás Samsung nezklame. Ve složce Organizér naleznete nejen klasický vícenásobný budík nebo kalkulačku, ale také poznámky, úkolovník, převodník jednotek a vcelku povedený kalendář. Ten umožňuje zobrazení dne, týdne a měsíce a pomocí widgetu ho můžete umístit také na domovskou obrazovku. Využití najde jistě také diktafon.

Konektivita a data: korejský standard

Samsung Xcover 271 se dokáže propojit s počítačem buď pomocí microUSB kabelu nebo skrze Bluetooth 2.1. Po spojení s počítačem můžete Samsung použít i jako mass storage zařízení. Vnitřní paměť 15 MB k tomu však moc prostoru nedává a tak jistě využijete možnost paměťových karet microSD až do kapacity 16 GB.

Už výše jsem zmínil, že se Samsung dokáže připojit do 3G sítě a to konkrétně na frekvencích 900 a 2100 MHz. V síti GSM si pak zavoláte na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz.

Závěr

Jak shrnout samotný Samsun Xcover 271? Určitě na mne udělal dojem a to hlavně tím, že za cenu pohybující se kolem 2500 Kč nabídne opravdu velké množství zajímavých funkcí v kombinaci s odolným tělem a certifikací IP67.

Pokud přihlédneme k tomu, do jaké kategorie se chce zařadit tak myslím, že mu není snad co vytknout. Samsung Xcover 271 vidím v rukou stavbyvedoucího, který potřebuje mít chráněný a zároveň dobře použitelný telefon a nebo třeba manažera, který rád vyráží do přírody nebo k vodě, ale chce být neustále dostupný a použije Samsung jako příležitostný druhý telefon, pokud si nechce zničit svůj drahý smartphone.

Pokud bychom chtěli přece jen něco vytknout, tak by to byl zmíněný problém se svítilnou při zamčené klávesnici, absence 3,5mm jacku a možná malý podíl kovu na konstrukci. Prakticky jedinými konkurenty tohoto modelu jsou jeho stájová kolegové - starší Samsung B2700 a B2100.

Technické parametry Samsung Xcover 271

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 52,1 × 17,7 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 2" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx, , 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 15 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémSamsung OS
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, 2 750 Kč
samsung-xcover-271
Klady
  • certifikace IP67
  • emailový klient
  • kvalitní konstrukce
  • FM rádio
Zápory
  • spuštění baterky při zamčené klávesnici
  • málo kovových prvků
  • absence 3,5mm jack konektoru
Diskuze ke článku
Samsung
Sikovny telefon a zaujimava recenzia, len ma prekvapuje ze vysla takmer pol roka po zahajeni predaja ;)
Kzadopadne ale nemozem suhlasit s vasimi vyjadreniami vo videu o odolnosti telefonu. Tie informacie su proste zavadzajuce a mali by ste ich upravit. B271 je totiz skutocne odolny telefon a nie ako tvrdite vy: "trosku prachu a dazda mu neublizi, ale nic viac.."
Fakt nechapem ake testy ste s nim robili a z kade ste cerpali informacie o odolnosti. Odporucal by som Vam recenziu a videa na mobile-review.com, ako aj kopu inych videi na youtube. Ten telefon prezil pady z niekolkmoetrovej vysky na beton, hadzania po kachlickovych chodoch, skanie po telefone, prejdenie nakladakom, pad za zem zo zeriavu, a dokonca nadalej vyzvanal po tom, co stravil vyse 10 hodin v nadobe s vodou a dokonca ho nechali zamrznut.
Takze napriek obrovskemu cenovemu rozdielu, to vyzera byt plne konkurencieschopny super pre Sonim. Mozno ma Sonim nieco navrch, ale uprimne, koho to pri 1/4 cene zaujima...
Samsung
Co sa tyka tej mechanickej odolnosti tak cert to ber, to by som este pochopil ze tomu moc neverite ked ste nemali moznost spravit poriadne testy. (aj ked osobne povazujem za logicke pred zverejnenim kazdej recenzie zistit co na dany telefon hovori konkurencia a kto s nim co robil)
Ale aby clovek zaoberajuci sa elektrotechnikou povedal na zariadenie s IP67 ze by mohlo prezit trochu dazda, ale rozhodne nie je vodotesne, tak to je uz fakt moc...
Jan Pospíšil
Dobrý den, přiznám se, že jsem v minimálním čase, který jsem měl na přípravu videa, nestudoval, jaké má telefon odolnostní "certifikáty", ale myslím, že jsem odolnost telefonu neodhadl zase tak špatně.

Podle IP67 má být odolný vůči prachu a vydržet 30 minut v hloubce 1 m. 1 metr opravdu stačí jen k tomu, když si telefon hodíte do piva. O nějakém potápění se s telefonem nemůže být řeč.

Tedy dle odborných definic asi není mnou použitý výraz, že vydrží zmoknutí nebo polití úplně přesný, zároveň myslím stále odpovídající určení telefonu. Toto opravdu není telefon do vody.

Konkrétní informace o odolnosti koneckonců kolega zmiňuje i v psané recenzi. Každopádně děkujeme za postřehy o mechanické odolnosti. Telefon jsme bohužel opravdu nemohli jakkoliv otestovat (poškodit), což je samozřejmě u takovéhoto výrobku škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze