Samsung Wave Y: parťák na seznámení s OS Bada 2.0

Výrobce Samsung se v závěru měsíce pochlubil trojicí nových modelů běžících pod operačním systémem Bada 2.0. Po modelu Wave 3 a Wave M došlo i na představení nejlevnějšího modelu s označením Wave Y, který by měl napomoci uživatelům seznámit se s OS Bada 2.0.

Jak to tak vypadá, výrobce Samsung hodlá na podzimní trh přinést další modely mobilních telefonů, které by mohly zaujmout nejednoho potencionálního zákazníka. V předešlých preview jste se mohli dočíst o nejvybavenějším modelu Wave 3, zástupci střední třídy Wave M a v tomto preview se mrkneme na nejlevnějšího zástupce v podobě modelu Samsung Wave Y. Písmeno Y (Young-minded) skrývá označení pro nejlevnější řadu určenou pro širokou veřejnost.

Čtěte: Samsung mění označování modelů, vládnout budou písmena

Samsung Wave Y

Novinka Samsung Wave Y svým naturelem plně zapadá do konceptu chytrého mobilního telefonu určeného pro širokou veřejnost. Ta často není ochotna zaplatit za telefon velkou částku a dává přednost cenové hladině do pěti tisíc korun. Ačkoliv Wave Y svou výbavou nedosahuje takových kvalit jako jeho sourozenci, nemá se za co stydět. Z trojice novinek disponuje nejmenším 3,2 palcovým dotykovým TFT displejem s rozlišením 320 x 480 pixelů (HVGA) a poněkud překvapivě i kovovým tělem. Potěší přítomnost akcelometru a senzoru přiblížení. V telefonu Wave Y s rozměry 110 x 58,2 x 12,3 mm při váze 102,4 gramů se zabydlel jednojádrový procesor s taktovací frekvencí 832 MHz, který bude pracovat pod vedením operačního systému Bada 2.0 s grafickou nadstavbou TouchWiz.

Čtěte: Samsung Wave 3: nová Bada se silným srdcem

Model Samsung Wave Y disponuje vnitřní pamětí o velikosti 150 MB, která je naštěstí rozšiřitelná paměťovými kartami microSD (do 32GB). Na zadním krytu našel místo i základní 2MPx fotoaparát s fixed focusem a LED bleskem. Video zvládne nahrávat v HVGA rozlišení rychlostí 30 snímků za vteřinu. Pod zadním krytem našla své místo Li-Ion baterie s celkovou kapacitou 1 200 mAh, která by měla přístroj papírově udržet při životě 570 hodin (pohotovostní režim) a 6,7 hodin (volání).

Samsung Wave Y

Čtěte: Samsung Wave M: středem oceánu

Pohodlné a rychlé prohlížení obsahu internetových stránek zajistí podpora rychlých datových přenosů HSDPA (7,2Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n a nezapomnělo se ani na technologii Wi-Fi Direct. Hračkou bude přenos souborů díky Bluetooth 3.0 či USB 2.0 High Speed. Zařízení by mělo být rovněž k dispozici i v současné době hodně skloňovanou technologií NFC pro bezhotovostní platby. Samsung Wave Y do svého těla integroval i vlastní komunikační službu ChatOn, Social Hub, Music Hub či A-GPS. Neměl by tak být problém v komunikaci se svými přáteli po celém světě a rovněž hudební fanoušci nepřijdou zkrátka.

Přesný termín uvedení modelu na trh a prodejní cena Samsungu Wave Y není prozatím známa. Pravděpodobně by cena neměla přesáhnout hranici 5 000 Kč. Přesnější čísla by mohla přinést výstava IFA 2011, která se koná již v závěru týdne v Berlíně. Zde se budou totiž světoví výrobci chlubit nejnovějšími modely ze své produkce.

Technické parametry Samsung Wave Y

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 58,2 × 12,3 mm, 102,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (480 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 320 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémBada OS
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 2 158 Kč

Zdroje: samsungmobilepress.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze