Samsung U700: test fotoaparátu a kamery
recenze

Samsung U700: test fotoaparátu a kamery

4

Samsung U700 je v současnosti nejvybavenějším u nás prodávaným Samsungem bez operačního systému. I přes velmi tenké tělo nabídne 3G, HSDPA nebo 3,2 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním. Právě na jeho schopnosti se v našem tradičním testu fotoaparátu zaměříme. Jak fotí korejský top-model? Odpověď naleznete v článku.

TIP: Následující článek se zabývá pouze fotoaparátem Samsungu U700. Recenzi celého telefonu si budete moci na mobilenetu přečíst již za několik dní.

Samsung již poměrně dlouho osazuje své top-modely 3,2 Mpx smímačem. Již před téměř rokem jsme testovali model D900, který by se dal označit za předchůdce dnes prodávané dvojice U600 a U700. Za tu dobu měl Samsung určitě dost času vypilovat schopnosti fotoaparátu k dokonalosti. Podívejte se, jak kvalitní fotografie U700 pořizuje. Překoná například modely D900 nebo U600? Odpověď naleznete dále v článku.


Samsung U700: oficiální fotografie

Poznámka: Protože dnešní telefony disponují stále lepšími fotoaparáty, rozhodli jsme se věnovat samostatné testy všem fotoaparátům v telefonech, které mají alespoň 3,2 Mpx a disponují autofocusem.

Technické parametry fotoaparátu a kamery

Rozlišení fotografií3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů)
Nižší rozlišení fotografií2 Mpx, 1,3 Mpx, 0,48 Mpx (800 x 400 px), VGA (640 x 480 px), QVGA (320 x 240)
Zoom ne (při nejvyšším rozlišení není zoom k dispozici)
BleskLED dioda
Autofocus, makro režimano, s automatickým makrorežimem
Paměť42MB vnitřní a micro SD karty
Režimy snímání jeden snímek, vícenásobný snímek , mozaikový snímek, panorama
Samospoušťvypnuto, 3s, 5s, 10s
Vyvážení bíléautomaticky, denní světlo, vakuová žárovka, zářivka, oblačno
Kompenzace expozice+- 3 kroky
Barevné efektynormální, sépie, černobílý, negativ
Barevné rámečkyano
Video3GP, 176 x 144 bodů (až do zaplnění paměti)
Nižší rozlišení videa3GP, 128 x 96 bodů
Možnosti videavyvážení bílé, barevné efekty, přisvětlení diodoou
Další funkce editor fotografií/td>

Ovládání a konstrukce – nenápadný, ale umí

Modul 3,2 Mpx fotoaparátu je již tradičně umístěn na zadní části s displejem. Objeví se až po vysunutí, z čehož logicky plyne podmínka nutnosti fotit s telefonem pouze v otevřeném stavu. Kromě malé čočky fotoaparátu zde nalezneme ještě zrcátko pro autoportréty a přisvětlovací LED diodu. K fotografování a natáčení videa lze použít i čočku sekundární kamery nad displejem. Ta je sice primárně určena k videohovorům, Samsung ji však jako jeden z mála výrobců neblokuje ani pro obyčejné fotky.

Prostředí fotoaparátu

Fotoaparát lze nejrychleji aktivovat podržením tlačítka na pravém boku. Start aplikace trvá tři vteřiny, což lze onačit za průměr. Prostředí známe již z ostatních Samsungů. Dle nastavení se zobrazí pouze obraz snímaný fotoaparátem nebo i informační piktogramy režimů. U700 se při fotografování drží na šířku, ale pro nastavování musíte telefon otočit zase na výšku. Drtivou většinu funkcí však lze zapnout skrze užitečné klávesové zkratky, takže to vůbec nevadí.


Prostředí fotoaparátu

K dispozici jsou veškeré funkce, které jsou dnešním standardem. Jejich podrobný výpis naleznete v tabulce výše. Nechybí vyvážení bílé, barevné efekty ani samospoušť. Kromě automatického režimu snímání je k dispozici také burst mode (6,9 nebo 15 snímků v řadě), který ovšem srazí rozlišení pouze na 320 x 240 bodů. Kromě režimu rámečků lze fotit také nápadité mozaikové snímky, které se hodí nejen do mms zpráv. Příjemná je přítomnost režimu panorama, který umožňuje vyfotit a spojit až 4 návazné snímky. Fungování režimu je sice trochu těžkopádné, ale telefon snímky posléze spojí vcelku rozumně.


Obrazové efekty - černobíle, sépie a negativ

Pokud je v menu nastaveno, aby telefon po zasunutí pokračoval v činnosti, přepne se po zasunutí snímání na sekundární. Rozlišení se zmenší na 640 x 480 bodů. Při pokusu přepnout na hlavní fotoaparát v menu vás telefon vyzve k vysunutí. Samsung se potýká se špatnými překlady a proto k tomu U700 vyzývá hláškou „ O snímek výše“. Skutečně je takový problém zajistit pro telefon kvalitní překlad bez podobných chyb? Po opětovném vysunutí se rozlišení zase změní na plné. Ale pozor. To neplatí, pokud například telefon při focení zasunete omylem a potom fotoaparát vypnete. Pokud budete chtít opět fotit, rozlišení se nezvýší ani při použití hlavního fotoaparátu a telefon vám to nijak neoznámí. Nad výsledkem tak zapláčete až doma před monitorem kdy místo 3,2 Mpx snímků uvidíte malé VGA fotky.


Rámečky a mozaika

Fotíme!

Při plném rozlišení nelze používat digitální zoom, zůstává ale možnost kompenzace expozice. Samotné snímání fotografií je průměrně rychlé. Spoušť je, stejně jako u fotoaparátu, dvoustupňová. Zaostřování namáčknutím trvá 2 vteřiny, stejná doba pak uplyne od úplného stisknutí spouště do uložení snímku. Po vyfocení můžete s fotografií činit veškeré možné operace. Kromě odeslání ji můžete přejmenovat i upravit v povedeném editoru.

Kvalita fotografií – převlečený premiant

Jak jsme předpokládali, Samsung použil stejný modul fotoaparátu, jako v případě U600. I přes malou čočku a malou velikost čipu jsou fotky překvapivě povedené a U700 můžeme zařadit mezi elitní 3,2 Mpx fotomobily. Šum je pro U700 pojmem téměř neznámým, potěší rovněž dobrá kresba a nízká komprese fotografií. To je poznat hlavně na kresbě listů stromů, které některé fotomobily proměňují na ošklivé zubaté čtverce. U700 také velmi dobře podává barvy, i když například červená je mírně unylá.


Za dobrých světelných podmínek je kvalita fotografií nadprůměrná

U700 je silný v kramflících i co se týče makrofotografie. Zvláštní režim pro makro nehledejte, U700 se přizpůsobí sám. Telefon zaostří zhruba od 5 centimetrů a fotografie vynikají pěknou kresbou a nízkou hladinou šumu.


Makro

Za zhoršených světelných podmínek není možno aktivovat noční režim, pomůže však LED diodka. Ta nijak nevyniká světelností a nelze ji použít jako svítilnu jako u U600 (podržení bočních kláves nefunguje). Blízké předměty osvětlí spolehlivě, ale snímky s ní mají poněkud zelený nádech a jsou neostré.Znovu ale musím pochválit poměrně nízkou hladinu šumu

Video – tragédie s dobrým koncem

Do režimu videa se lze rychle přepnout klávesou 1. Přivítá nás stejné prostředí a veskrze také shodné možnosti (vyvážení bílé, efekty apod.). Zvolit lze limit velikosti videa nebo natáčet až do zaplnění paměti. Zamrzí ale korejská ignorace kvalitního videa. Nejlepší výsledek, jaký lze z U700 dostat je video v ubohém rozlišení 176 x 144 bodů a formátu 3GP. 10 sekund takového videa zabere přibližně 200 Kb. Je skoro ostudou, že ve svém nejvyšším modelu značky nalezneme video pouze s tímto rozlišením. Při prohlížení na počítači situaci zachraňuje alespoň relativně dobrá snímková frekvence. Video je proto poměrně plynulé a ostrost je také ucházející.

Zhodnocení – tenký, přesto kvalitní

Samsung U700 produkuje i přes malé rozměry fotomodelu překvapivě kvalitní snímky. Pokud trváte na co nejmenších rozměrech telefonu a přitom požadujete co možná nejkvalitnější fotoaparát, může pro vás být U700 tou pravou volbou. Pokud ale s telefonem často natáčíte videa a požadujete co nejvyšší kvalitu, budete se muset poohlédnou u finské konkurence. V podstatě stejnou kvalitu jako U700, ale v ještě tenčím obalu nabídne nižší model U600. U toho se ale budete muset obejít bez některých funkcí a sítě 3.generace. 3,2 Mpx fotomobily konkurenčních výrobců (Sony Ericsson K810i, Nokia 7390) jsou o mnoho větší a těžší a rozdíl v kvalitě fotografií je již pouze malý. U700 tak můžeme pasovat na stylovku s nejkvalitnějším fotoaparátem. Na našem trhu bychom se s ní mohli setkat koncem prázdnin za cenu kolem 10 tisíc Kč.

samsung-u700
Klady
  • Malý modul fotoaparátu
  • přesto s 3
  • 2 Mpx rozlišením;Přítomnost LED diodky;kvalitní fotografie s dobrou kr
  • barevností a nízkou úrovní šumu;povedené makro fotografie;následná prá
  • telefon nezdržuje;přítomnost režimu panorama
Zápory
  • lesklá přední strana zhoršuje čitelnost displeje při focení;pomalejší
Diskuze ke článku
helenka
ach jo
Marek
Mam ho asi dve hodiny a som bohuzial sklamany. Chyba java co by sa dalo prepacit lebo telefon neni gameboy ale aj tak. To video je fakt ubohe. Jeho predchodca d-600 robil dva krat tak lepsie video ako u700. Fotky nejdu na cely displej a ktohovie co ma este prekvapi. Nahradza to perfektny dizajn a unikatna samsungacka ovladatelnost. Pocit ako by bol robeny len pre vas. :)
martin
teda mate fakt cudne kriteria pre dobry mobil ....ale tak kazdemu vadi nieco ine no....
fox
Vcelku dobrý telefon až na pár nevychytaných drobností. Ale co je pro pro rok 2007 doslova nepředstavitelné? Špatná kvalita \"nástřiku\" chromu na krytu kolem displeje. Po cca 1 měsíci velmi opatrného používání se začala odlupovat chromová vrstva a ostatní části se \"stírají\" dolů. Takže začíná vypadat jako bezdomovec. Co říci závěrem? Snad to je ojedinělá chyba a nebo, že by ne? Za takovou cenu by toto nemělo býti vůbec předmětem pochybností.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze