LG KE970 Shine: zrcadlo, řekni mi...
recenze

LG KE970 Shine: zrcadlo, řekni mi...

103

Kovový krasavec se zrcadlovým povrchem má za úkol navázat na úspěchy modelu Chocolate. Pod luxusně vyhlížejícím zevnějškem nalezneme QVGA displej, slot pro paměťové karty a 2 Mpx fotoaparát s autofocusem. Některé důležité funkce však postrádá. Stačí oslnivý lesk k úspěchu? To vám prozradí náš dnešní podrobný test.

Když LG uvedlo před rokem na trh svůj model Chocolate, jednalo se o celosvětový úspěch. Prodeje dosahovaly zajímavých čísel také v České republice. Právě díky čokoládovému slideru se LG dostalo do povědomí mnoha Čechů jako výrobce zajímavých telefonů. Telefonu sice scházely paměťové karty a další high-end funkce, prodejům to však evidentně nevadilo. Postupem času LG představovalo další variace na téma Chocolate. Jednou ze zajímavých verzí byla Chocolate Platinum, která přidávala podporu sítí 3. generace i paměťové karty.


Oficiální fotografie LG Shine

K nám se však dostal pouze základní model Chocolate, který má být nyní nahrazen blyštivým LG Shine. Výrobce na něj mnoho vsází a doufá, že naváže na vysoká čísla prodejů modelu Chocolate. Ačkoli existuje také lépe vybavená 3G varianta, v České republice se bude prodávat pouze základní GSM verze.

Technické parametry

Rozměry100 x 51 x 14 mm
Hmotnost125 g gramů
Barevné kombinace stříbrná
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů, 262 tisíc barev
Paměť 46 MB
paměťové karty microSD
Operační systém-
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, kalendář, úkoly, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, diktafon, webový prohlížeč
Multimédia40-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+), přehrávač videosekvencí, JAVA 2.0
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 bodů), automatické zaostřování, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
video 176 x 1444 bodů, 3GP, vyvážení bílé, barevné efekty
Datové funkce GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Bluetooth 2.0, USB 2.0
Baterie a výdržLi-ion 800 mAh
pohotovost max.: 240 hodin
max. doba hovoru: 180 minut
Reálná výdrž: 2 dny v síti GSM při běžném používání
Cena a dostupnost9 500 Kč
duben 2007

V krabici naleznete

  • český návod a příručky
  • CD se synchronizačním softwarem
  • headset s dálkovým ovládáním a redukcí na 3,5 mm Jack
  • cestovní nabíječku

Sony Ericsson W880i Plusy

  • luxusní vzhled a kvalitní konstrukce
  • kvalitní QVGA displej
  • slot pro paměťové karty microSD
  • 2 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a kvalitním makro režimem
  • inovovaný vzhled menu
  • prohlížeč dokumentů Word, Excel, Powerpoint

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • zrcadlový povrch zachytává otisky prstů a znemožňuje čtení displeje na přímém slunci
  • vyšší hmotnost
  • ovládání pomocí rolleru není příliš pohodlné
  • obecná pomalost telefonu
  • omezený emailový klient
  • horší výdrž baterie
  • nedostatečná hlasitost handsfree
  • omezená technologie JAVA

Pro koho je LG Shine?

  • pro uživatele hledající telefon s reprezentativním a luxusním vzhledem
  • pro ty, kteří dbají na vzhled a styl
  • pro masochisty, kteří rádi neustále leští a čistí
  • zájemce o výborně vypadající telefon s poměrně dobrou funkční výbavou


VIDEO: LG Shine ze všech stran, design a konstrukce

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [31 MB / avi(xvid/mp3)].

Design a konstrukce – Black Label osobně

Shine je bezpochyby jeden z nejhezčích telefonů na trhu a působí opravdu exkluzivním dojmem. Pokud hledáte reprezentativní telefon s co nejluxusnějším vzhledem, měli byste se kromě Nokie 8800 Sirocco poohlédnout právě po LG Shine. Na stole nikdy nezůstává nepovšimnut a stává se předmětem hovoru. Velmi kladné hodnocení designu jsem slyšel od žen i mužů. Abyste si ale neutrhli ostudu, je nutné neustále čistit a leštit velkou zrcadlovou plochu, o které bude řeč dále.


Shine je vskutku přiléhavý název!

Rozměry 100 x 51 x 14 mm v zavřeném stavu rozhodně nezařadí Shine k nejmenším telefonům. Poměrně rozměrné tělo tak zaujme spíše příjemně malou tloušťkou 14 milimetrů. Pokud uchopíte telefon do ruky, je těžší, než se zdá. Hmotnost 125 gramů je způsobena množstvím kovových prvků včetně zadního krytu baterie. Sice máte pocit, že za své peníze jste dostali „kus“ techniky, v kalhotách jej však již ucítíte. Pochválit ale musíme výborné konstrukční zpracování, vrzání se od telefonu nedočkáte.

Kde jinde můžeme s popisem těla telefonu začít, než u přední strany. Její velkou část zaujímá zrcadlová plocha, kryjící také displej. Pokud je zhasnutý, působí plocha jako dokonalé zrcadlo odrážející vše kolem. Kromě zajímavého vzhledu může posloužit i jako pohotovostní zrcátko nejen ženám. Zde však všechna pozitiva končí a nastupuje méně příjemná realita. Zrcadlo je nutné neustále leštit, zbavovat jej otisků prstů a nečistot. Pokud vyjdete ven na přímé slunce, není na displeji možné bez správného natočení něco přečíst.

Pod displejem se nachází originální váleček ve společnosti dvou kontextových kláves. To vše je zasazeno do kovového povrchu, který nalezneme také na krytu zadní části. Kovovou zadní stranu ozvláštňuje modul fotoaparát. Nápis Schneider Kreuznach dává tušit, kdo má optiku na svědomí. Zadní kovový kryt je ale poměrně náchylný ke škrábancům a odřením. Po dvou týdnech testování jej „zdobilo“ několik nepěkných šrámů.


Vysunutí na eleganci nijak neubírá

Pod zadním krytem se nachází baterie s kapacitou pouze 800 mAh. Shine tak není žádným rekordmanem a při běžném používání budete muset nabíjet bez výjimky obden. Vedle baterie se nachází slot pro SIM kartu a pod ním nenápadně umístěn slot pro paměťovou kartu microSD. Tu si však budete muset dokoupit, po vybalení z krabice totiž slot zeje prázdnotou.


Kovové zadní straně dominuje 2 Mpx fotoaparát s opitkou Schneider-Kreuznach

Ještě než se zaměříme na vysouvání telefonu, zbývá se podívat na boky přístroje. Výrobce nahustil všechny prvky pouze na pravou stranu, ostatní zejí prázdnotou. Nechybí zde systémový konektor, který chrání k tělu uchycená pryžová krytka. Pod ním se nachází neprakticky umístěné klávesy pro regulaci hlasitosti, které jsou pro pohodlný stisk během hovoru příliš nízko. Pod nimi nalezneme hudební klávesu, kterou se spouští a minimalizuje hudební přehrávač, a dvoufázovou spoušť fotoaparátu. Kovové hrany jsou taktéž lesklé a také je potřeba je neustále leštit, jinak na nich nehezky ulpívají otisky prstů a nečistoty.


Pohled zboku potěší milovníky tenkých telefonů

Perfektně je vyřešen pojezd vysouvacího mechanismu. Při vysouvání se nedočkáte pazvuků, pružina pohybu decentně pomůže. Zpočátku sice budete tápat, za co se pro vysunutí zapřít, váleček se ale posléze ukáže jako výborný opěrný bod. Vzhledem k automatickému zamykání nehrozí ani nechtěné spuštění funkce při používání válečku jako opěrky pro palec.

Po vysunutí se objeví kovová leptaná klávesnice ve stylu RAZRu a pod ní charakteristická brada. Horní díl nemá oproti dolnímu ani ve vysunutém stavu žádnou vůli a výrobci opět náleží pochvala. Takto má vypadat kvalitní vysouvací telefon.

Klávesnice – senzor je mrtvý, ať žije roller

Zatímco LG Chocolate udivovalo okolí svým ovládáním pomocí senzorových kláves, Shine přichází s jinou specialitkou. Dvě kontextové klávesy jsou klasické konstrukce, a i když jsou poněkud tužší, lze je pochválit. Pro navigaci nabídkou ale slouží otočný váleček. Při pohledu na něj se mi okamžitě vybavila Nokia 7110 s podobným ovladačem nazvaným roller. Shine však navíc rollerem potvrzuje položky a po jeho stranách disponuje tlačítky pro pohyb doprava a doleva. Nápad zajímavý, vzhled povedený a používání?


Neobvyklý roller zastupuje pětisměrnou klávesu. Kontextové klávesy nejsou senzorové, ale úspěšně se tak tváří

Na ovládání pomocí otočného rolleru jsem si stále nezvykl. I když se ovládá pohodlně a má dobrou odezvu, software telefonu jeho poslání kazí. I při sebevětší a seberychlejší otáčce poskočíte v menu pouze o jednu položku, zatímco při pomalém otáčení se někdy povede přeskočit i o víc. Často se také stává, že položku přejedete nebo místo potvrzení ujede váleček o položku dále. Také klávesy pro horizontální pohyb nejsou příliš pohodlné. Jejich plocha je malá a při stisknutí jejich nehybné kraje tlačí do prstu. Zajímavý nápad tak LG Shine poněkud pohřbilo jeho zpracováním. Zvyknout se však dá na vše, a to platí i zde.

O poznání lépe je na tom kovová alfanumerická klávesnice s leptanými dráhami a popisky. Pokud jste si někdy zkusili psát na klávesnici Motoroly RAZR nebo KRZR, u Shine je to navlas stejné. Poměrně velké klávesy s pohodlným stiskem a dobrou odezvou celou situaci ohledně klávesnice zachraňují. Mnohem častěji tak budete používat klávesové zkratky při navigaci v menu a rolleru se budete snažit vyhnout.

Zvuk – jeden jsou dva

LG Shine má společný reproduktor pro hovory i hlasitou reprodukci vyzvánění a dalších zvuků. Poskytuje poměrně kvalitní a nezkreslený zvuk, hlasitostí bohužel nevyniká. Při zvoleném tišším vyzvánění je možné telefon v hlučnějším prostředí snadno přeslechnout. S nedostatečnou hlasitostí jsme se setkali i při hovoru, a to při vedení zvuku přes hlasité handsfree, které je opravdu velmi tiché a například v autě by hlas druhého účastníka nebylo vůbec slyšet.

K telefonu dostanete také headset, který jsme však v době testování neměli k dispozici a nemohli jsme tak zhodnotit jeho kvalitu. Nicméně se jedná o stejný typ, jaký byl dodáván k LG Chocolate. Kvalitu sluchátek jsme v tehdejší recenzi označili za průměrnou. Můj zájem ale upoutalo designově i funkčně zajímavé dálkové ovládání. To si lze sponou připnout na oblečení. Obsahuje všechny volby pro ovládání hudby i hovoru včetně mikrofonu, navíc je na jeho konci výstup na klasický 3,5 mm Jack. Použít tak můžete i svá vlastí sluchátka.

Displej – Slunce je všetečný nepřítel

Zatímco předchůdce Chocolate disponoval displejem s rozlišením pouze 176 x 220 bodů, Shine se může pochlubit již výborným QVGA rozlišením a zobrazením 262 tisíc barev. Displej je samozřejmě aktivní TFT, veškeré jeho kvality však vymaže slunce. Zrcadlový povrch téměř znemožňuje jeho čtení, což je v kombinaci s tmavým schématem uživatelského prostředí nepříjemná kombinace. Za jasného letního dne tak můžete alespoň pozorovat jako v zrcadle sami sebe, jak se s nepěknou grimasou snažíte na displeji něco vyluštit.

Hlavní menu, ovládání – nový vzhled dodá lesku.

Korejské LG se rozhodlo omladit vzhled menu svých telefonů a Shine je první na řadě. Omlazovací kúra telefonům opravdu prospěla, na první pohled si lze všimnout mnohem povedenějšího fontu a příjemnější grafiky. Své také dělá jemný QVGA displej. Nicméně pod povrchem zůstává struktura menu, kterou známe z dřívějších modelů značky. Po přehrání úvodní animace se zobrazí důvěrně známý pohotovostní režim. Novinkou je možnost ozdobit si pozadí i animací formátu Flash Lite, v telefonu jich je několik přichystáno.


VIDEO: ovládání a menu LG Shine

Pokud nechcete, nemusí se již kromě ukazatelů stavu baterie a signálu nic ukazovat. V opačném případě dokáže Shine zobrazit v pohotovostním režimu čas, datum, název operátora a zkratky směrů kurzorového kříže. Otočením rolleru směrem nahoru se zobrazí rychlé menu zpráv, které je ale oproti předchůdcům chudé a obsahuje pouze dvě položky. Směr dolů umožní rychlý výběr profilu, stiskem doleva se přenesete do telefonního seznamu a pravá klávesa spustí uživatelské menu. Do toho si můžete poskládat 9 vlastních položek. Při zasunutí telefonu se vše ukončí a automaticky se také zamkne klávesnice. Pokud však máte spuštěnou JAVA aplikaci, fotoaparát či hudební přehrávač, k ukončení a zamčení nedojde.


Pohotovostní režim | zkratky | Vlastní menu

Hlavní menu tvoří 3 x 3 ikonky, které jsou i lehce animovány. Vzhledem k přítomnosti rolleru je však praktičtější si nastavit menu do podoby seznamu. Další úrovně jsou již textové. Vzhledem k problémům otočeného rolleru při ovládání je mnohem praktičtější využívat klávesových zkratek, které jsou u každé položky napsány. S rychlostí reakcí se Shine zařadí do průměru. Rozhodně to není svižný telefon, na druhou stranu vás čekat také příliš nenechá. Situace se však zhorší při přehrávání hudby na pozadí – to se prodlevy v menu nepříjemně prodlouží a Shine je pak velmi líný.


HLavní menu v podobě matice... | seznamu | další úroveň menu

Telefonní seznam a volání - tiše prosím

Telefonní seznam nedoznal kromě grafiky oproti modelu Chocolate téměř žádných změn. Opět si zapamatuje až 1000 vícepoložkových kontaktů, ke kterým si toho ale příliš nezapíšete. Ke každému kontaktu lze totiž přidat jen čtveřici různých čísel, jeden email, obrázek a zařazení do skupiny. Novinkou je možnost zapsání krátké poznámky. Ačkoliv budete zřejmě používat výhradně paměť v telefonu, Shine umí spolu s ním zobrazit i seznam na SIM kartě.


Seznam jmen | detail kontaktu | paměť

Najednou lze zobrazit až šest jmen po sebou, v záhlaví je pole pro vyhledávání podle více písmen. Ve spodní části obrazovky lze v horizontálním směru procházet jednotlivými detaily kontaktu, což je velmi praktické. K dispozici je také zobrazení kontaktů s obrázky, kdy se v levé části zobrazují rolující jména a v pravé obrázek přiřazený k vybranému kontaktu. Na příchozí hovor telefon upozorní 64-hlasým polyfonním vyváněním spolu s vibracemi, což jiní Korejci neumí. Samozřejmostí je i MP3 vyzvánění, které Shine přehrává s průměrnou kvalitou. Hovor přijmete vysunutím, pro ukončení můžete opět použít výsuvného mechanismu. Citlivost na signál je zcela standardní, v pražských podmínkách jsme nezaznamenali odchylky od ostatních telefonů.


Další možnost zobrazení tel.seznamu | profily a jejich správa | protokol volání

Nepříjemná je ale nízká hlasitost ve standardním i handsfree režimu. Na rušné ulici se mi několikrát stalo, že jsem druhou stranu neslyšel. Hlasité handsfree je téměř nepoužitelné, ani na maximální hlasitost jej například v autě nemáte šanci slyšet.

Zprávy - zrychlujeme a zlepšujeme

V nabídce zpráv narazíme na četná vylepšení. Shine si na rozdíl od Chocolate pamatuje až 300 SMS zpráv, jejichž psaní je pohodlné. Zatímco u čokolády jsme si stěžovali na pomalost telefonu při psaní, Shine si kritiku nezaslouží. Psaní pomáhá i kvalitní slovník T9. Ten sice píše s diakritikou, před odesláním ale háčky a čárky ořeže. Nabízené varianty slov lze rychle a pohodlně vybírat otáčením rolleru. Oproti předchůdcům zmizela málo využívaná možnost pro formátování písma, zvolit nelze ani velikost textu. Na displej se však při psaní vejde 8 řádků textu.


Nabídka zpráv | psaní nové SMS zprávy | vytváření MMS zprávy

Nový je také editor MMS zpráv, do kterého lze vkládat i velké fotografie a videosekvence. Omezeni jste pouze maximální velikostí zprávy – 300 kB. Součástí výbavy je nový emailový klient. Umí pracovat až s pěti účty a poradí si s protokoly pop3 i imap4. Práce s emaily je poměrně pohodlná a rychlá. Občas jsem ale narazil na problémy s diakritikou, nepříjemné je také omezení 300 kB pro příchozí a odchozí zprávy a v paměti lze mít maximálně 20 zpráv. Pokud chcete stáhnout další, musíte některé vymazat. Novinkou je ale možnost práce s přílohami, špičková je čtečka dokumentů Word, Excel a Powerpoint.


Emailový klient má problémy s diakritikou a uloží pouze 20 zpráv

Organizační funkce – Nová grafika, staré funkce

Základem organizace času je kalendář, na který u LG nezapomněli. Nabídne grafický měsíční nebo textový denní pohled. Přidávat lze jeden typ událostí, které mohou být celodenní nebo ohraničené určenými hodinami. KG800 vás také na blížící se událost upozorní, nechybí ani často opomíjené opakování. Co však v nabídce postrádáme, jsou úkoly, stopky, paměť na kódy a odpočítávací měřič. Pomocí dodávaného softwaru lze telefon synchronizovat s počítačem.


Nabídka organizačních funkcí | kalendář a práce s ním

Nabídku organizačních funkcí uzavírá opakovaný budík, poznámky o délce 80 znaků, pěkně zpracovaná animovaná kalkulačka a převodník jednotek. Zmínit musím také graficky velmi povedený světový čas. Důležité nápady lze zaznamenat pomocí diktafonu. Nahrávat své myšlenky můžete až do zaplnění paměti. Novinkou, která je specialitou korejských telefonů, je čtečka Office dokumentů. Poměrně pohodlně tak lze číst dokumenty Word, Excel i prezentace Powerpoint. Práce se čtečkou je rychlá, zachováno zůstane dokonce i správné formátování.


Další organizační funkce: budík, kalkulačka, stopky, převodník jednotek, světový čas

Datové funkce – s EDGE hurá pro Operu Mini

Velkým plusem je nově přítomné EDGE, které práci s daty o poznání zrychlí. Vestavěný prohlížeč v telefonu však nenadchne. Má problémy s diakritikou a plnohodnotné internetové stránky s ním ani nemá cenu načítat. První aplikací, která do telefonu poputuje, tak bude Opera Mini. Rozhodně potěší automatické nastavení všech datových funkcí pro daného operátora. Stačí vložit SIM kartu, zapnout a hned surfovat. Šikovné a praktické.


Webový prohlížeš si s plnohodnotnými stránkami neporadí

V telefonu nalezneme Bluetooth s podporou A2DP profilu pro bezdrátový poslech hudby. Po připojení kabelu lze nastavit, aby se Shine přihlásilo jako klasický externí disk. Z počítače tak lze posléze pohodlně spravovat paměť telefonu i paměťovou kartu.


Práce s dokumenty Word i Powerpoint je velmi pohodlná, prohlížeč je kvalitní

Hudba – na pozadí, ale bez ID3 tagů

Hudební přehrávač lze rychle spustit vyhrazeným tlačítkem na pravém boku. Jeho opětovným stiskem v průběhu přehrávání lze přehrávač minimalizovat a hudbu tak poslouchat na pozadí. Daní je však posléze o poznání pomalejší pohyb v menu a líné reakce telefonu. Samotný přehrávač se od Chocolate příliš neliší, bohužel. Nezvládne rozdělení podle ID3 tagů (interpret, album apod.) ani seznamy skladeb (playlisty).


Hudební přehrávač je jednoduchý. Umí hrát na pozadí, ale poté je telefon velmi pomalý

Přehraje pouze skladby za sebou tak, jak jsou ve vybrané složce v paměti telefonu či na paměťové kartě. Předpřipraveno je několik ekvalizéru, v průběhu přehrávání lze zobrazit také jednu ze dvou animací. Zvuk je kvalitní, při zvoleném basovém ekvalizéru uspokojí Shine většinu běžných posluchačů.

Další multimediální funkce – spravujeme nově ale pomalu

Nový je správce souborů, který dostal přehlednější grafický kabátek. Jednotlivé druhy multimédií jsou rozděleny do složek, externí paměť je vždy oddělena. Společné zobrazení souborů na paměťové kartě a v paměti telefonu není možné. Potěší možnost přidávat vlastní složky, a mít tak v souborech svůj pořádek. Obrázky lze nově prohlížet i na celém displeji na šířku, nechybí režim prezentace. Zamrzí však nemožnost obrázky jakkoli graficky upravovat.


Diktafon | práce s obrázky | vytváření podsložek ve správci souborů

Videosekvence jsou umístěny odděleně, pouštět na celou obrazovku je bohužel nelze. Na přehrávání filmů se tak Shine nehodí. Do složky dokumenty se ukládají soubory Word, Excel nebo Powerpoint, z výroby zde jednu prezentaci telefonu rovnou nalezneme. Novinkou je podpora animací ve formátu Flash lite.


Flash soubory | práce s videosekvencemi

Shine samozřejmě umožňuje nahrávání JAVA aplikací a her. Po zakoupení naleznete v paměti dvojici arkádových a překvapivě návykových her -. Bubble Soccer a Fishing Mania. Samozřejmě není problém si nainstalovat vlastní hry, my jsme však měli problémy se spuštěním některých 3D testů a her. Podpora 3D zobrazení se tedy v případě Shine zdá velmi omezená. Navíc jsme při testování rychlosti dostávali poměrně nízké výsledky. Herním telefonem se tak nová lesklá nádhera asi nestane.


Předinstalované hry | u některých 3D her se dočkáte pouze chybové hlášky

Fotoaparát - tady fotí Schneider-Kreuznach

Jedním u lákadel nového LG je fotoaparát s automatickým zaostřováním. LG navíc podepsalo dohodu se světoznámou firmou Schneider Kreuznach, která se na optice modulu fotoaparátu podílela. Rozlišení 2 Mpx sice v dané třídě neohromí, rozhodně však patří ke slušnému standardu. Fotoaparát lze rychle spustit stisknutím spouště na pravém boku. S telefonem se pak fotí na šířku jako s klasickým fotoaparátem.


Prostředí fotoaparátu, kamery a jejich nastavení

Veškerá nastavení jsou přístupná skrze pruhové menu, velice podobné tomu, které známe ze Sony Ericssonů. LG jej však má ještě lépe zpracované, jeho reakce jsou však bohužel pomalejší. Nastavit je možné vyvážení bílé, barevné efekty, režim měření expozice i sekvenční snímání, které však probíhá pouze ve VGA rozlišení. Expozici je možné rychle měnit rollerem, ostatní zmíněná nastavení probíhají skrze pruhové menu. Fotit lze buď s autofocusem, bez něj nebo v makro-režimu, který je oproti standardnímu režimu rychlejší při zaostřování na velmi blízké předměty, ostrost je ale shodná. Zapnout lze také přisvětlovací LED diodu, která je průměrně silná a osvětlí pouze velmi blízké předměty. Rychlost snímání neoslní, od namáčknutí spouště do uložení proběhne asi 5 vteřin, poté je možné fotit znovu.

Kvalitou výsledných fotografií Shine překvapil a rozhodně se zařadí mezi nejlepší 2 Mpx fotomobily. Snímky jsou ostré, barevně věrné a ve dne s minimem šumu. Negativem je sklon k přepalům a u jednolitých ploch pixelizace a slévání barev, stromy tak postrádají kontury větví a podobně. Špičkovou kvalitu má makro-režim, který je velmi flexibilní a zaostří již na předměty vzdálené 2 centimetry. Trochu zklamáním byly naopak noční snímky, na nichž se vyskytuje nadprůměrné množství šumu a možnosti LED diody osvětlit předměty jsou také omezené. Celkově lze LG Shine za fotografie pochválit, zařadí se mezi nejlepší 2 Mpx fotomobily.

Kvalitativní šok však utrpíte při pokusu nahrát video, které se hodí maximálně pro MMS zprávy. Ačkoli je poměrně ostré, trpí nízkou snímkovou frekvencí a rozlišením pouze 176 x 144 bodů. V průběhu natáčení lze využít také 2-násobný zoom a ostatní funkce, dostupné při fotografování. Výsledné soubory 3gp jsou ovšem překvapivě velké na tak nízké rozlišení – 24 vteřinové video spořádá téměř 800 kB.

VIDEO (3GP, 755 KB, 176 x 144 bodů)

Zhodnocení – blyštivá nádhera zaujme i přes chyby

Na trhu je mnoho tuctových telefonů bez duše. K těm však LG KE970 Shine rozhodně nepatří, zařadí se přesně na opačnou stranu. I přes některé své chyby zaujme na první pohled zrcadlovým i kovovým zevnějškem a špatná není ani funkční výbava telefonu. LG Shine však není pro technoidy, požadující prvotřídní funkční výbavu. Výborně však poslouží těm, kteří hledají stylový telefon s reprezentativním, ba až luxusním vzhledem a přitom vcelku kvalitní výbavou. Zájemci budou muset překousnout špatnou čitelnost displeje venku, neobvyklé ovládání a pár dalších drobnůstek Lesk nového LG Shine je ale nepřehlédnutelný a všechna negativa překoná. A co je pro zájemce hlavní, v davu se s ním stoprocentně neztratíte. Tak tedy: „Lesku zdar!“

Klady
  • luxusní vzhled a kvalitní konstrukce
  • kvalitní QVGA displej
  • slot pro paměťové karty microSD
  • 2 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a kvalitním makro režimem
  • inovovaný vzhled menu
  • prohlížeč dokumentů Word
  • Excel
  • Powerpoint
Zápory
  • zrcadlový povrch zachytává otisky prstů a znemožňuje čtení displeje na
  • vyšší hmotnost
  • ovládání pomocí rolleru není příliš pohodlné
  • obecná pomalost telefonu
  • omezený emailový klient
  • horší výdrž baterie
  • nedostatečná hlasitost handfsfree
Diskuze ke článku
nati
no tak pristi mesic budu mit tenhle telefon:) takze se na nej tesim!!!
EVIK
Koupila jsem si tento tefon, a musím říct že je jednoduchý, není složitý, ale taky má méně funkcí než jiné telefony, každopádně ale mám problém v kontaktech! Byla bych ráda kdyby mi někdo poradil jestli to je vada telefonu, nebo prostě tam je nějaká maličkost na kterou nemůžu za nic na světě přijít! Mám všechny kontakty uloženy na sim kartě, a pět z nich jsem si uložila do telefonu, abych si mohla změnit hudbu volání a obrázek, ale nijak to nereaguje, dokonce když mi někdo volá tak mi vyzvání hudba co hraje u lidí na simce a né ta co jsem si navolila u kontaktu, ani se mi neukazeje kdo mi volá jako by to bylo nové číslo!!!! Nevím co stím! Prosim poraďte mi, děkuji Evka:
Martin
Ahoj četl jsem si recenzi o tomto telefoně a musím říct že mě i přes ty mírné nedostatky telefon velmi zaujal a překvapil,doposud mobily LG nebyly ničím zajímavé ale Lg Shine mě zaujal na 95% od dneška za pět dní si ho jdu koupit tak se na něho střašně těším,snad mě překvapí tak jak to je to tu recenzováno,zatím ahoj Martin
Lucka
Super recenzeri a taky myslim, ze mi to pomohlo v rozhodovani a jediny, co mi vad je teda spatna citelnst venku, ale stejne jdu do toho:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze