Samsung podle spekulací zvažuje akvizici AMD

11

Jihokorejská média spekulují o obchodě, který by potencionálně přepsal trh s elektronikou. Samsung Electronics údajně zvažuje koupi společnosti AMD, což je globální hráč na trhu s procesory, které dodává řadě výrobců počítačů a dalších zařízení, a je hlavním konkurentem Intelu ve výrobě CPU a GPU pro PC.

Pro Samsung by tato akvizice dávala smysl. Už nyní si vyvíjí a vyrábí vlastní procesory pro řadu svých telefonů a tabletů. Koupí AMD by mu spadlo do klína nejen jeho široké patentové portfolio, ale rozšířil by své vlastní polovodičové podnikání do dalších segmentů trhu. AMD má dlouhodobé vztahy s řadou významných výrobců PC a notebooků.

AMD

S AMD by se dostal Samsung mezi výrobce polovodičů na úrovni Intelu a Qualcommu. Navíc by mu to vytrhlo trn i v současném patentovém sporu s Nvidií. Ta žaluje Samsung kvůli údajnému neplacení licenčních poplatků za využívání grafických technologií. AMD využívá ke zpracování grafiky technologie od ATI, která je hlavním konkurentem Nvidie v segmentu PC. Všechny patenty získané prostřednictvím akvizice AMD mohly pomoci Samsungu udržet právníky Nvidie na uzdě.

Na novém vlastníkovi by však mohlo vydělat i samotné AMD. Samsung si pravděpodobně může dovolit vydat více peněz na vývoj a výzkum, které by mohly pomoci posunout již tak skvělé technologie AMD ještě dál. Je možné, že by Samsung by AMD plně neabsorboval a nerozpustil ve své struktuře, ale naopak by nechal AMD působit samostatně a pouze do něj pumpovat další finanční prostředky.

Zdroje: economy.hankooki.com, androidheadlines.com, sammobile.com

Diskuze ke článku
Petr Hájek
Petr Hájek
Hmm, tohle by mohl byt slusny boom pokud by to vyslo...
Tom
To je vtip? Dneska ještě není apríl.
Miiiu
Kéž by to dopadlo. Samsung by se někam posunul a AMD potřebuje vzpruhu.
satai
Opravte mne, pokud se pletu, ale nejsou licence AMD spojene x86 vazane ciste na AMD s tim, ze zanikaji v pripade prodeje?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze