Apple slaví, Samsung prohrál a musí zaplatit 21 miliard Kč

40

Včera se uzavřelo jedno z důležitých dějství moderní technologické historie, a sice jedna z dílčích právních bitev mezi americkým Applem a korejským Samsungem. Soud v kalifornském San Jose nyní rozhodl, že Samsung neoprávněně zasáhl do patentových práv Applu a musí platit. A částka není malá.

V poslední době se čím dál častěji setkáváme se zprávami o soudních rozepřích Applu a Samsungu, které probíhají po celém světě. Některé se týkají designu, ostatní patentů na určitá softwarová řešení. Některé končí remízou, jiné výhrou jedné či druhé strany. Současný verdikt je však do jisté míry průlomový, protože přichází z domovského státu Applu, Kalifornie, která je součástí jednoho z nejdůležitějších trhů pro oba výrobce - USA. Přelomový je také svou jednoznačností. O co tedy šlo?

Tři patenty, škoda za miliardu dolarů

Apple podal žalobu na Samsung u soudu v San Jose v dubnu letošního roku a včera vydala soudkyně Judy Koh na základě rozhodnutí poroty rozsudek, na základě kterého musí Samsung kvůli porušení práv ke třem patentům Applu zaplatit kalifornskému softwarovému gigantovi více než 1 miliardu dolarů, tedy v přepočtu téměř 21 miliard Kč. To ani pro úspěšný Samsung není malá částka. V čem tedy Samsung pochybil?

Původně se Apple v žalobním návrhu domáhal náhrady škody ve výši přes 2,5 miliardy a rozsah nároků byl mnohem širší. Apple se například původně domáhal náhrady škody za to, že Samsung kopíroval design jeho produktů. Z důvodu větší efektivity však Apple nakonec zúžil nároky pouze na několik málo patentů, z nichž některé z nich, jak soud uznal, Samsung opravdu porušil. I když například v rozsudku bylo explicitně řečeno, že Samsung Galaxy Tab 10.1 neporušuje práva k průmyslovému vzoru Apple iPadu. Zjednodušeně - Samsung nekopíroval vzhled iPadu, kterému Galaxy Tab 10.1 není podobný. V tomto rozsudku tak nešlo o kopírování vzhledu, ale o porušení tří softwarových patentů, za což musí Samsung zaplatit tučné odškodné. Prvním je známé gesto pinch-to-zoom, druhým je rovněž napříč průmyslem používané tap-to-zoom (například v prohlížeči) a třetím známý grafický prvek, kdy po scrollování seznamem položek se na konci seznam odrazí zpět a uživatel tak pozná, že je na konci.

Zaměstnanci Samsungu nemají nyní mnoho důvodů k radosti

Porota poněkud zvláštně zhodnotila, zda jednotlivá zařízení Samsungu porušila konkrétní patent. I když tak například některý výrobek má zcela shodný software používající výše uvedené patenty, shodla se u některých zařízení (Galaxy S II, Galaxy S, Galaxy Ace), že patenty neporušily, i když rozhodně, jak všichni víme, například gesto pinch-to-zoom používají. Paradoxní tak je, že neupravený originální Samsung Galaxy S II žádný patent neporušuje, ale jeho takřka identické varianty pro jednotlivé americké operátory ano. Inu, porotní soudnictví v USA má přesně v těchto ohledech závažné nedostatky.

Ve sporu přitom šlo o následující zařízení, z nich většina se prodává pouze v USA:
Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Fascinate, Galaxy Ace, Galaxy Prevail, Galaxy S, Exhibit, Infuse 4G, Mesmerize, Nexus S 4G, Gem, Galaxy Tab, Galaxy Tab 10.1, Replenish, Vibrant a různé varianty Galaxy S II pro operátory.

Celkem musí Samsung dle rozsudku zaplatit Applu přesně 1 049 343 540 dolarů.

Ve sporu šlo mimo jiné i o Nexus S, Galaxy S II a jeho varianty a Galaxy Ace

Samsung dostal nulu

Ve sporu však nepožadoval náhradu škody pouze Apple, ale také Samsung. Ten za porušení některých svých patentů požadoval po Applu náhradu škody ve výši 14,4 dolarů za každé prodané zařízení, celkem zhruba 399 milionů dolarů. Samsung má ale smůlu, porota rozhodla, že Apple žádné patenty Samsungu neporušil a korejský výrobce tak žádné odškodnění nedostane.

Apple slaví, žádný jeho z produktů podle nejnovějšího rozsudku patenty Samsungu neporušuje

Co bude dál?

Za prvé, přelomový rozsudek nemusí ve finále nic znamenat. Samsung totiž už včera potvrdil, že se proti rozsudku odvolá a rozhodování se tak přesunuje na soud vyšší instance. Navíc rozsudek se netýkal zákazu prodeje předmětných výrobků Samsungu na území USA. V této věci se ale už 20. září bude konat předběžné jednání, jehož výsledkem může být teoreticky předběžný zákaz prodeje zařízení, které porušují. I kdyby se tak ale stalo, nemusí to Samsungu zas tak moc vadit. Většina předmětných telefonů a tabletů se, až na pár výjimek, v USA již neprodává nebo se právě doprodávají vzhledem k uvedení jejich nástupce.

Kromě nejbližších kroků se je však potřeba podívat také do budoucnosti. Předmětné postupy (údajné patenty Applu) totiž používá většina moderních operačních systémů (v různých formách) a pokud by rozsudek teoreticky potvrdil i odvolací nebo nejvyšší soud, mohlo by to znamenat skutečně vážné problémy pro řadu výrobců. Apple by tak skrze právní bitvy mohl zamíchat minimálně americkým trhem a ovlivnit celosvětový trh s mobilními zařízeními nebo změnit pohled na inovace. Bude tedy velmi zajímavé sledovat pokračování nejen tohoto sporu dále.

Zdroje: techcrunch.com, androidpolice.com, phandroid.com, techcrunch.com, 9to5mac.com, techcrunch.com, live.theverge.com

Diskuze ke článku
.
tvl!to si ten zas*anej apple dělá pr*el!!!
AppleMichal
Sklidni hormon ubožáku .
Pavel
Tak dalo se to čekat, soud u sídla Applu, laická porota výhradně z obyvatel žijících v okolí sídla Applu, tam spravedlnost nehledejte, ale pořád to neni pravomocné.
jouda
No sláva, třeba je napadne vymyslet už něco svého.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze