Samsung Galaxy Tab: recenze kompletního příslušenství
recenze

Samsung Galaxy Tab: recenze kompletního příslušenství

8

Do redakce se nám dostal kouzelný kufřík, uvnitř kterého na nás čekalo překvapení v podobě kompletního příslušenství k prvnímu tabletu od společnosti Samsung – Samsung Galaxy Tab. Přečtěte si test klávesnice, pouzder, reproduktorů a dalšího atraktivního příslušenství.

TIP! Přečtěte si recenzi Recenze Samsung Galaxy Tab: recenze příjemného společníka

Celkem se v kufru nachází celkem 13 kusů příslušenství ke Galaxy Tabu. Co přesně se tam nachází?

Kufr, jeho obsah a sada pouzder na Samsung Galaxy Tab
  • Stojan s klávesnicí (Keyboard Dock)
  • Nabíjecí stanice s výstupem miniHDMI (Desktop Dock)
  • Držák do auta (Car Mount Kit)
  • Externí reproduktory (Wired Speaker)
  • 5 nejrůznějších pouzder (Folder Type Case, Back Cover Protector, Soft Case)
  • Kabel k propojení Galaxy Tabu s TV
  • Kapacitní stylus
  • Pecková sluchátka s gumovými nástavci
  • Adaptér pro nabíjení v autě

My si nyní představíme podrobněji některé kousky z této sady a také si řekneme, zda stojí za nákup. A začneme hned tím nejzajímavějším kouskem – klávesnicí.

Keyboard Dock

Sekci tykajici se klavesnice jsem se rozhodl napsat primo na klavesnici pro Samsung Galaxy Tab. Omluvte proto prosim chybejici diakritiku, ale verim, ze v dnesni dobe sms zprav a chatovani bez diakritiky to jiz nikomu nebude delat nejmensi problemy.

Klávesnice je opravdu hezká a barevná kombinace jí sluší

Klavesnice obsahuje dohromady 84 klaves v klasickem rozlozeni qwerty, pricemz uplne horni radu tvori klavesove zkratky, pomoci nichz se rychle dostanete k nejpouzivanejsim funkcim. Dalsi klavesy nalezneme ve spodni casti klavesnice. Techto klaves je celkem 17, pomaha jim jeste dalsich 5 klaves ve spodni rade. Nalezneme zde napriklad klavesy Lock, ovladani jasu a hlasitosti, spusteni hudby, videa nebo prohlizece, vyvolani menu nebo ctverici tlacitek, ktera nalezneme take po displejem - menu, domu, zpet a hledat.

Klavesnice je velmi, ale opravdu velmi pohodlna. Nedela mi nejmensi problem na ni napsat tento souvislejsi text, klavesy se dobre mackaji a maji prijemne nizky zdvih. Orientace na klavesnici je take skvela a po par desitkach uhozu jiz pisu na klavesnici temer po slepu. Jake jsou tedy vyhody v kostce? V prvni rade je to tedy pohodlnost psani, dale moznost dobijeni Galaxy Tabu primo v klavesnici ci moznost pripojeni 3,5mm jacku pro sluchatka a v neposledni rade nektere klavesove zkratky. Ovsem jake jsou nevyhody? Bohuzel je jich opravdu dost.

Klávesy jsou dostatečně velké a mají příjemný zdvih

Dost zasadni nevyhodou je odezva. Samotne rychle psani na klavesnici doplaci na vykon Galaxy Tabu a i kdyz pisete rychle, musite se kazdou chvili zastavit a pockat, az se na displeji objevi, co jste vlastne napsali. To same bohuzel plati i o kurzoru pri pohybu pomoci sipek na klavesnici. Toto plati hlavne pri psani v kancelarskem baliku ThinkFree Office, v jednodussich aplikacich je situace lepsi. Jako dalsi nevyhoda se da vzit take absence napriklad USB konektoru na klavesnici. Misto tam pro nej rozhodne je a treba takova mys by dokazala velmi pozvednout uroven prace na podobnem zarizeni. Toto souvisi i s dalsi nevyhodou - klavesnice i dotykove ovladani je kazde samo o sobe skvele. Dohromady vsak nefunguji zrovna ukazkove a jejich spoluprace silne pokulhava. Velmi mi napriklad chybelo jakekoliv polohovaci zarizeni, protoze kvuli kazdemu kliknuti nebo posouvani zvedat ruku na displej je dost otravne. Jeden priklad slabe spoluprace klavesnice a Galaxy Tabu - pri kliknuti na textove pole vam vyjede virtualni klavesnice, kterou musite budto skryt, nebo vam bude prekazet. Dalsim prikladem muze byt klavesa na odemykani/zamykani tabletu - sice vam probudi zarizeni ze spanku, posuvnik na zamykani vsak musite odtahnout rucne. Klavesa vyvolani menu je pristupna dokonce trikrat - dve klavesy jsou na klavesnici a dalsi, senzorova, primo na tabletu. Tlacitka pod displejem totiz zustavaji aktivni a hrozi jejich nahodne stisknuti. Bohuzel dosti zavaznym nedostatkem, alespon pro nas, je take velmi spatne reseni diakritiky. Pro napsani diakritiky je potreba pismeno vzdy podrzet a nasledne vybrat na displeji alternativu.

Uložení na výšku ubírá klávesnici minimálně polovinu atraktivity

Ovsem uplne tim nejvetsim nedostatkem, ktery celou klavesnici odsuzuje k zahube, je ulozeni Galaxy Tabu v klavesnici. Nevim, ktera droga byla v Koreji zrovna in, kdyz vymysleli umisteni Tabu v klavesnici na vysku. Musela vsak byt opravdu silna. Cely obrovsky potencial klavesnice pri hrani her, sledovani videa, surfovani na internetu a podobne tak prichazi vnivec. To vse kvuli umisteni konektoru na tele Galaxy Tabu. Opravdu ale neslo jednoduchym konstrukcnim resenim vymyslet usazeni tabletu tak, aby mohl byt v rezimu na sirku?

Jaky je tedy verdikt ke klavesnici? Opravdu skvely a kvalitni kus hardwaru se skvelou ergonomii zabiji takove malickosti jako je spatna spoluprace s tabletem, doplaceni na jeho vykon a hlavne absolutne nelogicke a nestastne umisteni tabletu na vysku. Duvod ke koupi tedy bohuzel nevidim, navíc kdyz stoji cca 1700 Kc.

Desktop Dock

Jedná se o klasický nabíjecí dock pro Samsung Galaxy Tab. Ovšem není zcela obyčejný, obsahuje totiž několik konektorů. V první řadě je to klasický 30pinový konektor pro nabíjení tabletu. Dále je tu 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek či reproduktorů a v neposlední řadě miniHDMI, které pohodlně umožní propojit Samsung Galaxy Tab s TV.

Usazení na výšku není zrovna nejpraktičtější

Jako hlavní nevýhodu vidím opět uložení tabletu na výšku. Možnost využití docku pro sledování filmů a videí tak opět padá. Na druhou stranu nechat Samsung Galaxy Tab nabíjet v docku je rozhodně hezčí a praktičtější, než ho nechat povalovat se po stole. Nabíjecí dock pro Galaxy Tab pořídíte za 850 Kč, ovšem jako nepostradatelné příslušenství, vzhledem k nemožnosti sledování videí, jej rozhodně neoznačím.

Car Mount Kit

Jak už název napovídá, tento kousek příslušenství bude mít co dočinění s autem. Jedná se o držák Samsungu Galaxy Tab, který můžete díky silné přísavce uchytit na přední sklo automobilu. Samotný tablet se vsadí do plastového držáku, který obsahuje 30pinový konektor pro nabíjení. Energii však bere ze speciálního kabelu s kulatým konektorem na jednom a USB konektorem na druhém konci. Samotný nabíjecí konektor se šikovně zacvakne do tabletu a usnadňuje tak jeho vyjmutí či vložení do držáku.

Držák do auta je velmi kvalitní a jistě dobře poslouží

Plastový držák se posléze nasadí na samotný mechanismus připevněný na předním skle. Díky kulovému uložení můžete s tabletem otáčet jak je libo a nastavit si ho jak potřebujete. Tento kousek příslušenství shledávám jako velmi šikovný a pokud chcete Galaxy Tab využít pro navigaci v autě, jistě po něm sáhněte. Zakoupíte ho za cenu zhruba 1 160 Kč.

Wired Speaker

Samotné reproduktory u Samsungu Galaxy Tab jsou sice velmi slušné, občas však nestíhají hlavně co do hlasitosti. V tomto případě vám jistě přijdou vhod externí reproduktory Samsung, které s tabletem spojíte pomocí 3,5mm jack konektoru.

Reproduktory mají vlastní napájení pomocí 3 mikrotužkových baterií (AAA). Jak dlouho vydrží hrát na jedny baterie bohužel nevím, hrají však hlasitě a i celkem čistě. Hlavně díky hlasitosti se však hodí například při sledování filmů ale i při pouštění hudby. Dokáží bez problémů ozvučit celou místnost, možná i dvě.

Pokud plánujete sledování filmů se Samsungem Galaxy Tab a ze sluchátek vás bolí uši, tyto reproduktory by vám mohly vyhovovat. Cena 360 Kč je celkem slušná.

Folder Type Case

Pod tímto názvem si pravděpodobně nikdo pořádně nic nepředstaví. Když se podíváte na fotografie, určitě budete mít hned jasněji. Jedná se o speciální pouzdro pro Galaxy Tab, které s chutí označuji za nejlepší kousek příslušenství v celém kufru.

Pouzdro je dělané jako kniha. Jedna polovina je plastová se syntetickou kůží na zádech, do které se zasazuje samotný tablet. Druhá část je pouze plastová plocha, která je zevnitř pokryta semišem a kryje displej. Obě části jsou spojené pantem ze syntetické kůže. Ta pokrývá také vršek druhé části pouzdra.

Na zádech pouzdra nalezneme nápisy Samsung a Galaxy Tab, na přední straně pak pouze Samsung. Logo Samsungu nalezneme i vylisované v semišovém vnitřním povrchu, ovšem tento vlis je trochu nešťastný. Na displeji totiž obtiskuje logo Samsungu.

V pouzdře jsou dobře dostupná veškerá tlačítka po stranách přístroje i konektory. V zádech pouzdra nalezneme také výřez pro fotoaparát a diodu.

Když jsem pouzdro viděl poprvé, přišlo mi trochu škoda, že ho Samsung nepoužil i jako stojánek. Ovšem potom jsem to objevil – hrany pouzdra obsahují gumové válečky, které dělají z otevřeného pouzdra skvělý stojánek. I díky této vlastnosti bych toto pouzdro doporučil všem, kteří si chtějí pořídit nebo si již pořídili Samsung Galaxy Tab. Za cenu cca 800 Kč se jistě vyplatí.

Back Cover Protector

Jako další pouzdra se nabízí hned dvě stejného typu, ovšem z rozdílného materiálu. Jedná se kryty na zadní část přístroje, která je, jak víme, lesklá a bílá a to bohužel přímo vybízí k poškrábání. Proti poškrábání by vám měly pomoci tyto dva kryty.

Slikonové pouzdro poskytne dobrou ochranu celému přístroji

Jedno je klasické silikonové, které obejme celý přístroj a nechá volnou pouze přední plochu. Po stranách nalezneme otvory pro konektory a jsou přidána tlačítka, která pokrývají tlačítko pro odemykání tabletu a kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Plastový kryt zad je dobrý pouze k ochraně zadní lesklé plochy tabletu

Druhé pouzdro je z pevného plastu a vypadá jako byste z předchozího Folder Type Case oddělili přední část. Na zadní straně je opět imitace kůže a otvor pro fotoaparát, boky jsou pak kompletně prázdné. Samotný tablet drží v pouzdru pouze 4 plastové držáky v rozích.

Pokud bych měl některý z těchto krytů doporučit, rozhodně by to byl silikonový kryt. Cena je cca 700 Kč.

Soft Case

Nyní si něco řekneme o dvou posledních pouzdrech. Typově jsou naprosto stejná, rozdílná je pouze barva.

Tato pouzdra jsou velice elegantní a reprezentativní

Jedná se o takovou „kapsu“, do které Galaxy Tab zasouváme z boku. Samotné pouzdro je vyrobeno z imitace kůže. Imitace je to celkem povedená a samotné pouzdro působí velice příjemně. Vnitřní povrch je opět semišový, takže ochrání tělo a displej tabletu před poškrábání. Designově je pouzdro velice jednoduché a krom prošívaných hran a malé cedulky s logem Samsung ničím nepřekvapí, což je možná i dobře. Každopádně cena tohoto pouzdra je cca 700 Kč a je to celkem reprezentativní kousek příslušenství, po kterém sáhnete hlavně když chcete dobře vypadat.

Kapacitní stylus

Kapacitní stylus nepatří mezi špičku

Jako poslední si něco řekneme o kapacitním stylusu, který na nás v kufru čekal. Je opět vyroben pod značkou Samsung a při prvním pohledu by člověk řekl, že se jedná o propisku. Celý stylus je kovový a v ruce působí velmi příjemně. Cítíte, že držíte v ruce kus chladného kovu. Špička je vyrobena z materiálu podobného gumě, který je ovšem vodivý a umožňuje tak kapacitnímu displeji jeho detekci. Bohužel samotná detekce není zcela ideální. Zkoušel jsem se stylusem například kreslit, ale neuspěl sem. Tento stylus pořídíte za 230 Kč, ovšem radím – koukněte po nějakém jiném. Na trhu je jich dostatek a hlavně si stylus před koupí nejprve vyzkoušejte osobně na vašem zařízení.

Závěr

Kufr plný příslušenství je určitě skvělý nápad. Některé přítomné kousky jsou opravdu skvělé a s klidem bych je označil za příslušenství, které musíte mít. Sluchátka nebo kabel k TV myslím není třeba popisovat. Jen bych zmínil, že ačkoliv u docku je miniHDMI konektor, v kufru jsem HDMI kabel nenalezl a tak jsem pro propojení s TV použil obyčejný 30pinový kabel. Každopádně hrát například takové Need For Speed: Shift na televizoru o úhlopříčce 112 cm je celkem zábava.

V recenzi jsem se nezmínil o sluchátkách, adaptéru do auta a kabelu k TV. Jejich funkce je však zřejmá.

A jaká je cena kompletního kufru? Bohužel v celku se neprodává a ani cenu samotného kufru neznáme. Sečteme-li však ceny jednotlivých příslušenství dostaneme se na částku cca 23 800 Kč včetně tabletu. Jedná se určitě o zajímavý způsob jak utratit pěkný obnos peněz.

samsung-galaxy-tab
Klady
  • Kvalitní reproduktory
  • Ergonomie klávesnice
  • Rozevírací pouzdro
Zápory
  • Kapacitní stylus
  • Plastový Back Cover Protector
  • Usazení tabletu do klávesnice a docku
Diskuze ke článku
Radovan Dell
Uvažuji o koupi tabletu, nevíte, zda-li existuje pero a aplikace, která rozpozná i sílu přítlaku? Něco jako tohle (od druhé minuty dál)

http://www.youtube.com/watch?v=QKfOPDOQnTo

Nic podobného jsem pro Galaxy Tab nenašel, ale možná jen špatně hledám.
Vojta Dalekorej
Dobrý den,

bohužel kapacitní technologie nedokáže sama o sobě rozpoznat sílu přítlaku. Je to pravděpodobně řešeno softwarově, kdy je snímána plocha stylusu - menší/větší podle přítlaku. Zda podobný software existuje na Android netuším a zatím jsem jej neviděl.
oldman
tohle je starý, jiný weby o tom psaly tak před měsícem, něco aktuálnějšího nemáte?
JIndra
Není problém jestli na výšku neebo na šířku, problém je, se kterým jste si evidentně také neporadili, jak napsat na té klávesnioci něco česky,tedy jak se dostat na ta krásná natištěná česká písmenka.

Funguje jen podržet písmeno déle a vybrat alternativu - tted třeba r když chci ř, ale to je vopruz, který nechci absolvovat.

dal jsem za klávesnici dost peněz a tak by mě zakímalo, jakse na ní dá psát česky, a nebo, pokud se na ní nedá česky psát,aby před tím někdo ostatní varoval, a ne maskoval tím, že píše bez diakritiky.

Zdvih kláves a podobný prkotiny mě až tolik nezajímají, jako podstatnou vadu na kráse vidím tedA VÁŽNĚ JINDE.


Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze