Samsung Galaxy Tab 2 (7.0): první dojmy a videopohled

1

Samsung včera představil svůj nový sedmipalcový tablet s krkolomným názvem Galaxy Tab 2 (7.0). Protože se světová premiéra odehrála v Praze na konferenci Samsung Forum 2012, mohli jsme si nový tablet hned vyzkoušet. Přečtěte si naše první dojmy a podívejte se na krátký videopohled.

Že tato novinka není zas tak nová jsme si řekli už ve včerejším preview. Vychází totiž z modelu Galaxy Tab 7.0 Plus, který jsme nedávno v redakci testovali a který se s příchodem nového tabletu přestane prodávat. Oba tablety jsou si podobné jak designem, tak rozměry, hmotností a výbavou. Novinka je o něco tlustší, má pomalejší procesor, horší fotoaparát a bude také tím pádem levnější. Na druhou stranu se může pochlubit novým Androidem 4.0 a několika novými funkcemi. Další informace o výbavě, ceně a dostupnosti naleznete v našem preview.

TIP: přečtěte si recenzi tabletu Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) byl v Praze představen na zahajovací keynote Samsung Forum 2012

Po prvním uchopení do rukou si řeknete, že tablet mohl být o něco tenčí. Půl milimetru oproti Tabu 7.0 Plus je sice velmi malý rozdíl, ale trochu cítit je. Rozhodně ale nelze říct, že by se jednalo o tlustý tablet a stále se jedná o velmi kompaktní zařízení, které zaujme i svou nízkou hmotností. Zpracování je kvalitní, nikde nic nevrže a ze zpracování máme dobrý dojem. Opět se však jedná o plastové tělo a na solidní studivý kov nikde nenarazíte.

Proti sedmipalcovému PLS TFT displeji nelze mít námitek, zobrazení je kvalitní, jasné a kontrastní. Na tabletu je nejzajímavější použitý operační systém, kterým je nejnovější Android 4.0 Ice Cream Sandwich, zde konkrétně ve verzi 4.0.3. Je to vůbec první tablet Samsungu, který tento systém používá. Na druhou stranu než se dostane na trh (v ČR v dubnu), budou už mít i některé ostatní tablety od Samsungu update na Ice Cream Sandwich uvolněn.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – první pohled

Samozřejmě nás zajímalo, jak si Samsung poradil s optimalizací prostředí, palčivou to otázkou u všech současných tabletů Samsung s TouchWizem, který se projevuje nepříliš plynulým pohybem po domovských obrazovkách a dlouhou dobou načítání widgetů, obzvláště při změně orientace displeje. Situace zůstává bohužel obdobná i u Androidu 4.0 s widgety od Samsungu, i když je potřeba říci, že je pohyb plynulejší a navíc se nejedná o finální verzi softwaru. Pokud však tablet přetočíte na výšku, widgety se vykreslují opravdu dlouho, což je škoda. Jinak je ale běh perfektně rychlý a vše je plynulé. Mírně pomalejšího procesoru oproti Tabu 7.0 Plus si tak nemáte šanci všimnout.

Novinku v podobě digitální videopůjčovny filmů Video Hub jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet, protože se aplikace v těchto prvních vzorcích ještě nenacházela. Novou funkcí je také AllShare Play, spolupracující s cloudovým úložištěm, na které lze nahrávat a stahovat z něj multimediální obsah z různých přístrojů Samsung včetně televizí, počítačů či fotoaparátů. Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) by se měl začít prodávat v České republice v dubnu, avšak cena zatím známá není.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)

Kompletní specifikace
Konstrukce193,7 × 122,4 × 10,5 mm, 341 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 6 790 Kč