Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus
recenze

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

Příjemná evoluce
12

Tablety se pomalu stávají neoddělitelnou součástí našich životů stejně jako například chytré mobilní telefony. V Koreji jsou si tohoto faktu vědomi a Samsung se tak snaží nabídnout každému přesně to co potřebuje. Pro uživatele vyžadující mobilitu jsme otestovali Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus. Jak na nás tento „prcek“ zapůsobil?

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus je další z početné rodiny tabletů Galaxy Tab. Slovo „prcek“ jsem v perexu použil záměrně. Ve světě tabletů je totiž Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus skutečně z řad těch nejmenších. Řadí jej sem především úhlopříčka displeje, která činí 7 palců a z rodiny Galaxy Tab je tak nejmenší. To však rozhodně neznamená, že by nějak zahálel s výbavou, ale to si řekneme až v dnešní recenzi.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus - oficiální fotografie

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus je prakticky nástupce původního Samsung Galaxy Tab. Shodou náhod jsem to byl právě já, kdo vám pře několika měsíci přinesl recenzi prvního tabletu od Samsungu a je nutno uznat, že evoluce je opravdu znát. Původní Galaxy Tab byl doslova přerostlý telefon a rozhodně svou kvalitou neodpovídal ceně, za jakou jej Samsung prodával. Nový Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus je již o poznání lepší zařízení, Samsung se poučil z chyb a připravil nám skutečně zajímavý přístroj.

Obsah balení je skromný

Obsah balení:

  • Tablet Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus
  • USB kabel s proprietárním konektorem
  • Adaptér do pro nabíjení s USB konektorem
  • Špuntová sluchátka

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce193,7 × 122,4 × 9,9 mm, 345 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4210, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, ?

Design a konstrukce

Samsung se po designové stránce proslavil především tabletem Galaxy Tab 10.1, který je nyní probírán v mnoha soudních síních kvůli údajnému kopírování designu od Apple iPad 2. Jak moc je toto nařčení oprávněné si každý určí sám, nicméně Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus by se podobných problému dočkat neměl. Na trhu momentálně není žádný tablet, který by se za tento model dal zaměnit.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus – videopohled

Samsung vsadil na jednoduchý černý rámeček kolem 7“ displeje, přičemž to je takřka celý popis přední strany tabletu. Po designové stránce zde nenajdeme nic navíc, situace je však jiná na zádech přístroje. Záda jsou mírně vyboulená a směrem ke krajům se zužují – to velice přispívá k pohodlnému držení celého přístroje v ruce. Mimochodem za to může také velmi tenký profil – pouze 9,9 milimetru v nejtlustším místě.

Samotný zadní kryt se snaží imitovat broušený kov, což se mu po vizuální stránce i daří. Když si však vezmete tablet do ruky, dojem ze zadního krytu je rázem pryč a najevo vychází smutná pravda – jedná se pouze o plast. Na kvalitě konstrukce se to však nepodepsalo, naopak z použitých materiálů profituje hmotnost. Ta se zastavila na hodnotě 345 gramů, což je velmi příjemná hodnota.

Pojďme si nyní celý tablet hezky krok za krokem prohlédnout. Můžete samozřejmě podívat na náš videopohled a to dokonce i ve 3D, tak jako tak si jej však ještě doplníme textovým popisem.

Začneme tradičně přední stranou zařízení, kterou už jsme však prakticky vystihli v druhém odstavci této sekce. Skutečně nic než 7“ displej a černý rámeček kolem něj člověka nezaujme. Pokud však budeme zkoumat přední stranu trochu pozorněji, všimneme si například loga výrobce pod displejem či otvoru mřížky reproduktoru nad ním. Vedle mřížky se nachází už jen senzor přiblížení, senzor okolního osvětlení a čočka fotoaparátu.

Na zadní straně zaujme především čočka 3,2 Mpx fotoaparátu s autofocusem, kterému sekunduje přisvětlovací LED. Na krytu poté nalezneme už pouze logo výrobce a ve spodní části informaci o certifikaci pro používání zařízení v Evropě a ikonky znázorňující přítomnost 3G, Wi-Fi a 16 GB vnitřní paměti.

Horní hrana tabletu nabídne 3,5mm jack konektor a první otvor mikrofonu. Druhý otvor se totiž nachází na spodní hraně tabletu, kde nalezneme také dvojici stereo reproduktorů a „achilovu patu“ Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus – proprietární 30pinový konektor. Za používání nestandardních konektorů by měli být výrobci sankcionováni.

Potěší však obsah levé hrany zařízení. Tam totiž našly své místo dva sloty – slot na SIM kartu a slot na paměťovou kartu microSDXC. 3G modul i možnost rozšíření paměti o paměťové karty jsou jistě velmi vítané vlastnosti. A zbývá už nám jen pravý bok Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus, kde se nachází tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje a celého zařízení doplněné o kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti.

Sloty na SIM kartu a na paměťovou kartu jsou dobře dostupné

Baterie a výdrž

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus je vybaven akumulátorem o kapacitě 4 000 mAh. Tato kapacita slibuje slušnou výdrž, ovšem nesmíme zapomenout na velký displej společně s výkonným hardwarem, který „papá“ víc než dost. Podle výrobce můžete s tabletem až 40 hodin telefonovat na síti 2G a až 20 hodin na síti 3G. Ovšem to není nic oproti udávané pohotovostní výdrži – Samsung u modelu Galaxy Tab 7.0 Plus udává pohotovostní výdrž neuvěřitelných 1 000 hodin! To je celých 41 dnů!

Přední kamerka má rozlišení 2 Mpx, zadní pak 3,2 Mpx

Údaje výrobce jsou však již tradičně zcela mimo mísu a upřímně si nedokážu představit, v jakém stavu by musel tablet být, aby vydržel 41 dnů v pohotovostním režimu. Pravděpodobně by musel být vypnutý. Pokud se totiž podíváme na reálné hodnoty výdrže tabletu, ty se pohybují o mnoho řádů níže. Při normálním používání zahrnující především prohlížení internetu, synchronizaci emailů, sociálních sítí, kalendáře a kontaktů na pozadí nebo pár minut her, vám tablet s přehledem vydrží 1-2 celé dny. Tablet jsem také podrobil speciálnímu testu – při zapnuté síti 3G, Wi-Fi a při 50% podsvícení displeje jsem nechal v prohlížeči co minutu načíst novou stránku přes Wi-Fi. Za 5 hodin tohoto prohlížení ubylo přesně 60 % baterky. Velmi pěkná hodnota. Pokud budete tablet používat pouze občasně doma v řádu desítek minut denně, bude výdrž činit zhruba 5-7 dní.

Zvuk a kvalita reprodukce

Ve výbavě Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus se nachází slušný zvukový hardware, který však nefunguje úplně tak, jak by měl. Na spodní straně se nachází dvojice stereo reproduktorů. Vůbec první nevýhoda je určitě umístění – při držení tabletu na šířku si reproduktory zakrýváte rukama. Navíc zvuk jdoucí z jedné strany, i když se tváří jako stereo, také není pro zvukový zážitek to pravé. Když k tomu přidáme velké zklamání z kvality zvukového výstupu (chrčení při hloubkách a nevýrazné výšky), jsou reproduktory určitě slabinou Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus.

Samsung v balení dodává také vlastní sluchátka. Jsou ve stylové bílé barvě a mají osobitý design. Nejsou to naštěstí žádné pecky, ale klasické špunty, tudíž jsou velmi pohodlná. Bohužel však na poslouchání hudby se prakticky použít nedají, protože zvukové podání je otřesné. Vše je až moc hluboké a jednotlivé složky se velmi slévají do změti nepěkného zvukového zážitku. Bohužel situace se nelepší ani použitím ekvalizéru. Naštěstí samotný tablet má zvukový výstup přes 3,5mm jack konektor kvalitní, a když připojíte vlastní sluchátka tak poznáte, jak moc velký je rozdíl mezi zvukem z kvalitních sluchátek a ze sluchátek/reproduktoru Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus.

Displej a kvalita zobrazení

Displej je skutečnou chloubou Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus. Bohužel se nejedná o Super AMOLED Plus displej jako v případě většího sourozence, Samsungu Galaxy Tab 7.7. Technologie zobrazovače u Galaxy Tab 7.0 Plus je PLS LCD, což je klasický LCD displej vybavený speciální zobrazovací maticí (stejně jako například IPS). Zobrazovací schopnosti PLS displeje jsou řádově lepší než u klasického TFT, čehož si všimnete hned na první pohled.

PLS LCD displej Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus je velmi dobrý

Barvy jsou krásně realistické a jasné, tablet je skvěle čitelný i na přímém světle a jemnost displeje je také dostačující. Díky těmto parametrům patří displej rozhodně k silným stránkám Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus. Například Super LCD displej od Sony může k PLS pouze vzhlížet.

Uživatelské prostředí, ovládání a výkon

Samsung u všech svých „nových“ tabletů používá operační systém Android ve verzi 3.2, který je obohacen o grafickou nástavbu TouchWiz. Na prostředí TouchWiz je velmi dobře vidět, že při jeho návrhu programátoři v Samsungu přemýšleli. Měl jsem možnost používat Acer Iconia Tab A100 s „pure“ Androidem HoneyComb a je nutno uznat, že práce v TouchWiz je mnohem pohodlnější.

Prostředí nabízí již standardně 5 modifikovatelných ploch, na které si dle libosti můžete umisťovat zástupce aplikací, nejrůznější šikovné widgety, praktické zkratky (například navigaci do určitého místa) a samozřejmě si můžete měnit pozadí. Využít můžete také živé tapety, ale důrazně doporučuji to nedělat – tablet se pak stává těžko použitelným, což rozepíšu později.

Pokud jste již někdy drželi v ruce Android 3.x tak jistě víte, že Google u něj prakticky odstranil hardwarová/senzorová tlačítka a vše tak probíhá pouze skrze lištu ve spodní části obrazovky. Zde nalezneme všechny potřebné ovládací prvky, které jsou přítomny v celém systému – nic je nedokáže zakrýt. Máme zde tlačítko zpět, domů, seznam naposledy spuštěných aplikací a – světe div se – tlačítko pro pořízení screenshotu. Proč Samsung umístil do hlavního panelu toto tlačítko, je mi skutečně záhadou. Při psaní recenze jej sice ocením, ale jako běžný uživatel si jeho přítomnost nedokážu vysvětlit. Naštěstí se však dá nastavit na nějakou rozumnější funkci – otevření Aplikací, Hledání nebo Fotoaparátu.

Na liště se dále nachází malá šipka nahoru, která ukrývá výsuvný panel s osmi zástupci aplikací – Telefon, Zprávy, Správce úloh, poznámky, Kalendář, Hudební přehrávač, Kalkulačka a Světový čas. Tyto zástupce bohužel nelze měnit, ale jejich výběr je vcelku logický. Dost často se však stává, že je přítomnost této funkce nežádoucí, protože se mi již mnohokrát v aplikaci stalo, že jsem si tento panel omylem otevřel. A když už se vám to stane poněkolikáté, je to zkrátka k vzteku.

Posledním prvkem na hlavní liště je informační oblast, která zobrazuje čas, údaje o sítích a baterii a notifikace. Po rozkliknutí této oblasti se vám ukáže blok s různými informacemi a rychlým nastavením. Můžete tak rychle vidět, kolik % baterky zbývá, můžete vypnout/zapnout Wi-Fi, GPS, Zvuk, Rotaci displeje, Bluetooth nebo Oznámení. Využít můžete také posuvníku pro nastavení jasu displeje či rychlý přístup do kompletního nastavení.

Klasické menu tvořené maticí ikon

Další důležitá oblast je horní pruh obrazovky, kde se nachází tlačítko pro spuštění vyhledávání, ukazatel aktivní plochy (1-5) a také důležité tlačítko pro vstup do menu aplikací. Aplikace se zobrazují v klasické matici, přičemž jsou rozdělené do karet, mezi kterými přecházíte posunem vlevo/vpravo. Můžete využít také rychlého přístupu na Android Market nebo vyfiltrování pouze těch aplikací, které jste sami nainstalovali.

Přidávání widgetů

Hned vedle tlačítka pro vstup do menu aplikací se nachází druhé, menší tlačítko. Je znázorněno znakem „+“ a má jedinou funkci – přidávat widgety, odkazy, zkratky a další „fičury“ na jednotlivé plochy. Samotné přidávání widgetů je velmi povedené. V horní části se vám ukážou náhledy jednotlivých ploch a ve spodní části náhledy widgetů. Jednoduchým přesunutím widgetu na požadovanou plochu widget umístíte a máte tak stále přehled kde je co.

Zatím jsem prostředí Samsungu pouze chválil, nicméně i zde se najdou slabé stránky. Jednou z nich je, alespoň pro mne, jistá nelogičnost prostředí. Pokud držíte Android tablet v ruce poprvé tak se budete rozkoukávat opravdu hodně dlouho. Rozhodně se to nedá srovnávat s jednoduchým uživatelským prostředím v iPadu, iOS nebo v BlackBerry PlayBook. Nicméně po pár hodinách už vám to nejspíš tolik nepřijde.

Prostředí v poloze na výšku

Často mne také velmi obtěžovalo automatické otáčení displeje u některých aplikací. Například při vytváření nového účtu se tablet vždy přetočí do polohy na výšku, i když jej třeba zrovna držíte na šířku. To samé platí například o kalibraci akcelerometru a dalších interních aplikacích. Občas mne také dost vadilo, že u některých aplikací se kontextové menu otvírá v horní liště a jinde naopak v dolní. Vše je takové rozházené a neuspořádané.

Všechno co jsem však zatím vytkl, jsou jen drobnosti. Největší vadou na kráse je totiž výkon, respektive optimalizace prostředí TouchWiz. Samsung zkrátka, stejně jako u ostatních Galaxy Tabů, opět zanedbal samotnou optimalizaci prostředí TouchWiz. Výsledek je takový, že tablet s dvoujádrovým procesorem o taktu 1,2 GHz a 1 GB paměti RAM se seká stejně jako smartphone s polovičním výkonem.

Několikasekundové čekání na načtení widgetů není nic neobvyklého, pomalá rotace displeje rozčiluje a časem vás ani nepřekvapí pád nějaké aplikace. Pokud si aktivujete živou tapetu na pozadí, vše se ještě 10x zhorší. Jinak kvalitní uživatelské prostředí doplácí na takovou malichernost jako je správná optimalizace. Opravdu doufáme, že se updatem situace u všech Galaxy Tabů zlepší.

Antutu Benchmark

Samotný výkon zařízení se však zdá velmi dobrý, i když v benchamrku AnTuTu Benchmark v2.5.4 se umístil až za Samsungem Galaxy Note a Galaxy Nexus. Pokud si nainstalujete jiný launcher, například SBP Shell nebo ADW, tak by měly být trable s UI zažehnány.

Fotoaparát a video

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus je vybaven hned dvěma fotoaparáty. Zatímco přední má rozlišení 2 Mpx bez autofocusu a slouží především pro videohovory, hlavní fotoaparát na zádech přístroje nabídne rozlišení 3,2 Mpx se schopností automatického ostření. Hned vedle čočky se také nachází přisvětlovací LED, která se pokouší pomáhat fotoaparátu ve zhoršených světelných podmínkách.

Prostředí fotoaparátu

Fotoaparát nabízí mnoho možností nastavení od režimů focení (jeden snímek, úsměv, panorama, akční snímek), přes vyvážení expozice a efekty (negativ, stupně šedi, sépie) až k režimu krajiny (na šířku, noc, sport, večírek/interiér, západ slunce, úsvit, text a světlo svíčky). Výsledné fotografie jsou na poměry tabletu velmi dobré. Při dobrých světelných podmínkách je fotoaparát schopný pořídit velmi zajímavé snímky.

Fotoaparát kromě kvalitních snímků dokáže také nahrávat video. Dokáže ho zaznamenávat v rozlišení HD 720p a během natáčení by mělo fungovat i automatické ostření. To však zdaleka nefunguje tak, jak má a zpravidla zaostří až ve chvíli, kdy prstem na displeji zvolíte místo k zaostření. Pokud se však přesunete na jinak vzdálený objekt, je potřeba na displej „klepnout“ znovu. Další velkou nevýhodou je umístění dvou mikrofonů – při natáčení videa si je totiž oba dva zakrýváte rukama, což rozhodně není žádoucí. Podívejte se na testovací video a sami zhodnoťte jak Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus zvládne natáčet video v HD rozlišení.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus (testovací video) – 720p, interiér

Zábava a multimédia

V další kapitole se zaměříme na oblast, ve které si je Samsung, jak se říká, jistý v kramflecích. Zábava (hry, internet...) a multimédia (hudba, videa...) jsou často hlavním důvodem proč si lidé tablet pořizují. Pojďme se podívat, s čím si poradí Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus. Abychom jen tak neskákali od tématu k tématu, projdeme si aplikace v Samsungu pěkně popořadě jak jsou seřazené v menu aplikací.

Začneme aplikací AllShare, kterou Samsung dává prakticky do všech svých Top zařízení. Jedná se o aplikaci pro sdílení multimédií v domácí síti. Stačí k tomu zařízení s aplikací AllShare na jedné straně a DLNA certifikované zařízení (například televizor) na straně druhé a hned můžete sdílet hudbu, fotografie a videa.

Dále zde máme jednoduchou čtečku e-knih zvanou jednoduše – eBook. Tato aplikace je přímo fantastická a dostane si vás svými možnostmi. Dokáže si poradit s elektronickými knížkami ve formátech ePub a PDF, knihy se řadí do přehledné knihovny a můžete si je řadit podle času, názvu, autora nebo kategorie. Při samotném čtení pak můžete využít nejen změny textu či pozadí, alpe také možnosti dělat záložky, poznámky, kreslit/zvýrazňovat a dokonce si můžete nechat knihu přečíst. Bohužel pouze v angličtině.

Poté následuje jednoduchý editor fotografií, který se prozíravě jmenuje „Editor fotografií“. Ten vám umožní editovat jednoduše fotografie přímo ve vašem tabletu. Můžete využít mnoha funkcí jako jsou různé efekty, transformace, oříznutí nebo úpravy barev – kontrast, expozice, sytost, jak, HUE a podobně.

U obrázků ještě zůstaneme, protože jsme se dostali ke Galerii. Do galerie se nám integrují všechny obrázky, které do tabletu buď nahrajete nebo je tabletem přímo vyfotíte. Jedná se o klasickou maticovou galerii známou prakticky ze všech Androidů, přičemž zde se navíc setkáme s efektem 3D, když tabletem pohybujete (využívá gravitační senzor). V Galerii velmi potěší široké možnosti sdílení fotorgafií. Jakmile otevřete fotografii, tak ji můžete poslat na AllShare, Social Hub, Editor Fotografií, Zprávy, Picasa, Wi-Fi Direct nebo Bluetooth. Jestliže si doinstalujete další aplikace tak můžete fotografie posílat rovnou například na Facebook, Google+ nebo Skype.

A nyní jsme se dostali k hudebnímu přehrávači. V základním rozložení na šířku je přehrávač tvořen třemi sloupci – kategorie, seznam skladem a přehrávač. Ve sloupci kategorií se zobrazují všechny možnosti třídění a řazení hudby. Můžete pracovat s playlisty, řadit podle alba, interpreta, žánru, složek, skladatele nebo roku vydání. Prostřední sloupec je pouze klasické zobrazení skladeb v dané kategorii. Vidíte název skladby, autora, album a čas.

Poslední sloupec je samotný přehrávač, který je velmi jednoduchý. Klasické ovládací prvky, volba pořadí a opakování a hlasitost. Využít můžete také ekvalizéru s několika přednastavenými možnostmi, využít však můžete i vlastní nastavení ekvalizéru. Přímo z přehrávače můžete také sdílet danou skladbu přes MMS, email, WiFi-Direct, Bluetooth a podobně.

Další na řadě je internetový prohlížeč. Operační systém Android se již dlouho chlubí jedním z nejlepších mobilních prohlížečů, i když poslední dobou je konkurence silná a mnohdy tento prohlížeč ztrácí. Nechybí mu samozřejmě vysoká rychlost načítání stránek, přizpůsobení textu displeji, možnost prohlížení na více kartách či podpora flash. Co mi však u prohlížeče v Androidu 3.x vadí, je plýtvání místem. Když máte tablet v režimu na šířku, tak je téměř třetina celého displeje zabrána pro hlavní lištu (dole), lištu s kartami a adresní řádek. Po posunutí stránky sice adresní lišta zmizí, nicméně horní lišta stále zůstává a pro prohlížení obsahu je méně místa, než by mohlo být.

Naštěstí to však Google částečně vyřešil funkcí Rychlé ovládání, kterou si musíte aktivovat v nastavení. V tomto režimu zmizí horní lišta, takže už vám „překáží“ pouze spodní liště, což už není takový problém. Veškeré ovládání se totiž přesunulo do speciální „bubliny“, která se objeví po přejetí z levé nebo pravé hrany displeje. Velmi mi to připomíná jedno uživatelské prostředí Else Intuition od izraelské společnosti Emblaze Mobile. O tomto projektu jsme vás informovali již před dvěma lety a musím uznat, že se jedná o skvělý a rychlý způsob ovládání. Třeba se Else ještě prosadí díky Androidu.

S tímto zvláštním ovládacím prvkem je ovládání prohlížeče mnohem pohodlnější než přes klasická tlačítka a rozhodně doporučuji jej vyzkoušet. Prohlížeč je jinak rychlý, prohlížení stránek je pohodlné a nic se neseká. Trochu mne však zklamal výkonem – často se mi stávalo, že některá flash videa nedokázal plynule přehrát a sekala se tak, že je nešlo sledovat. Naštěstí e však v tabletu nachází aplikace YouTube, která přehrává i HD videa bez problémů.

Výsledky testu html5test.com nejsou moc povzbudivé

Prohlížeč neoslní ani výkonem v html5test.com – pouhých 222 bodů + 3 bonusové, to opravdu není moc dobré. Lepší to není ani v Androidu 4.0 (256 + 10 bodů). Jen pro srovnání – iOS 5 dosáhl 305 + 9 bodů, Firefox Mobile 313 + 9 bodů a BlackBerry PlayBook OS 2 dokonce 344 + 9 bodů (lepší je pouze desktop verze Google Chrome).

Android Market je udělaný skvěle

Od prohlížeče se pomalu přesouváme ke studnici zábavy – Android Marketu. Android Market je obchod s aplikacemi, který nyní obsahuje více než 300 000 aplikací ke stažení. Na druhou stranu pro tablet je určeno pouze zlomek aplikací a většina z nich je přizpůsobena pouze pro malé displeje telefonů. S příchodem Androidu 4.0 by se však tato situace měla zlepšovat. Uživatelské prostředí je velice přehledné, na tabletu se prohlíží opravdu skvěle. Ke stažení je zde spousta aplikací zdarma i placených a nechybí mezi nimi legendy typu Angry Birds, Fruit Ninja, iVysílání, Skype nebo GTA III. K dispozici je také obchod s aplikacemi Samsung Apps, ale upřímně - nemá příliš cenu jej navštěvovat.

Pojďme se také podívat na sociální sítě. V tabletu je předinstalovaná aplikace Social Hub, která v sobě integruje veškeré sociální aktivity. Můžete si přidat účet Facebooku, Twitter nebo LinkedIn, přičemž v levém sloupci můžete mezi službami rychle přepínat. Svou vlastní kartu mají také zprávy – zde se zobrazují SMS, zprávy z Facebooku a z Twitteru. Nečekejte však žádné podrobné možnosti a nastavení. Aplikace Social Hub nabízí pouze základní zobrazení zdi, takže víte, co se kde děje. Pro plnohodnotné využívání sociálních sítí si však budete muset stáhnout samostatného klienta.

Na závěr nás čeká ještě videopřehrávač. V aplikaci najdete přehledné roztříděnou galerii všech videí v tabletu. Můžete si je nechat zobrazit jako miniatury, podle složek nebo jako seznam. Videa se dají také řadit podle názvu, data, velikosti nebo typu a potěší možnost rychlého sdílení přes AllShare, YouTube, Wi-Fi Direct, Bluetooth a tak dále. Důležitý je ovšem fakt, že si poradí s formáty 3GP, MPEG4, WMV, AVI, MKV a dokáže přehrávat FullHD video rychlostí 30 snímků za sekundu. Bez problémů fungují také české titulky. Líbila se mi také funkce „dokoukání videa“ – u videa je lišta zobrazující kde jste v koukání na video skončili.

Hezky zpracovaná je také aplikace pro YouTube. Hned na domovské obrazovce vidíte matici doporučených videí snažící se zapůsobit 3D efektem. Aplikace podporuje přehrávání HD videí, takže můžete přímo z vašeho zařízení například sledovat YouTube kanál mobilenet.cz v HD kvalitě.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice

Jelikož je Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus vybaven 3G modulem, najdeme v jeho výbavě také možnost telefonování. Jak bychom ale mohli telefonovat bez adresáře. Samotný adresář je součástí aplikace Telefon, která je rozdělena do 5 karet.

První je číselník – nic jiného než obří tlačítka s čísly pro vytočení čísla volaného. Během zadávání se automaticky prohledává adresář a nabízejí se jednotlivé kontakty. Můžete jedním stisknutím zavolat, provést videohovor nebo poslat zprávu. Na druhé kartě se nachází protokol hovorů, kde se zobrazují veškeré zmeškané, odchozí a příchozí hovory. Rozkliknutím konkrétní položky se zobrazí detaily daného kontaktu s možností zobrazení historie.

Kontakty jsou více než podrobné

Třetí karta tvoří klasický adresář. Je neskutečně podrobný a nabízí opravdu velké možnosti nastavení detailů o kontaktech a práce s nimi. Kontakty se standardně synchronizují například s Gmailem nebo dalšími službami. Následně si je podle toho můžete také filtrovat, řadit je do skupin a podobně. U každého kontaktu nechybí spousta detailů – jméno, firma, email, číslo a tak dále, ale například také jméno foneticky, web, adresa, přezdívka nebo událost. Kontakty můžete také přímo importovat a exportovat, posílat vizitky nebo ji dokonce vytisknout.

Čtvrtou kartu tvoří seznam oblíbených kontaktů, které si tam můžete sami nastavit, a poslední kartou jsou Skupiny. Do jednotlivých skupin si můžete přiřadit všechny své kontakty. Díky 3G modulu najdete v tabletu také možnost pracovat s SMS a MMS zprávami. Ty mají jednotnou složku, SMS se do režimu MMS přepnout automaticky po přidání přílohy (obrázek, video, zvuk, kontakt, poznámka a další). Samotné zprávy následně vidíte v konverzacích s jednotlivými kontakty, ovšem barevné bubliny nejsou moc přehledné.

Emaily můžete ze Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus odesílat buď pomocí aplikace Gmail nebo přes interního emailového klienta. U Gmailu můžete pohodlně spravovat všechny Google emaily, můžete si určit například, které štítky chcete do tabletu synchronizovat a skvělá je možnost volby velikosti písma u emailů. Klasická emailová aplikace dokáže pracovat s protkoly POP, IMAP i SMTP a je stejná jako ji známe z jiných Androidů.

Klávesnice od Samsungu mne zklamala

Klávesnice u Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus mne bohužel velmi zklamala. Celkem si můžete vybrat ze 4 způsobů zadávání – klasickou Android klávesnici, klávesnici Samsung, hlasové zadávání a nakonec Swype. Hlasové zadávání je velmi přesné, jsou vidět obrovské zkušenosti Googlu v této oblasti, bohužel je ovšem pomalé a ne vždy můžeme svou zprávu diktovat nahlas. Klávesnice od Samsungu je prakticky nepoužitelná, tedy alespoň pro mne. Nelogicky rozmístěné prvky na klávesnici, tajemné klávesy s neznámou funkcí a skutečné nepohodlí při psaní.

Mnohem lépe je na tom klasická Android klávesnice. Je dostatečně velká a nabízí přesně to, co potřebujete – komfort při psaní. Ještě o třídu lepší se však po chvíli cviku může ukázat klávesnice Swype. Jednoduchým přejížděním přes písmena daného slova dokáže klávesnice na základě kontextu a další parametrů doplnit přesně to slovo, které jste měli na mysli. Když si na tento způsob zadávání zvyknete, je to velice rychlé a příjemné.

Ať jsem si ale zvolil jakoukoli klávesnici, tak se mi nepsalo moc dobře. Bylo to především proto, že se mi tablet při psaní velmi špatně drží. Nerozumím tomu proč, protože sám 7“ tablet používám, ale zkrátka jsem nepřišel na způsob držení tabletu, aby se mi pohodlně psalo. Špatné vlastnosti klávesnice od Samsungu mě následně doháněla k šílenství.

Organizační funkce

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus není jen multimediální zařízení, nabízí i slušné organizační funkce. Začneme tradičně pohledem na kalendář, který byl vždy u Androidu velmi propracovaný. U Samsungu Galaxy Tab 7.0 Plus vás kalendář ze začátku trochu zaskočí, neboť se jeví jako velmi nepřehledný a přeplácaný. Zčásti je to pravda, informací je zde skutečně možná až moc a občas opravdu „namačkané“ na sebe, občas se dokonce události nepřehledně překrývají. Chybí tomu zkrátka lehkost a přehlednost. Je potřeba si chvíli zvykat.

Kalendář je trochu přeplácaný

Možnosti kalendáře jsou však skutečně široké. Nechybí samozřejmě synchronizace ať už s Google kalendářem tak s Exchange, můžete mít nastavené větší množství kalendářů a barevně je oddělit. Kalendář si můžete zobrazit v náhledu dne, týdne, měsíce nebo agendy, přičemž denní zobrazení mi přijde asi nejlepší. Vidíte totiž nejen časovou osu dne, ale také seznam všech událostí a náhled měsíce pro rychlé přepínání mezi dny.

Polaris Office je skvělá aplikace

V tabletu se nachází také základní správce souborů, ovšem vzhledem k přítomnosti aplikace Polaris Office jej nejspíš používat nebudete. Polaris Office je totiž taková kouzelná aplikace, která dokáže spravovat soubory, pracovat v cloudu a především nabízí skvělého klienta pro práci s Office dokumenty. Může pracovat se soubory doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. Všechny tyto typy souborů dokáže nejen prohlížet, ale také vytvářet a editovat a možnosti jsou skutečně bohaté. Povedená aplikace, palec nahoru.

Android se také vyznačuje tím, že je potřeba občas spravovat aplikace běžící na pozadí. Samsung to vyřešil tak, že do tabletu přidal vlastního správce úloh, který vám umožní rychle ukončit aplikace běžící v pozadí a uvolnit například paměť RAM, případně vyřešit problém s aplikací zpomalující tablet či chovající se nekorektně. Taková perlička – z 1 GB paměti RAM, která je údajně v tabletu osazena, má uživatel k dispozici pouze 300 MB.

Poznámky jsou jednoduché, přehledné a dobře vypadají

Velice pěkná je také aplikace poznámek, kdy se vám takzvané „sticky notes“ přidělávají na korkovou nástěnku (nepřipomíná Vám to HTC?). Ještě hezčí je však aplikace Pen Memo. V té si totiž můžete poznámky také kreslit a je to velmi zábavné. Jen škoda, že kreslící plátno nejde nastavit přes celou obrazovku. Na závěr ještě musíme zmínit základní kalkulačku s pár funkcemi navíc a také aplikaci pro nastavení budíků a upozornění.

Datové funkce a GPS

Jak jsem již několikrát zmínil, Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus je vybaven 3G modulem. Můžete si do něj tudíž vložit standardní SIM kartu a využívat jak datové tak telefonní funkce. Modul dokáže pracovat se sítěmi 2G i 3G, poradí si i s HSDPA. Kromě 3G modulu se k připojení na internet dá samozřejmě využít i Wi-Fi 802.11 b/g/n.

A Wi-Fi můžete využít i jinak – funkce Wi-Fi Direct totiž umožňuje posílat soubory mezi kompatibilními zařízeními přes Wi-Fi stejně jako například přes Bluetooth. „Modrý zub“ tabletu také nechybí a j přítomen rovnou ve verzi 3.0, která umožňuje teoreticky rychlost přenosu dat až 24 Mb/s.

Aplikace Google Maps již několik měsíců obsahuje také navigaci

Díky integrovanému aGPS modulu nedělá tabletu problém ani navigace. Pro většinu uživatelů bud nejspíš stačit aplikace Google maps, kterou již v tabletu naleznete předinstalovanou. Ta umožňuje nejen prohlížení map, ale také Street View, linky veřejné dopravy, terén a další vrstvy. Je dostupný také 3D pohled na mapu a již několik měsíců můžete v ČR využít také bezplatnou online navigaci. Vše je samozřejmě vázáno na internet, takže datový tarif je takřka nutností a v zahraničí je navigování takřka nemožné.

Závěr a zhodnocení

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus na mě udělal dobrý dojem. Jedná se o velmi dobře zpracovaný tablet, který nabízí to nejlepší, co dnes u Androidu můžete najít. Brilantní výbava v čele se silným hardwarem, operačním systémem Android, Bluetooth 3.0, kvalitním displejem a tenkým tělem jistě nadchne mnoho uživatelů.

Ale ani tento tablet není zcela bez chyby. Jako u všech tabletů Samsung musím vytknout sekání prostředí a vůbec celkově zařízení chybí lepší optimalizace systému. Prodlevy mezi úkony, čekání a sekání prostředí TouchWiz jsou u zařízení s takovým hardwarem rozhodně nepřípustné. Stále se také potýkám se značnou nelogičností systému Android 3.x. Často je možností nastavení, tlačítek a menu zkrátka zbytečně moc a systém se stává nepřehledným. Pro uživatele zvyklé na operační systém Android to však větší problém představovat nebude.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus, BlackBerry PlayBook, HTC Flyer

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus má konkurenta především v tabletech BlackBerry PlayBook a HTC Flyer. Jiný sedmipalcový tablet se za konkurenta označit nedá. Pokud však hledáte malý tablet s operačním systémem Android, pak je Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus přesně pro vás a z uvedené trojce je asi nejlepší volbou.

samsung-galaxy-tab-70-plus
Klady
  • slot na paměťové karty microSDXC
  • 3G modul
  • 3,2Mpx fotaparát s autofocusem
  • bohatá výbava (aplikace dodávané výrobcem)
  • pevná konstrukce
  • kvalitní PLS displej
  • kvalitní kancelářský balík Polaris Office
Zápory
  • občas nepřehledný systém Android 3.x
  • chybějící optimalizace systému a uživatelského prostředí
  • proprietární 30pinový konektor
  • nekvalitní zvuk z reproduktorů
  • problémy s ostřením při nahrávání videa
Diskuze ke článku
kawkoun
Konkurent je huawei mediapad 7", tenký, hlinikove tělo, ips displej, hdmi, microusb,nabíjecí konektor, 3g, čistý Android, v únoru aktualizace na android4, za 9500 kč. Už ho testuji 14dní.
akyra
Zajímalo by me, jestli pri prehravani videa nebo fotografii je moznost fullscreenu bez te otravne listy dole. Jestli ne, tak to google pekne spackal..ubere to u videa celkem dost z uhlopricky..pritom by stacilo se dotknout displeje a tim by se lista vratila..jak to vlastne je..?
Akyra
Google je fakt borec, vlastne ukradl tabletum kus obrazovky, aby nemusela byt zadna tlacitka na tabletu. Tomu rikam cool inovace. Tak to je uz fakt sileny. Asi se vratim k cinanum s 2.3 systemem. Vzdycky me vytaci kdyz nejakej recenzent rika, ze teprve tablet se systemem 3 a vice je tablet..a co jako ten system 3 a vys prinesl..ukradl kus obrazovky..parada..hmm roztahl stare aplikace..hmm kvuli tomu je to jako dospele..nechapu proc je na novej tabletech 7 palcu tak silene tlustej ramecek..HTC i Samsung,Huawei a vsechny ostatni vypadaj jak predpotopni tablety..jo.. na trhu fakt neni poradnej 7 tablet..proc jako nemaji rozmery 180x100?..at jdou vyrobci k certu..Nokie..ta uz to uplne vzdala..:)..Clovek by si neco poridil, ale vyrobi se jedna sablona Hardwaru a s ni si vyrobci hrajou jen dizajnove a to jeste hodne malo..proc ma Samsung asi stejne nepochopitelne repracky jako Huawei?..je to tataz sjetina z linek..to same nove lenovo 5 je rok a pul stary Dell..to je fakt hruza co cpou vyrobci na trh..to delaj snad schvalne, aby jen Aplle bylo inovacni..(kdo asi da projektor ktery je na fotakach (kompaktech) Nikon uz rok)..zase Aplle..vsichni ostatni jsou ignoranti novinek..mno nic..jinak celkem trefna recenze..:)
R@zer
Uz aby tu byl Asus MeMO 370T jestli bude stat do 7500 venku cenu slibuji 249USD tak jsi myslim ze tech 7500 mohlo byt realnejch tak vsechny tyhle tablety jse muzou jit vycpat 4jadrova tegra 3, 1GB RAM a 16GB pameti jsou moc lakavy parametry k tomu ICS co vic si prat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze