Samsung Galaxy Tab - vyzkoušeli jsme HDMI a USB host

15

Samsung uvedl v létě na trh nové tablety Galaxy Tab 10.1 a 8.9, které přestavují hlavní konkurenci pro oblíbený Apple iPad 2. Nové tablety mají líbivý design, velmi tenkou konstrukci a operační systém Android Honeycomb. Oproti některým konkurentům na Androidu jim však chybí dvě zásadní věci - HDMI výstup a USB konektor. To se snaží Samsung napravit redukcemi. Jak to celé funguje?

Absence HDMI na těle tabletů zamrzí a i přes malou tloušťku by se na 8.9 i 10.1 tablet micro-HDMI nebo mini-HDMI konektor vešel. Také USB konektor by se pro plnohodnotné (nejen) pracovní využití hodil, i když jej zatím rozhodně nelze považovat za standardní výbavu tabletů. Nicméně Samsung se u svých nových tabletů rozhodl následovat Apple a vytvořil tablety s velmi špatnou možností propojení s okolím. Kromě chybějícího HDMI a USB zamrzí také proprietární 30-ti pinový konektor místo klasického micro-USB, které používají ostatní tablety i většina telefonů.


Samsung Galaxy Tab 10.1 a 8.9

Samsung se situaci snaží zachránit prodejem redukcí, díky kterým k tabletům skrze ně a 30-ti pinový konektor připojíte klasický HDMI kabel, flashku, myš nebo klávesnici. Pojďme se tedy podívat, jak si tablety poradí s Full HD televizemi nebo různými periferiemi. Připojení jsme vyzkoušeli jak s Galaxy Tabem 10.1, tak s jeho menším sourozencem Galaxy Tab 8.9.

Na tenké boky už Samsung nezakomponoval HDMI ani USB výstup

HDMI: funkční, ale nepraktické

Pokud chcete prohlížet fotografie, videa nebo i hry nebo web na velké obrazovce, budete muset zainvestovat do HDMI konektoru. V oficiálním e-shopu Samsungu stojí 750 Kč, což za obyčejný kabel s konektory není vůbec málo. Na jedné straně nalezneme 30-ti pinový konektor a na straně druhé lze zapojit standardní HDMI konektor (tedy nikoliv mini-HDMI). Pokud však takto telefon s televizí (či jiným zařízením) propojíte, nic se nestane. Bohužel je totiž nutno připojit ještě nabíječku, která se připojí do adaptéru. To použitelnost HDMI výstupu poměrně silně sráží, protože mnohdy není připojení do nabíječky možné a jelikož má navíc Galaxy Tab nestandardní 30-ti pinový konektor, musíte si vždy nosit s sebou nabíječku k tabletu. Toto řešení hodnotíme jako nešťastné.

Samotný HDMI výstup pak funguje bez problémů. Obraz lze sledovat jak na displeji tabletu, tak na televizi a tablet je zhruba stejně rychlý, jako když HDMI připojeno není. Problém nepředstavuje ani hraní 3D her, kdy je obraz na obou obrazovkách plynulý. Pokud pustíte video, zobrazuje se jen na televizi. Na tabletu je zobrazen pouze statický obraz. Bez problémů fungují titulky a veškeré funkce, takže si můžete bez problémů pustit seriál i s titulky. HDMI tedy funguje bezproblémově, ale samotné řešení s nutností připojit nabíječku je nepraktické.

USB host: je libo flashku, myš nebo klávesnici?

Pokud je pro vás důležité k tabletu připojovat například flash paměti, budete muset zainvestovat zhruba 500 Kč. Za tuto částku se na oficiálním e-shopu Samsung prodává USB Connection Kit, obsahující dvě redukce. Jednu s USB konektorem a druhou se slotem pro SD kartu. Připojení do 30-ti pinového konektoru je snadné a bezproblémové. Vyzkoušeli jsme 6 flash pamětí s různými kapacitami (od 256 MB do 32GB) a všechny fungovaly bez problémů a velmi rychle. Tablet si však poradí pouze s paměťmi naformátovanými pro systém souborů FAT 32. Formát souborů NTFS podporován není.

USB connection kit

Práce s flash paměťmi je velmi rychlá a kopírování i větších souborů je otázkou minut. Po připojení se ve stavové dolní liště tabletu ukáže informace o připojení zařízení a tamtéž můžete zvolit bezpečné odebrání. Pokud připojíte flash paměť, ukáže se automaticky správce souborů a vy tak můžete hned kopírovat. Úspěšně jsme připojili také drátovou i bezdrátovou USB myš a USB klávesnici. Pokud jsme však připojili přes USB hub Microsoft přijímající signál z bezdrátové myši i klávesnice, nefungoval. Připojení myši přílišné využití ale nemá, vše lze stejně rychle nebo rychleji ovládat prstem přímo na displeji. Klávesnice je ale mnohem užitečnější a funguje bez problémů. Na fórech je však vidět, že zdaleka ne každá myš a klávesnice funguje a je potřeba si nejdříve zjistit nebo vyzkoušet, zda je daný typ podporován.

Při připojování zařízení musíte počítat s tím, že napájení přes USB z tabletu není dostatečné pro napájení například disků. Ty se tak po připojení sice aktivují, ale už neroztočí. Pokud jsou ale externí disky naformátovány na NTFS, stejně by nefungovaly.

Je tedy vidět, že po zakoupení příslušenství za cenu celkem zhruba 1500 Kč se dá funkčnost Galaxy Tabů podstatně rozšířit. Je však škoda, že například u HDMI výstupu je nepochopitelně vyžadováno ještě připojení napájení. Doufejme také, že další generace tabletů od Samsungu už bude alespoň HDMI a ještě lépe i USB port obsahovat. A co vy, využíváte na svém tabletu HDMI a USB?

Diskuze ke článku
Viktor
Tady už to Samsung s tím kopírováním Apple trošku přehnal. Absence micro USB je zásadní nedostatek a důvod nekoupit si Galaxy Tab.
xsarahdi
a čo prvý Galaxy Tab? je to kompatibilné??? lebo nič podobné som zatiaľ na môj G Tab nenašiel...alebo to bude zasa o tom, že ak chceš používať tak si kúp nový Tablet???
Viliam Valent
je treba uznať, že Apple v tabletoch aj napriek svojej obmedzenosti vedie. Je to zaujímavé, ale Android v tejto oblasti zatiaľ nebol schopný využiť svoje prednosti ako v smartphonoch - konektivita, plná podpora flash => plnohodnotné prehliadanie internetu, variabilita, možnosť rozšírenia pamäte, atď. Preto celkom nechápem napríklad Samsung, prečo ide za každú cenu cestou Apple. Skôr sa mi páči koncept Asus Eee Pad Transformer, je to trocha iná cesta a iný koncept. Dúfam, že druhá generácia tabletov s ICS 4.0 už bude na tom lepšie, takisto aj aplikáciami, hardwarom a prednosti Androidu budú využité naplno.
Honza
Chápu správně, že použiji napájeni pro Samsung Galaxy tam 8.9 do té redukce a mám klasické HDMI pro připojení na světě? Chci totiž připojit ten tablet ke klasickému VGA kabelu a našel jsem jenom klasické HDMI do VGA.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze