Samsung Galaxy S5 mini: vydařená, ale drahá zmenšenina (první dojmy)

37

Do redakce se nám dostala zmenšená varianta vlajkové lodi společnosti Samsung, model Galaxy S5 mini. Ten si od svého dospělého bratříčka propůjčil nejenom vzhled, ale také vychytávky v podobě čtečky otisků prstů anebo senzoru tepové frekvence. Kromě úhlopříčky displeje se smrskla i cenovka, je však 12 000 Kč částka odpovídající?

Samsung Galaxy S5 mini na oficiálních snímcích

Samsung už od modelu Galaxy S III představuje zmenšeninu své vlajkové lodi, současná Galaxy S5 mini mini je tedy již třetí generací „smrsklé“ vlajkové lodi. Stejně tak jak se ale zlepšují nabízené funkce vlajkových lodí, zlepšuje se i vybavenost zmenšenin. Samsung Galaxy S5 mini sice nabídne horší osekanější výbavu než „dospělá“ Galaxy S5tka, i tak ovšem nepřišla o zajímavosti v podobě čtečky otisků prstů, senzoru tepové frekvence anebo třeba infraportu pro ovládání domácí techniky.

Nepřehlédněte:

Samsung Galaxy S5 mini

Ruku v ruce se stále se zlepšující funkční výbavou zmenšených vlajkových lodí společnosti Samsung však jde i rostoucí cena. Samsung Galaxy S5 mini se při vstupu na trh začíná prodávat za cenu zhruba 12 000 Kč, což je například jen o tisícikorunu méně, než za co se prodává současná vlajková loď společnosti Nokia (respektive Microsoftu), Lumia 930. V prvních dojmech se kromě představení funkční výbavy pokusíme odpovědět na to, jestli si novinka tuto cenovku dokáže ospravedlnit.

Samsung Galaxy S5 mini – videopohled

Úvodní srovnání

Ještě než se pustíme do kompletního představení nového Samsungu Galaxy S5 mini, zastavíme se nakrátko u pár hlavních konkurentů. Mezi ně jsme vybrali loňskou zmenšeninu od Samsungu v podobě modelu Galaxy S4 mini, kovové HTC One mini 2 a také Sony Xperii Z1 Compact, která se za dobu svého působení stala etalonem mezi skvěle vybavenými, kompaktními, telefony.

Hlavní rivalové vedle sebe

Zatímco Samsung Galaxy S5 mini téměř všechny své konkurenty předstihne, co se týče nadstandardních doplňků výbavy (čtečka otisků prstů, senzor tepové frekvence a infraport – tím se ale pyšní i loňská Galaxy S4 mini), cenovka je nastavena opravdu velice vysoko, vzhledem k další výbavě, kterou S5 mini disponuje. Cena 12 000 Kč je srovnatelná s rivalem od HTC, modelem One mini 2, ten ale navíc nabídne kovové tělo a alespoň papírově lepší fotoaparát (jak ten přední pro videohovory, tak i ten primární). Například oproti takové Xperii Z1 Compact však Samsung Galaxy S5 mini nabídne horší procesor, grafický čip, fotoaparát a dokonce i nižší paměť RAM. Její cena je však v současné době na 10 000 Kč, což je ještě o 2 000 Kč méně. K tomu Xperia Z1 Compact nabídne kovový rámeček, který utváří mnohem lepší a hodnotnější dojem.

Specifikace Samsung Galaxy S4 mini Samsung Galaxy S5 mini HTC One mini 2 Sony Xperia Z1 Compact
Rozměry 124,6 × 61,3 × 8,9 mm 131,1 × 64,8 × 9,1 mm 137,4 × 65 × 10,6 mm 127 × 65 × 9,5 mm
Hmotnost 107 gramů 120 gramů 137 gramů 137 gramů
Úhlopříčka displeje 4,3" 4,5" 4,5" 4,3"
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED Super LCD 3 TFT IPS (Triluminos)
Rozlišení displeje 960 × 540 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 256 ppi 326 ppi 326 ppi 342 ppi
Kapacita baterie 1 900 mAh 2 100 mAh 2 100 mAh 2 300 mAh
Procesor Qualcomm S4 Plus Samsung Exynos 3470 Qualcomm Snapdragon 400 Qualcomm Snapdragon 800
Takt procesoru 2 × 1,7 GHz 4 × 1,4 GHz 4 × 1,2 GHz 4 × 2,2 GHz
Grafický akcelerátor Adreno 305 Mali-400 MP Adreno 305 Adreno 330
Uživatelská paměť 8 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Paměť RAM 1,5 GB 1,5 GB 1 GB 2 GB
Fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448 px) 8 Mpx (3 264 × 2 448 px) 13 Mpx (4 160 × 3 120 px) 20,7 Mpx (5 248 × 3 936 px)
Přisvětlovací LED dioda ano ano ano ano
Přední fotoaparát 1,9 Mpx 2,1 Mpx 5 Mpx 2 Mpx
Videokamara FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px
Odolnost × IP67 × IP55 / IP58
Senzory × čtečka otisků prstů, senzor tepové frekvence × ×
LTE/NFC ano/ano ano/ano ano/ano ano/ano
Oficiální cena 7 600 Kč 12 000 Kč 12 000 Kč 10 000 Kč
Paměťové karty microSDXC (max 64 GB) microSDXC (max 64 GB) microSDXC (max 128 GB) microSDXC (max 64 GB)

Zbraně Samsungu Galaxy S5 mini jsou tak jasné – čtečka otisků prstů, senzor tepové frekvence, technologie displeje Super AMOLED , která však nemusí díky své „barvitosti“ vyhovovat všem) a také voděodolnost a prachuvzdornost. Proti naopak hovoří cena, použití pouze plastových materiálů a vzhledem ke konkurenci také fotoaparát. Mezi svou konkurencí to tak novinka rozhodně nebude mít vůbec snadné.

Plast je všude

Líbí se vám kovový rámeček u Samsungu Galaxy Alpha, který má mimochodem téměř totožné vnitřnosti se Samsungem Galaxy S5 mini? Tak na něj zase v klidu zapomeňme a vraťme se do plastové reality podle Samsungu. Stejně tak jak je plastová vlajková loď společnosti Samsung, model Galaxy S5, tak stejně tak je plastová i jeho zmenšenina. Místo kovového rámečku je tu tedy plastová náhražka, zadní kryt je pak stejně perforovaný, jako u většího sourozence. Tmavá verze si zachovala měkčený povrch zadního krytu, který působí téměř jako pogumovaný. Díky tomu (a samozřejmě díky příjemnějším rozměrům a zaobleným rohům) telefon skvěle padne do ruky a vyklouznutí je věcí téměř nereálnou. Alespoň za to musíme Samsung pochválit.

Samsung Galaxy S5 mini

Tedy, nejenom za to. I když je telefon plastový, kvalita konstrukčního zpracování je bezesporu příkladná. Nikde nic nevře, snímatelná a ohebná zadní skořepina (vzhledem k tloušťce nemůžeme říct ani kryt) na svém místě drží jako přibitá. Vlastně, ještě aby ne, když je telefon voděodolný. Na sundání zadní skořepiny si přichystejte nehet a velkou dávku trpělivosti. Prvotní sejmutí je opravdu velice namáhavé a skořepina chvíli budí dojem, že vlastně ani snímatelná není. Na její zadní části nalezneme měkčenou plastovou membránu, která má zamezit vniknutí kapaliny do důležitých míst. Když už máme zadní kryt sejmutý, zaujme nás po vzoru „S5tky“ velice úzká baterie, její kapacita však klesla na 2 100 mAh. Jakmile vyndáte baterku, odhalí se také slot pro paměťovou kartu microSD a také microSIM kartu, bez vyjmuté baterie se ke slotům bohužel nedostanete.

Samsung Galaxy S5 mini

Abychom však Samsung tak úplně nehanili, co se týče použitých materiálů, na přední straně samozřejmě nalezneme tvrzené sklo Gorilla Glass, které má za úkol ochránit ho před škrábanci a dalším nepěkným mechanickým poškozením. Za dobu používání se sklo opravdu osvědčilo, i když jsme telefon z pochopitelných důvodů nevystavovali nějaké větší zátěži, na displeji není po škrábancích ani vidu, ani... No, však víte, co máme na mysli. Displej nabídne úhlopříčku 4,5 palce, a právě to by měl být ten hlavní důvod pro koupi pro většinu konzervativnějších uživatelů, pro které je zařízení s 5 palci a více zkrátka už moc.

Nad displejem pak nalezneme už jen průchody nezbytných senzorů, sekundární kameru pro videohovory a také poměrně výraznou notifikační LED diodu, která však příchozí oznámení „vybliká“ pouze v modré barvě. Červená pak značí vybitou baterii a nabíjení. Pod displejem pak nalezneme pro zařízení Samsung klasické rozložení kláves, tedy zleva kontextové tlačítko, uprostřed tlačítko domů a napravo šipka zpět. Doplníme, že díky menší úhlopříčce je tak displej již skvěle ovladatelný i jednou rukou bez nutnosti přehmatů. Zamezení přehmatům a podhmatům napomáhá i logické uspořádání ovládacích prvků.

Samsung Galaxy S5 mini

Levá strana vyčleňuje prostor pro kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, to nabídne skvělý stisk stejně jako jeho kolega na opačné straně, zde se totiž v přibližně stejné výšce nachází tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje, respektive zařízení samotného. Na vrchní straně pak nalezneme 3,5milimetrový jack konektor, sekundární mikrofon a také nenápadné okénko infraportu. Spodní strana pak už jen hostí vstup microUSB konektoru a nalezneme zde i primární mikrofon pro hovory. Z fotografií jste jistě zaznamenali, že vstup microUSB konektoru nehalí krytka, jakož tomu bylo u Galaxy S5, telefon je i přesto voděodolný a vstup zkrátka eliminuje vniknutí kapaliny do útrob telefonu. Pro zachování voděodolnosti je tak nutné pouze myslet na to, aby byl zadní kryt 100% utěsněn zacvaknutím všech plastových zarážek po celém obvodu zařízení.

Na závěr se ještě zastavíme u odolnosti zadního krytu a boční plastové lišty. Tyto části jsou totiž – na rozdíl od displeje – velice náchylné na vlasové škrábance a další menší rýhy. Vzhledem k měkčenému zadnímu krytu je velice snadné způsobit mu nějakou tu oděrku a to stejné bohužel platí i o stříbrné bočnici imitující kovový plát.

Displej a senzory

Samsung Galaxy S5 mini nabídne, jak již víme, displej s úhlopříčkou 4,5 palce. Stejně tak jak se snížila úhlopříčka displeje, snížilo se bohužel i rozlišení, a to konkrétně na HD, tedy 1 280 × 720 pixelů. Výsledná jemnost je 326 pixelů na palec a je tedy identické s displejem jedním z hlavních rivalů, tedy s HTC One mini 2. I když by se nám FullHD rozlišení líbilo více, není důvod k panice. Jednotlivé pixely jsou při jemnosti přes 300 ppi běžným pohledem nerozeznatelné a to i při detailnějším pohledu. Samozřejmě, pokud máte zrak jako ostříž, na menší nedokonalosti narazíte, pro většinu uživatelů však bude displej splňovat všechny předpoklady. Za kvalitní zobrazení může také technologie Super AMOLED, kdy černá je opravdu černá (a šetří tedy baterii) a ostatní barvy jsou velmi výrazné. Pro někoho možná až moc, kdo však má tu čest z dřívějška, „samsungovské omalovánky“ ho příliš nepřekvapí. Barvy jsou opravdu velice syté a Samsung na tuto technologii náležitě upozorňuje i předinstalovanými tapetami.

Samsung Galaxy S5 mini

Samsung však jako vždy přichystal do nastavení možnost barevnou stránku trochu poupravit k obrazu svému, pokud vám tedy výrazné barvy opravdu vadí, lze jejich sytost nepatrně snížit. Radost z technologie Super AMOLED je možná trochu sporná, na druhou stranu všechny by měla potěšit maximální úroveň jasu, která je nadstandardní. Když spojíme jasný displej se sytými barvami, asi nikoho příliš nepřekvapí, že displej je skvěle čitelný i na přímém světle. Za to udělujeme Galaxy S5 mini jasný palec nahoru a displej hodnotíme pozitivně.

Při popisu telefonu jsme schválně přeskočili určité detaily, na které se podrobně zaměříme až v této části. Zadní straně zařízení dominuje čočka 8Mpx fotoaparátu, pod kterou se nachází přisvětlovací LED dioda. To ale není vše, hned vedle ní si své místo našel i senzor tepové frekvence, který je identický s tím v Galaxy S5, respektive i v modelu Galaxy Alpha. Po přiložení prstu telefon během několika vteřin změří váš tep a nově (pár týdnů zpátky) si telefon poradí i s měřením množství stresu. Ano, čtete správně. Po přiložení prstu Samsung změří úroveň vaší „stresové aktivity “, nutno ale podotknout, že výsledky je nutné brát s notnou dávkou rezervy. Nepotěší ani fakt, že na rozdíl od měření tepu zabere měření vašeho stresu nepoměrně déle, senzor je navíc háklivý na jakýkoliv pohyb a nezřídka se tak stalo, že během samotného měření (klidně i při 90 %) se měření zastavilo a telefon vyžadoval „uklidnění se“ a nové měřené.

Senzor tepové frekvence se nachází hned vedle přisvětlovací LED diody

Pokud se přesuneme na přední část zařízení, zajímavým prvkem je tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku. I to totiž skrývá senzor, tentokrát se bavíme o čtečce otisků prstů. Její fungování je stejné, jako u modelu Galaxy S5. V nastavení je nejprve nutné otisk uložit opětovným přejížděním prstu a následně nic nebrání tomu autorizovat se pomocí vašeho otisku. Aby to však nebylo až tak jednoduché, přejetí je nutné zahájit už v oblasti nad tlačítkem (v displejové části), aby senzor bez problému zvládl pojmout celý váš otisk. Na elegantní přiložení, jako je tomu u Apple iPhone 5s, tak rovnou zapomeňte. Nevýhodou je také nutnost přejet přes senzor svisle v kolmici s tlačítkem, autorizovat se tak v případě, že držíte telefon pouze v jedné ruce, je tak prakticky nemožné. Bez velkého nátlaku tak musíme přiznat, že možnost autorizovat se pomocí otisku jsme brzy vypnuli a nahradili jej osvědčenější formou.

Poslední větší zajímavostí je pak infraport, který se nachází ve vrchní části telefonu. Pokud postrádáte smysl senzoru tepové frekvence nebo ne úplně povedené čtečky otisků prstů, infraport by se mohl hodit skutečně všem. Veškerou domácí techniku můžete pohodlně ovládat přímo ze svého telefonu stejně tak snadno, jako jste byly zvyklý svým dálkovým ovladačem. Pro tuto příležitost si Samsung přichystal speciální aplikaci Smart Remote a během používání jsme si na tento „nadstandard“ zvykli prakticky okamžitě. Je s podivem, že HTC infraport u svých zmenšenin i nadále ignoruje, zatímco Samsung ho nabídl už u modelu Galaxy S4 mini. Zkrátka, další (a nutno podotknout že tentokrát opravdu velice nápomocný) bonus navíc.

Je to bavič

Samsung Galaxy S5 mini je stejný bavič, jako každý jiný Android, o tom není pochyb. Začít můžeme už 8 Mpx fotoaparátem, který za jasného dne podává poměrně slušné výsledky. Fotografie nepostrádají ostrost, věrné barvy a příkladné zachycení detailů. Situace se zhorší s úbytkem denního světla, tento problém však zčásti můžete eliminovat přisvětlovací LED diodou. Ta ale bohužel není tak výkonná, jak bychom si představovali. Největší problém – rozmazání snímků – můžete poměrně spolehlivě eliminovat softwarovou stabilizací obrazu, kterou SG S5 mini disponuje. Tu však můžete využít pouze u fotografií, při nahrávání (až FullHD) videí stabilizaci využít nejde.

Samsung Galaxy S5 mini

Pokud vás omrzí focení, zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomhle rozhodně nedělal kompromisy a otevřete všechny známé koncovky, filmy s koncovkou .avi nevyjímaje. Pobavit se koneckonců můžete i při čtení „hodnotných“ článků deníku Blesk, jehož předplatné získáte v rámci Galaxy Gifts na rok zdarma. Pokud jste však příznivci jiného typu četby, oslovit by vás mohlo předplatné týdeníku Reflex, v tomto případě však pouze na půl roku. Bonusových aplikací je ještě více, všechny naleznete přehledně právě v záložce obchodu Samsung – Galaxy Gifts.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Výkon procesoru dostačuje i na hraní náročnějších her, u her typu Asphalt 8 nebo Dead Trigger je nutné počítat s občasnými záseky a ne úplně plynulým frame rate. Pokud rádi hrajete geolokační hru Geocaching, potěší vás velice přesný GPS čip, který navíc spolupracuje s čipem GLONASS. Zaměření polohy je tak otázkou pár vteřin, elektromagnetický kompas je pak v této cenové kategorii již samozřejmostí. Celkově vás tak Samsung Galaxy S5 mini nenechá na holičkách ani co se týče práce, ale rozhodně ani co se týče volnočasových aktivit. Nic jiného jsme však od zařízení za 12 000 Kč ani nepředpokládali.

Malý, ale šikovný

Podíváme se také do útrob telefonu. Uvnitř nalezneme čtyřjádový procesor Exynos 3470 (28nm) s taktem 1,4 GHz, součástí čipu je i grafický akcelerátor Mali-400 MP. Procesoru sekunduje 1,5 GB operační paměti RAM, interní paměť se zastavila na hodnotě 16 GB. Tu lze bez problémů rozšířit pomocí paměťových karet microSDXC o dalších až 64 GB. I Samsung Galaxy S5 mini pochopitelně využívá služeb operačního systému Android, zde konkrétně v jeho verzi 4.4.2 KitKat. Z konektivity můžeme vyjmenovat LTE, NFC, Wi-Fi 802.11a/b/g/n anebo úsporné Bluetooth 4.0. V případě nedostupnosti LTE se můžete spolehnout na HSPA: 42 / 5,76 Mb/. Nic důležitého tedy nechybí.

Samsung Galaxy S5 mini

Pokud bychom se měli zastavit u svižnosti zařízení, musíme zařízení veskrze pochválit. I když je veřejným tajemstvím, že nadstavba TouchWiz od Samsungu patří k těm na výkon nejnáročnějším, zařízení až na občasné prodlevy reaguje velice slušně, o půl GB nižší paměť RAM mu tak nijak zvlášť neublížila. Ano, telefon se občas trochu zpomalí, a to především při najíždění do nastavení přes notifikační lištu anebo právě při vytažení lišty s množstvím zmeškaných událostí, nejedná se však o velký a častý problém. Celkově zařízení reaguje na povely velice svižně a nejnovější verze grafické nadstavby TouchWiz by se tak již konečně dala označit za uživatelsky přívětivou.

Prostředí telefonu je navíc doslova zaplněno různými gesty režimy. Začneme u pohybových gest. V nabídce nechybí přímé volání (pokud máte otevřenou vizitku kontaktu, přiložením zařízení k uchu začne vyzvánět), inteligentní upozornění (po zvednutí zařízení z podložky vás vibracemi upozorní na nové události), ztlumit/pozastavit (pro utišení telefonu stačí zakrýt displej rukou anebo ho položit displejem na podložku) anebo také možnost uložení screenshotu přejetím dlaní z jedné strany displeje na druhou. Skvěle funguje i bezdotykový náhled (například v kalendáři) a také inteligentní pohotovostní režim. Ten zařízení zakáže pohasnout displej, pokud se na něj právě díváte. Z režimů můžeme vyjmenovat dětský režim, ultra úsporný režim, soukromý režim, režim blokování, snadný režim anebo tísňový režim. Jediné co oproti Galaxy S5 postrádáme je režim downoload booster, který umožní souběžné stahování pomocí LTE a Wi-Fi.

Cena trochu mimo

Samsung Galaxy S5 mini na nás rozhodně nezanechal nijak nepříjemný dojem, spíše naopak. Jedná se o odladěné zařízení s příjemnou funkční výbavou, kvalitním displejem a nadstandardní nabídkou doplňkových funkcí, které dodávají telefonu přidanou hodnotu. Z celkového hlediska však určité věci pořádně zamrzí, a to především dosazení plastových materiálů, které působí všelijak, rozhodně však ne hodnotně a hlavně také nasazení velmi vysoké ceny, která se zastavila na 12 000 Kč. Za tuto cenu koupíte i mnohem vybavenější zařízení běžných rozměrů, které nedělají kompromisy ani v rozlišení displeje, ani v použitých materiálech. Například největší konkurent, Sony Xperia Z1 Compact, nabídne za cenu 10 000 Kč mnohem lepší výbavu včetně lepšího fotoaparátu a vyšší paměti RAM. Proč tedy platit více?

Samsung Galaxy S5 mini

Znovu a znovu se dostáváme k nadstandardní výbavě v podobě senzoru tepové frekvence, čtečky otisků prstů a infraportu. Je ale důležité uvědomit si, jestli se bez těchto funkcí navíc neobejdete. Senzor tepové frekvence je spíš „parádička“ navíc, čtečka otisků prstů nefunguje podle představ, na druhou stranu infraport se hodí. Konečné rozhodnutí je však jako vždy na vás, roli mohou hrát i sympatie nebo oddanost značce. Pokud oželíte zmíněné nedostatky, méně hodnotné materiály a nemáte hluboko do kapsy, nebudeme vám její nákup rozmlouvat.

Obsah základního balení

Ptejte se

Samsung Galaxy S5 mini i nadále podrobujeme intenzivnímu testování. Mezitím nám samozřejmě můžete pokládat dotazy, na které vám odpovíme buď přímo v diskuzi pod článkem nebo v připravované recenzi.

Technické parametry Samsung Galaxy S5 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce131,1 × 64,8 × 9,1 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:44 hodin
Dostupnostčervenec 2014,
Diskuze ke článku
Zdeněk
Za mě určitě ne, já bych si vybral Z1 C.
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
Ak dostane Android L,tak preco nie. Cena pojde rychlo dole.
Jakub
Svělá (a vtipná) recenze, ale máte tam chybu : Přejte se nísto Ptejte se.
Maroš
Stojí za to priplatiť za čítačku a vodeodolnosť 6000 Kč oproti S3 Neo? Určite nie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze