Samsung Galaxy S 4: první dojmy a videopohled z New Yorku

Samsung v New Yorku představil s velkou pompou svůj klíčový produkt pro rok 2013. U Galaxy S 4 vyměnil římské číslice za arabské, přidal špičkový FullHD displej, větší baterii, přehršel chytrých funkcí a máme tu nový model, který je i přes mnohá vylepšení lehčí, tenčí a dokonce i menší. Díváme se opět na bestseller? Jaké jsou naše první dojmy z nové vlajkové lodi, kterou jsme si v New Yorku vyzkoušeli?

Samsung pojal představení své nové vlajkové lodi velkolepě. Novináře a partnery z celého světa pozval do slavné Radio City Music Hall v New Yorku, kde se nás sešlo nakonec přes tři tisíce. Fronta novinářů měřila přes sto metrů a zájem byl obrovský. My jsme obdrželi registrační kartičky na veletrhu v Barceloně a dovnitř jsme se tak dostali bez problémů.

Divadelní představení v New Yorku

Samotné představení pak probíhalo z velké části jako divadelní představení za doprovodu orchestru, kdy herci občas i poměrně hodně vtipným způsobem vysvětlovali nové funkce Galaxy S 4. A že jich je. Rozhodně se jednalo o nejdelší představování jednoho jediného modelu, které jsme zatím zažili. Stálo to za to? Pojďme se na to podívat. My jsme vám telefon kompletně představili v našem preview, nyní se zaměříme na první dojmy.

Představení Galaxy S 4 bylo velkolepé

Stejně velký? Dokonce menší? Skvělé! Ale opět plastový...

První dojem? Překvapení. Ne snad nad designem, který je prakticky totožný, což málokoho překvapí, ale nad rozměry, a to v pozitivním slova smyslu. Galaxy S 4 je totiž i přes to, že do něj Samsung přidal větší pětipalcový FullHD displej a akumulátor s mnohem větší kapacitou, tenčí, užší a také lehčí, než Galaxy S III. To opravdu hodně oceňujeme. Displej je skutečně téměř edge-to-edge, díky čemuž může být Galaxy S 4 stejně velké, mnohem tenčí a lehčí, než například HTC One, které má o tři desetiny menší úhlopříčku displeje. Oproti pětipalcovému Sony Xperia Z je rozdíl velký a v přímém srovnání je Galaxy S III viditelně kompaktnější a lépe se drží v ruce.

Samsung Galaxy S 4 živě z New Yorku

Telefon je opět kompletně plastový, kryt je opět vyroben z polykarbotnátu. Bohužel ani ten rámeček není z kovu. Pokud tedy od telefonu požadujete hodnotnější materiály, S 4 vás neuspokojí. Vzhledem k totožnému tvaru a velmi podobným rozměrům nemá cenu popisovat, jak se telefon drží v ruce. Vezměte si jakoukoliv Galaxy S III a přesně víte, jak vám S 4 padne do ruky. Díky oblým tvarům dobře. Celé tělo telefonu je na rozdíl od Galaxy S III pokryto jemnou texturou, která je však pouze natištěna pod hladkým lesklým povrchem a zařízení je stále zcela hladké a lesklé. Mimochodem k černé a bílé variantě, které se začnou prodávat nejdříve, v průběhu roku přibydou i další.

Porovnání velikosti se Samsungem Galaxy S III: který je který?
Porovnání velikosti se Sony Xperia Z

FullHD nechybí

Displej je dle očekávání špičkový, ultrajemné rozlišení způsobuje, že už jednotlivé body opravdu nevidíte ani při nejbližším zkoumání. Při přímém porovnání s Galaxy S III se nám zdál displej u S 4ky poněkud zářivější a kontrastnější, může to být ale spíše nastavením a v praxi bych viděl výkony displejů srovnatelně. Displej je typu Super AMOLED, tedy opět s PenTile maticí. Zatímco u Galaxy S III byly kvůli tomu na některých bílých plochách pixely vidět, zde už opravdu nemáte šanci. Uvidíme ale, jak to bude s vypalováním.

Displej navíc zaujme bezdotykovým ovládáním. Pokud si jen tak jezdíte prstem na displejem, aniž byste se ho dotýkali, zobrazuje se například na zamykací obrazovce efektní animace, případně takto můžete aktivovat náhledy fotografií a podobně. Co nás v praxi překvapilo, byla vzdálenost, na kterou displej na prst reaguje. I když ho máte nad displejem ve vzdálenosti asi jeden centimetr, displej stále reaguje.

Samsung vylepšoval na všech frontách, a tak nejen že došlo ke zvýšení RAMky a zlepšení procesoru, ale zejména k další nadílce chytrých funkcí, díky kterým se Samsung čím dál více odlišuje od ostatních Androidů. Zde jsme se dočkali několika zajímavých novinek, které jsme si i vyzkoušeli. V Androidu 4.2.2 s Touchwizem, na kterém Galaxy S 4 běží, máme vysouvací lištu s velkým množstvím zkratek, které si můžete rozbalit a různě přesouvat. Inovací je ale více.

Chytré funkce jako na talíři

Začněme například fotoaparátem, jehož rozlišení se zvedlo na 13 Mpx, jeho čočka nyní ale vystupuje kvůli tenčímu tělu více nad zadní kryt. Fotoparát má nyní inovované prostředí, v průběhu natáčení videa umí pořizovat 2Mpx fotografie a díky speciální nabídce přibylo mnoho chytrých režimů a novinek. Milou inovací je nahrávání zvuku k fotografiím, automaticky nabízená alba nebo zajímavá funkce Drama Shot, která například sekvenčně zachycený skok cyklisty zkombinuje do jedné fotografie. Další nové chytré funkce jsme vám popsali v preview, zaujaly nás ale ještě dvě.

Galaxy S 4 v černé barvě

Samsung si opět pohrál s využitím očí a kromě funkcí jako Smart Stay, které známe z dřívějška, nyní přivítejte nejnovější přírůstek – Smart Pause. Pokud se při sledování videa zadíváte jinam (například vás někdo vyruší), video se automaticky pozastaví. Zajímavá a užitečná funkce, kterou jsme také prakticky vyzkoušeli a fungovala dobře. Bohužel jako na potvoru nikoliv na videu. Líbilo se nám také navigování v prohlížeči pomocí Smart scroll. Jak to funguje v praxi, uvidíte na videu.

Magický flip

Samsung si pohrál také s flip-coverem, který je nově aktivní. Když displej přikryjete, vypne se. Nový kryt však má také vychytávku v podobě průhledu na část displeje. Tam se v zavřeném stavu zobrazují při doteku hodiny a ikonky notifikací, zbytek displeje pod krytem je díky AMOLED technologii vypnutý. Na průhledovém okénku lze dokonce ovládat hovory nebo SMS zprávy bez nutnosti kryt otevírat. K dispozici bude také kryt podporující bezdrátové nabíjení, které Galaxy S 4 ve výchozí stavu nenabízí.

Nový kryt s průhledem na displej

Zhodnocení: nová vlajková loď nabírá v těch správných místech

Samsung Galaxy S 4 je příjemnou inovací a evolucí. Nástupce vylepšuje mnoho věcí to vše ale přináší v menším, tenčím a lehčím těle, což je v dnešní době překotného zvětšování velmi chvályhodné. I když na první pohled S 4ku od předchůdce nezkušené oko moc nerozezná, změn a vylepšení je mnoho a S 4ce tak předpovídáme na světových trzích úspěch.

Samsung Galaxy S4 – první pohled

Kdy bude v ČR?

Dle informací, které máme k dispozici, by měla být novinka k dispozici v České republice v průběhu května, tedy pár týdnů po celosvětovém uvedení na trh. Cena nízká nebude a pohybovat se bude nad 16 tisíci korunami. Zatím není zcela rozhodnuto, zda se v Evropě dočkáme verze s octa-core procesorem Samsung Exynos 5 s taktem 1,6 GHz nebo bude v evropské a potažmo české verzi tepat Qualcomm Snapdragon S4 Pro se čtyřmi jádry a taktem 1,9 GHz. Je však pravděpodobné, že ČR dostane verzi s Exynosem.

Technické parametry Samsung Galaxy S4

Kompletní specifikace
Konstrukce136,6 × 69,8 × 7,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,99" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostduben 2013,
Diskuze ke článku
jenda
Může mi prosím někdo říci jak se tento telefon nosí v létě, kdy mám na sobě jen triko a kraťasy. Díky.
Romualdo
Opravdu krásný telefon, velmi mě potěšil.
Jsem moc rád, že má celkově malé rozměry, podporu paměťových karet, velkou baterii, hw tlačítko home, a kulatý design.
Vadí mi že nemá tlačítko spouště fotoaparátu.
Tomáš
Nikdy jsem nebyl fanda HTC ale letošní rok vyhrál se svým one.
ING
ja som zatial o tej s4 cital ale nevidel som ju... vsade kde pisu o s4 ukazuju s3... ale co sa dalo cakat od samsungu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze