Samsung Galaxy S 4 představen: nástupce s velkým S

42

Trh s palubními kamerami prošel v posledních letech vcelku překotným vývojem. Od „hloupých“ nahrávacích zařízení, jež byly stěží schopny zajistit rozumnou kvalitu záznamu, natož zprostředkovat pokročilejší (chytré) funkce, jsme se přesunuli k hypermoderním kamerám jako je Nextbase iQ. Pravdou však je, že ne každý potřebuje (či vůbec ocení) pokročilé funkce a postačí si i se solidním základem s adekvátním poměrem cena/výkon. A právě tím má být i palubní kamera Nextbase 322GW, pojďme se na ni tedy detailněji podívat.

Rukama mi prošlo už několik modelů palubních kamer výrobce Nextbase, a jak bývá u elektroniky (kterou testuji především na mobilenet.cz) zvykem, do redakcí se obvykle jako první dostanou vlajkové modely. Až doposud mi tak scházel pohled na cenově dostupnější alternativu, kterou je právě Nextbase 322GW. Povede se jí podle známé zásady Paretova pravidla uspokojit 80 % potřeb průměrného uživatele za zlomek ceny nejlépe vybavených modelů?

Obsah balení: vše důležité

V balení modelu Nextbase 322GW naleznete vše skutečně důležité, tedy kameru samotnou, dostatečně dlouhý kabel do zapalování se stíněním (v podobě malého válečku), nástroj pro snadnější instalaci kabelu pod „tapecírunk“ i samotný držák na sklo zakončený 3M nálepkou (plus jednu náhradní).

Sony Ericsson Mix Walkman

Škoda jen, že výrobce nepřibalil také druhý typ držáku s přísavkou, který může přijít vhod, pokud z nějakého důvodu často střídáte vozidla, což by zrovna automobilovým redaktorům přišlo vhod.

Konstrukce: proč měnit něco, co funguje?

Pokud jste četli některou z recenzí na vyšší řady Nextbase palubních kamer zde na fdrive.cz, nemůže vás model 322GW po designové stránce ničím překvapit. Vzhledem se totiž jedná o stejné zařízení, tedy menší obdélník s vystouplým objektivem, který vsází na různá zaoblení namísto ostrých hran. Oproti modelu 622GW je tato kamerka menší i lehčí, což má zároveň pozitivní vliv na životnost zmiňovaných 3M nálepek, neboť je nutné je vždy jednou za čas vyměnit. Přeci jen chladné počasí či naopak velmi vysoké teploty, které zákonitě budou panovat v prostoru mezi nálepkou a čelním sklem, se dříve nebo později podepíší na její přilnavosti.

Na čelní straně kamery, tedy tam, kde se nachází objektiv, je speciální konektor pro nacvaknutí kamery do držáku. Konektor je osazen skutečně silnými magnety, jež mají za úkol držet kameru přilepenou k držáku. A nutno dodat, že se jim to daří znamenitě. Na levém boku sídlí standardně vypínací tlačítko a slot pro microSD kartu. V tomto ohledu je vhodné upozořnit, že výrobce garantuje bezchybnou kompatibilitu s oficiálními paměťovými kartami Nextbase, pokud tak uvažujete o nákupu paměťové karty jiné značky, doporučuji si ověřit, zdali bude skutečně bezproblémově fungovat.

Zadní strana je pak vyhrazena poměrně velkému displeji, který je dotykový a zároveň se skrze něj ovládá pěkně zpracované rozhraní. Zde se rovněž nachází tlačítko pro rychlé uzamknutí záznamu, i když to kamerka samozřejmě zvládá i automaticky. Pravý bok je osazen konektorem pro připojení zadní (dokoupitelné) kamerky, horní strana zase vybavena konektorem pro napájení ve chvílích, kdy není kamerka připojena k magnetickému držáku. Strana spodní je domovem tlačítka pro reset kamerky. Díky relativně kompaktním rozměrům pak není obtížné kamerku schovat za „ostrůvkem“, na který je napojené zpětné zrcátko, tak, aby řidiči vůbec nepřekážela ve výhledu

Funkce: zavolá i o pomoc

Jak již bylo naznačeno, model Nextbase 322GW se snaží zaujmout uživatele, kteří nevyžadují přehršel funkcí a naopak ocení příznivější cenu. Neznamená to však, že by byla tato kamerka „hloupá“, právě naopak.

Mezi chytré a velmi praktické funkce se například řadí možnost kamerku propojit s mobilní aplikací (dostupnou na iOS i Android) či počítačový program Nextbase a snadno tak prohlížet a spravovat videozáznamy. To se může hodit například, když jste účastníky nehody a chcete z kamery video rychle dostat do telefonu a poslat jej dál (například pojišťovně).

Nextbase 322GW jde však ještě dál, neboť má i funkci SOS. I ta funguje v propojení s telefonem. V tomto případě platí, že pokud máte novější smartphone, který disponuje detekcí autonehody (a máte tuto funkci povolenou), jako například nové iPhony či třeba Pixel, pravděpodobně vám SOS od Nextbase nic navíc nepřinese. Pro ty, kteří však nedisponují smartphony schopnými přivolat pomoc v případě detekce autonehody, se může jednat o velmi praktickou funkci, která může zachraňovat životy.

Další neméně praktickou funkcí je pak inteligentní režim parkování. Ten přinese hlavně klid na duši ve chvílích, kdy se nacházíte mimo vůz, neboť funguje tak, že spustí automatické nahrávání, když je auto zaparkované a kamera detekuje otřes, jinými slovy do auta například někdo najede při parkovacích manévrech. Jelikož se nelze spoléhat na slušnost všech řidičů, a i pokud ano, může se například lísteček uložený za stěrač ztratit, jedná se o skvělý způsob, jak získat záznam a poškození a případně opuštění místa činu viníkem dále řešit s příslušnými orgány. Citlivost G senzoru lze nastavit ve třech krocích, tudíž se nemusíte obávat toho, že by například každý silnější poryv větru, který se do auta opřel a trochu jej rozhoupal, záznam aktivoval.

Kvalita záznamu

Dostáváme se k hlavní funkci palubní kamery, kterou je záznam videa. V tomto ohledu je k dispozici videozáznam ve Full HD, případně 720p. V obou dvou případech s možností zachycení 60 snímků za sekundu, což konkrétně u záznamu toho, co se děje na silnici, může přijít vhod. Dvakrát více snímků znamená větší šanci lépe zachytit některé důležité detaily, které by jinak zůstaly rozmazané.

Kvalita záznamu je pak naprosto dostačující a při jeho pozastavení není problém přečíst registrační značky protijedoucích vozů či vozů před vámi, a to i za zhoršených světelných podmínek. Za předpokladu, že jste dostatečně blízko a od značky se neodráží ostré světlo světlometrů lze pak rozpoznat značku i ze záznamu jízdy v noci.

Každopádně zachycení případné autonehody bude v dostačující kvalitě za všech okolností. Podobně jako u ostatních modelů, rovněž platí, že lze zaznamenávat ve dvou kvalitách, tedy nejvyšší (například Full HD) a nižší, která je výhodná právě díky své malé velikosti (méně MB se například rychleji odešle pojišťovně), i když je vizuálně ošklivější a postrádá detaily. Tuto možnost je však rovněž možné deaktivovat a nahrávat pouze v nejvyšší možné kvalitě.

Zhodnocení

Nextbase 322GW nabízí dostačující kvalitu i nabídku funkcí pro technologicky méně náročné uživatele, kteří však jistě uvítají například možnost záznamu při nehodě na parkovišti v době jejich nepřítomnosti či možnost přivolat pomoc. Za nevýhodu považuji pouze absenci držáku/přísavky v balení, jinak lze však tomuto modelu těžko co vytknout a mohu jej doporučit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fDrive.cz

Diskuze ke článku
Slawei
Ale jo, neni to spatny. Bude se to prodavat velice dobre. Uz vidim ty reklamy na nove smart fce...
Refael
Nečekal jsem na rozdíl od jiných diskutujících žádné zázraky od SGS 4, ale doufal jsem v změnu technologie displeje, nikoliv standardní vypalovací AMOLED(proto má nedůvěra v AMOLED), jaký mám na své SGS II. Čekal jsem, že Samsung přinejmenším něco udělá s tím vypalováním. Kromě vypalování jsem s ním ovšem spokojen. Ale dávám za pravdu těm, kteří říkají, že S-LCD 3 od HTC a IPS od LG jsou už defakto na stejné úrovni kvality jako AMOLEDy, ale hlavně se nevypalují. Jenom díky tomu jsem zklamán po představení SGS 4.
Ovšem u mě proti HTC One hovoří chybějící slot na microSD a proti LG Optimus G Pro(má hw vše, co požaduji) hovoří tradiční sw a fw nepodpora. U Xperie Z mi zadní hrana nepříjemně řezala do dlaně a její displej není vynikající, který po vlajk.lodi požaduji.
Tak teď nevím.
Kdy bude konec?
Tak tu je další do rodiny plastových zaoblených Samsungů, kdyby alespoň dali hodnotné materiály nebo změnili design, například u Sony je pro každou novou řadu specifický design, jen své výrobky neumí tak markettingově podat, takže se asi budete setkávat s tím, že se vás budou ptát: "máš sgs 3, 3 mini, vylepšené 3, nebo 4? A nejen s těmito modely, Samsung dělá stejný design pro telefony všech cenových kategorií... Radši Xperii Z, kterou každý pozná, s tímto se ztratíte v davu :-) Ale čekal jsem to...
Mckartny
To jsem cekal absolutni propadak nic noveho ted tu bude litat 150 recenzi kazdej den onicem tak snad pristi generace prinese nejakou zmenu ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze