Očekáváný Samsung Galaxy S4 v redakci: podrobné první dojmy

121

Dost možná nejočekávanější telefon letošního roku a aspirant na titul nejprodávanějšího smartphonu roku. To vše možná Galaxy S4 čeká. Jeho život je však na samém počátku, stejně jako naše testování. Po prvních několika dnech přinášíme první dojmy. Jaký Galaxy S4 doopravdy je, jak se ovládá a co nové softwarové vychytávky? jsou k něčemu dobré? Nejen to se dnes dozvíte.

Samsung Galaxy S4 - oficiální fotografie

Samsung Galaxy S4. Telefon, chytrý telefon, jehož jméno budí jistý respekt jen při samotném vyslovení. Proč? Přímo navazuje na loňský Galaxy S III. Ano, na ten model, který jako jediný v historii dokázal být prodávanější než iPhone. To sem ale nyní nepatří. Galaxy S4 byl představen 14. března v New Yorku a my jsme byli u toho. Neuplynuly ani dva měsíce a start prodeje je na spadnutí. Samsungu se navíc podařil husarský kousek. Start prodeje je stanoven na stejné datum po celém světě, a to dokonce i v malé zemi uprostřed Evropy. Na mysli mám samozřejmě Českou republiku, kde vše vypukne rovněž v sobotu 27. dubna, tedy již za tři dny. My jej v redakci už testujeme a dnes se s vámi podělíme o první dojmy, které na nás „eS-čtyřka“ zanechala.

Samsung Galaxy S4 – rychlé srovnání s HTC One, Sony Xperia Z a Galaxy S III

Design: Je hezčí!

Samsung už svým neustálým kopírováním designu nemalou skupinu zákazníků poměrně štve. Nelze se tedy divit tomu, že po představení Galaxy S4 jsme byli svědky poměrně vlažných reakcí, neboť design nového modelu se téměř nezměnil. Zdánlivě. Jihokorejský výrobce zachoval zaoblené hrany i základní bílou barvu. Novinka však není tak baculatá jako předchůdce. Výsledkem je přeci jen trochu svěžejší design, který umocňují ostřeji střižené boky. Zmenšil se také zbytečně velký prostor pod displejem a Galaxy S4 nevypadá, jako kdyby potřeboval shodit pár kilo.

Nový model padne do ruky lépe než předchůdce

Nový model je o jeden milimetr užší, zanedbatelné. Subjektivně mi však přijde, že se opravdu lépe drží. Za co však Samsung chválím, je drobná textura na bílém krytu. Je nenápadná, na fotografiích takřka neviditelná, ale je tam. Telefon vypadá živěji a velké bílé plochy nepůsobí vyloženě nudně. Zmíněná textura by také mohla skrýt případné drobné škrábance, které se jednoduše ztratí.

Ke konstrukčnímu zpracování nemám výtek. Telefon je sice plastový, ale dokonale pevný. Vše k sobě ukázkově lícuje, neozývají se nevyžádané zvuky. Zatím odolává i kryt, ale po pár dnech je vše předčasné hodnotit. Možná na fotkách zaznamenáte drobné škrábance kolem čočky fotoaparátu. Nemusíte se obávat, v těchto místech je nalepena fólie, které se ani moc nechce dolů.


Stříbrná linka telefon velmi oživuje

Velmi elegantně působí stříbrné prvky, které příjemně oživují bílou variantu telefonu. Stříbrný je reproduktor, lem telefonu, lemování hardwarového tlačítka pod displejem a také čočky fotoaparátu. Troufám si tvrdit, že k naprosté dokonalosti Samsung dovedl tlačítka. Odemykací klávesa na pravé straně je v ideální výšce, má příjemný odpor a dobře se tiskne. Totéž platí pro dvojtlačítko na druhé straně.

Všechny bílé plochy jsou ozvláštněny stylovým vzorováním

Displej: Je větší!

4 palce, 4,27 palce, 4,8 palce a nakonec 4,99 palce. Co že ta čísla znamenají? Průlet historií úhlopříček všech modelů řady Galaxy S. Vzrůstající tendence je jasně patrná a ani nejnovější generace není výjimkou. Ta však zvětšovala tak chytře, že se nezvětšily rozměry samotného telefonu. Displej se jednoduše natáhl ze strany na stranu a nechal jen minimální okraje. Úhlopříčku už známe a teď rozlišení. Jak jinak, je tu FullHD. Obraz je tak jemný, až to ani lidským okem neoceníme. Typově jde o Super AMOLED displej, tudíž si na své přijdou všichni fanoušci křiklavých barev. Naštěstí není situace tak jednostranná a v nastavení si šikovně nastavíte, jaký nádech má displej mít. Ve výsledku se tak lze dostat na vcelku přirozené barvy. Rozebírat nějak dlouze pozorovací úhly či snad viditelnost na slunci je zbytečné. Za obojí by Galaxy S4 dostal jedničku s hvězdičkou.

Displej opět povyrostl, ale je extra jemný, jasný a skvěle čitelný
Srovnání jemnosti displejů: Vlevo Galaxy S III, vpravo Galaxy S4

Hardware: čtyřájádro blížící se k ideálu

Jistě si vybavíte, že při představení byl Galaxy S4 představen ve dvou verzích. S osmijádrovým procesorem Exynos a čtyřjádrovým Snapdragonem 600 o taktu 1,9 GHz. Již v den představení jsme věděli, že do ČR zamíří druhá varianta a nyní to můžeme opravdu potvrdit. Případné pochybovače uklidní nálepka na horní hraně, nesoucí nápis Qualcomm. Pro úplnost zmíním, že paměť RAM nabízí 2 GB, respektive 1,78 GB RAM, ze kterých zbývá okolo 1,5 GB RAM. Grafiku zajišťuje Adreno 320. Výkon si můžeme demonstrovat pomocí benchmarků níže.


Benchmark testy

Dále si můžeme říci, jak je na tom Galaxy S4 doopravdy. Moderní a výkonný procesor se stará o Android 4.2.2 Jelly Bean, mimochodem absolutně nejnovější verze, s nadstavbou TouchWiz. Samsung je velký hračička, ale pro příště by si mohl hrát také s optimalizací svého prostředí, protože marně hledám důvody, proč není zcela plynulé s ohledem na výše zmíněný hardware.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Abych ale Samsungu vyloženě nekřivdil, ono vše běží tak pěkně, animace se animují, nabídky naskakují, telefon pípá, jednoduše až vám z toho jde hlava kolem. Po chvilce se však těchto fíčur nabažíte, odložíte růžové brýle a začnete si všímat podstatnějších věcí. Například proč se animace při přechodu z odemykací obrazovky na pohotovostní na vteřinu zcela zastaví. Do očí bijící je trhanice při zobrazení všech pohotovostních obrazovek na jednom displeji. V ten moment si položíte otázku, kam se ten výkon poděl?

Odpověď asi spolehlivě nenajdeme, nicméně to lze přičítat prostředí TouchWiz, které mimochodem působí stále více zastarale po grafické stránce, a přesto dává telefonu zabrat. Do připravované recenze samozřejmě otestujeme náročné aplikace a uvidíme, jak Galaxy S4 umí pracovat v zápřahu a využít svůj výkon. Nyní mohu říci, že například Nexus 4 s čistým Androidem 4.2 je mnohem svižnější. Stejně tak Xperia Z od Sony se nepotýkala s trhanými animacemi ála Galaxy S4, nemluvě o telefonech s Windows Phone 8, které jsou dokonale plynulé.

Ovládání: mrkám, mávám, hulákám

Hlavním tahákem nového modelu není větší displej, novější procesor či snad fotoaparát s více megapixely, ke kterému se dostaneme později. Tím trumfem je ovládání vším možným. Na telefon můžete mávat, mrkat, hulákat nebo se jej dotýkat. Vše má svůj účel a osobně jsem strávil téměř dvě hodiny učením, co a jak se dělá. Úspěšně jsem si zapamatoval tak půlku, kterou s klidem zapomenu, ale nepředbíhejme.

Pohyby a gesta

Začneme gesty a různými pohyby s telefonem. Nevěřili byste, co Galaxy S4 všechno zvládne, aniž byste se ho museli dotknout. Pracujete, telefon máte položený na stole a rádi byste zjistili, kolik je hodin, či zda jste něco nezmeškali? Stačí nad telefonem mávnout rukou a displej se na 10 vteřin rozsvítí ve speciálním režimu, kdy vidíte čas, datum a události. Zrovna tato funkce je poměrně praktická a hlavně spolehlivě funkční. Navíc si toto gesto lehce zapamatujete.

Další gesto využijete na internetu a v textu e-mailu. Pokud prstem pojedete nad displejem, ale nedotknete ho, bude se text posouvat po velikosti obrazovky. Opět vše funguje tak, jak má, ale praktické využití vidím snad jen při špinavých rukách, kdy si nechcete zašpinit i displej či celý telefon, například když si čtete zprávy při pojídání pizzy ve fast foodu. Podobná funkce je i pro přechod mezi obrázky a skladbami. Stačí jen nad telefonem mávnout a fotografie se posune na další. Působivá funkce, ale pohodlnější je tah prstu po displeji. Někdy se ale hodí.

K následujícímu gestu už potřebujete dvě ruce. Využijete jej například při přesouvání zástupců či widgetů z jedné pohotovostní obrazovky na jinou. Jednou rukou zástupce přidržíte, čímž aktivujete jeho pohyb. Druhou rukou máváte nad telefonem, čímž posunete pohotovostní obrazovky. Zde je jednoznačně praktičtější zástupcem táhnout na jinou obrazovku a gesto už je hodně překombinované a v praxi ho asi moc lidí používat nebude.

Máte plné ruce práce a někdo vám zrovna volá? Stačí nad displejem zamávat zprava doleva a hovor se přijme. Jak působivé. Nicméně opět si dovolím tvrdit, že funkce, která nebude příliš využitelná. S hovory souvisí i další vychytávka. Na displeji máte kontakt, kterému chcete volat. Jednoduše telefon přiložte k uchu, vše ostatní už je provedeno za vás. Pokud zmeškáte hovor či zprávu, může vás na vše telefon dodatečně vibracemi upozornit ve chvíli, kdy jej uchopíte do ruky. Toto shledávám jako praktické, vibrace pocítíte, zatímco piktogramy na displeji, či blikající LED diodu můžete přehlédnout. Obojí ale uměla už S III, zde se tedy o novinku nejedná.

Dále tu je práce s obrázky a již známé přiblížení v kombinace dva prsty na displeji a naklánění telefonu dopředu, respektive dozadu. Já říkám, zlatý pinch-to-zoom. Stejně tak v případě pohybu po zvětšeném snímku, kdy můžete využít kombinaci prst na displeji a naklánění telefonu.

Naopak praktické je ztlumení vyzvánění, upozornění či médií tím, že telefon položíte displejem dolů. Tuto funkci však známe už z dřívějška, a to nejen z telefonů Samsung. Posledním gestem je pořízení screenshotu. Standardně jej získáte současným podržením odemykací klávesy a středového tlačítka. Alternativou je přejetí displeje hranou dlaně. Velmi netradiční, ale velmi dobře fungující a hlavně rychlejší. Opět se jedná o osvědčené gesto z S III.

Inteligentní displej, aneb oči v hlavní roli

Mávali jsme rukama, telefonem a nyní se do telefonu doslova zahledíme. Máte na telefonu nastaveno, aby se zhasínal po minutě, ale zrovna něco prohlížíte, a neustálé zhasínání vás dovádí k šílenství? Funkce Chytrý pohotovostní stav displej nezhasne, dokud se na něj díváte. To už známe. Ale novinkou je inteligentní otočení, které zase pozná, z jaké úhlu se na displej díváte, a dle toho uzpůsobí jeho orientaci. To se hodí, když máte položený telefon na rovné ploše, a kdy přístroj nemá šanci podle akcelerometru poznat svou orientaci. Inteligentní pauza je jasná, pozastaví přehrávané video ve chvíli, kdy odvrátíte zrak. A ano, funguje to dobře.

Na závěr je tu Inteligentní posouvání, které má za úkol posouvat obsah webové stránky dle vašich očí. Ve skutečnosti ale telefon vyhodnocuje náklon vaší hlavy. Pokud skloníte hlavu dolů, stránka se začne posouvat nahoru – a obráceně. Vybrat si můžete, zda má telefon reagovat na pohyb vaší hlavy nebo reagovat na naklánění telefonu. Tato vychytávka vcelku funguje. Na displeji se rozbliká zelené oko na znamení „vidím Tě“ a už se jede. Jak dočítáte, stránka se posouvá, rychlost posunu lze nastavit. Problém nastává, když na vás někdo promluví a vy hlavu zvednete. Stránka se automaticky posune nahoru a zpětné kývání hlavou dolů na znamení telefonu „posuň vše dolů“ je zdlouhavé. Touto funkcí dokonale oslníte okolí, bude-li zrovna ideálně fungovat, ale při reálném používání ji budete mít zřejmě raději vypnutou.

Dále lze Galaxy S4 ovládat hlasovými povely. Nechybí totiž funkce S Voice, která však česky nerozumí. Angličtině s českým přízvukem nicméně ano. Hlasově lze ovládat třeba hudební přehrávač a telefonu ani nevadí, pokud hraje na plné pecky. Váš hlas do mikrofonu spolehlivě rozezná a přeskočí na další písničku, případně reprodukci zastaví.

Pozitivní zprávou je, že jdou všechny výše zmíněné vychytávky zcela vypnout. Případně ponechat zapnuté jen vybrané, které vám přijdou užitečné.

Fotoaparát

Na závěr dostane prostor ještě fotoaparát, který nově nabízí až 13 megapixelů, samozřejmě automatické ostření, přisvětlovací diodu a nechybí ani stabilizace obrazu. Mírně inovované bylo prostředí, rychle například můžete měnit nespočet režimů, mezi kterými rolujete palcem pravé ruky. Níže si kromě ukázkových fotografií ukážeme rychlé porovnání snímků z Galaxy S4 a Galaxy S III.

Prostředí fotoaparátu
Exteriér
Noční snímky
Makro snímky

Samsung Galaxy S4 (testovací video) – exteriér, 1080p, bez stabilizace

Samsung Galaxy S4 (testovací video) – noc, 1080p

Srovnání fotografií z Galaxy S4 a Galaxy S III


Srovnání fotografií: Samsung Galaxy S4 (horní trojice) a Galaxy S III (dole)

Srovnání videa z Galaxy S4 a Galaxy S III

Samsung Galaxy S4 (testovací video) – exteriér, 1080p

Samsung Galaxy S III (testovací video) – 1080p, exteriér

Samsung Galaxy S4 v redakci intenzivně testujeme. V rámci prvních dojmů se nedostalo například na výdrž, ke které se samozřejmě vrátíme v klasické recenzi, kterou připravujeme. Pokud vás cokoliv ohledně telefonu zajímá, neváhejte a položte svůj dotaz v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Samsung Galaxy S4

Kompletní specifikace
Konstrukce136,6 × 69,8 × 7,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,99" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostduben 2013,
Diskuze ke článku
Borec
V jakém rozlišení je přehrávané video přes MHL do HDMI na externí monitor ? Je tam obraz opravdu 1920 x 1080 nebo je to nějak zmrvené ?
honza
Bože ten design je k smíchu
Tomáš Kunst
Zdravím,
mě by zajímalo, jak je to s Bluetooth. Má jen v.4 LE pro připojení ke zdravotnickým pomůckám (náramek, váha), jak píšou ve všech specifikacích, které jsem kde našel, nebo jde klasicky připojit bezdrátová sluchátka a posílat jakékoliv soubory treba mezi PC a telefonem?
Předem díky za odpověď.
Pavelgajdo
Moc děkuji za tyto první dojmy, kde se nebojte říci něco špatného. Od Vás by se MM mohla učit, jste velmi objektivní, příjemně se to po Vás čte a není tu plno reklam. (y)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze