Samsung Galaxy Express naživo z MWC: rychlé šípy ve znamení S III

Samsung letos před MWC představil několik novinek, a jednou z těch zajímavějších je i Galaxy Express. Opět jde o další variaci na vlajkové Galaxy S III s benefitem především v podpoře LTE. Bude to však model s příznivou cenovkou a menším displejem i výkonem dostupný širším masám. Přinášíme samozřejmě i videopohled a živé fotografie.

Stánek společnosti Samsung na letošním MWC působil opravdu tak trochu komicky. Všechny vystavené telefony totiž z dálky vypadaly téměř na chlup stejně (jedna čestná výjimka se ale přece jen našla). Jihokorejský výrobce má zkrátka velmi dobře ověřené, že se lidem Galaxy S III líbilo, a proto chrlí jeden model za druhým se stejným designem, aby z této oblíbenosti vytěžil maximum. Podobně se chovají ale i další výrobci, například Nokia, která rovněž výrazně unifikuje design svých Lumií.

TIP! veškeré dění v Barceloně shrnuté ve článcích najdete na našem tagu MWC 2013

Galaxy Express byl z barcelonských novinek co do rozměrů Galaxy S III nejblíže. Svou velikostí se zařadí mezi velkou S III a menší S III mini. Ostatně podívejte se na malou srovnávací tabulku.

Samsung Galaxy Express Samsung Galaxy S III
Rozměry 132,2 × 69,1 × 9,3 milimetrů 136,6 × 70,6 × 8,6 milimetrů
Hmotnost 139,1 gramů 133 gramů

Jak vidíte, Express je o něco menší a kompaktnější, naopak je ale tlustší a těžší. Jestliže se tedy S III relativně dobře drží v ruce, u novinky to platí díky opět výrazně zaobleným tvarům dvojnásobně. Kvalita konstrukce je celkem na solidní úrovni i přes opět ryze plastovou konstrukci. Sice to není unibody, jako předvádějí někteří jiní výrobci, ale na druhou stranu si budete moci kdykoliv vyměnit baterii, což určitě řada z vás ocení.

Silnou stránku tohoto modelu bude rozhodně displej. Technologie Super AMOLED+ sice nemusí vyhovovat každému, každopádně barevné podání i pozorovací úhly z našeho pohledu vůbec nebyly špatné. Úhlopříčka 4,5 palce je pro ovládání jednou rukou ještě docela únosná, i když jsme na ní očekávali vyšší rozlišení. WVGA (480X800 pixelů) už dnes zdaleka neznamená vrchol jemnosti, a určitě by se hodilo minimálně qHD (940x560 pxielů). Na první pohled ale tento papírový nedostatek nebyl příliš znát, a běžný uživatel tak určitě nebude zklamaný. Pozitivem je vzhledem k použitému typu displeje matice RGB a nikoli Pentile.

Galaxy Express nabízí už notoricky známé uživatelské prostředí TouchWiz, které běží nad Androidem verze 4.1. Tady asi nelze očekávat žádné novinky. Je poznat, že v telefonu neběží čtyřjádro tak jako u dražšího Galaxy S III, který má reakce svižnější. Mírné zpomalení však není nijak dramatické a telefon je dostatečně svižný a dobře optimalizovaný.

Přidanou hodnotu nového Samsungu může bystřejší čtenář pochopit už z přídomku Express. Bohužel rychlé datové přenosy LTE v Česku využijete jen na minimu vybraných lokalit, takže to stejně jako například u konkurenčního HTC One SV nelze brát jako velkou výhodu. Pokud ale často cestujete do zahraniční, určitě pro vás tato funkce bude zajímavá.

Samsung Galaxy Express – první pohled z MWC

Jestli vás novinka zaujala, musíme vás zatím poprosit o trpělivost. Doposud nám totiž tuzemské zastoupení nesdělilo přesnější termín dostupnosti na českém trhu, což platí i o ceně. Dá se ale předpokládat, že dorazí někdy v průběhu druhého kvartálu s cenovkou odhadem mezi 8 a devíti tisíci korunami.

Technické parametry Samsung Galaxy Express

Kompletní specifikace
Konstrukce132,2 × 69,1 × 9,3 mm, 139,1 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED Plus, 4,5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostduben 2013,
Diskuze ke článku
Michael
Trochu to vypadá jakoby 1 telefon představovali každy měsíc dokola,ale s jiným názvem :-)
Martin
Ved sa ani mojej staruckej S2 nevyrovna :D ... okrem LTE ktore vobec nevyuzijem ,,,

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze