Samsung Galaxy Xcover 2: druhý odolný chytrák naživo z MWC

Odolných telefonů je na trhu jako šafránu. Sem tam něco představí specializovaní výrobci jako je Sonim nebo CAT. Velcí hráči ale povětšinou tento segment úplně ignorují. Mezi čestné výjimky patří například Samsung a jeho řada Xcover.

Původní Galaxy Xcover byl první odolný chytrý telefon v historii portfolia jihokorejského výrobce. Jeho prodeje asi nebyly vůbec špatné, jelikož Samsung v lednu představil nástupce. My jsme si jej dnes konečně mohli osahat.

I když se jedná o odolný telefon, nepoužil Samsung na výrobu jeho šasi téměř ani gram kovu. Většina jeho částí je tvořena tvrzeným plastem. V rukou působí opravdu masivně, i když by mohl být vzhledem ke své povaze klidně ještě o něco málo těžší. Design je oproti první generaci určitě o mnoho povedenější a naživo nevypadá Xcover dva vůbec špatně.

Co se týče odolnosti, vybavil Samsung druhého obrněnce specifikacemi, které mu zaručují odolnost vůči vniknutí vody, prachu, a také vůči pádu garantovaného až do výšky dvou metrů. Bohužel, Samsung nám na svém stánku, jak uvidíte ve videu níže, nedovolil odolnost příliš podrobně otestovat. Alespoň jsme ho ale párkrát pustili na stůl.

Jako hlavní ovladač slouží samozřejmě displej. Jedná se o kapacitní panel s úhlopříčkou 4 palce, technologií LCD a rozlišením 480x800 pixelů. Displej se ovládá poměrně dobře, což už dnes u kapacitních panelů není nic neobvyklého. Kvalita zobrazení je ze všech aspektů, zejména v kontrastu barev na průměrné, až mírně nadprůměrné úrovni.

Samsung trošku nezvykle namísto dnes tolik rozšířených kapacitních ovládacích tlačítek pod displej umístil trojici hardwarových kláves. To abyste mohli pohodlně telefon ovládat také například rukavicích. Ostatně všechna tlačítka, i ta na boku, jsou hodně velká a působí robustním dojmem.

Nad operačním systémem Android 4.1 běží tradiční uživatelská nadstavba TouchWiz. Samsung se nesnažil změnit ani tapetu. Jedná se zkrátka o úplnou kopii prostředí, které znáte z Galaxy S III. Díky dvoujádrovému procesoru byl pohyb mezi plochami, menu a dalšími zákoutími systému naprosto plynulý.

Bohužel na MWC jsme se už nedozvěděli žádné podrobnější informace o tom, kdy k nám hodlá Samsung nový Galaxy Xcover 2 uvést na trh. Velmi pravděpodobně tedy platí dostupnost, která je už známa delší dobu, tedy druhý kvartál. Cena by se měla pohybovat na hladině zhruba 8 tisíc korun.

Nakonec vám nabízíme tři ukázkové fotografie z 5 megapixelového fotoaparátu. O kvalitě si udělejte obrázek sami. Podle našeho názoru není vůbec špatná, i když prostor pro zlepšení tu určitě je.

Více už se dozvíte v podrobnějším videopohledu kolegy Martina Pultznera.

Samsung Galaxy Xcover 2 – první pohled z MWC

Technické parametry Samsung Galaxy Xcover 2

Kompletní specifikace
Konstrukce130,5 × 67,7 × 12 mm, 148,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2013, 8 000 Kč
Diskuze ke článku
random
Uz sa nan tesim, bude to dostojni nastupda Defy +.
ozon
Pěkný tel ale pokud se řadí mezi odolné, outdoorové určitě by tyhle uživatele potěšila jednou tak vysoká kapacita baterky, elektronický kompas, citlivé baročidlo , dobře viditelný displej na sluníčku, citlivé GPS, akcelerometr a gyroskop. To jsou důležité funkce které outdoor člověk využije. Zatím palec dolu.
ital
Vypadá dobře, snad něco vydrží a např. pro stavaře ,živnostníky- řemeslníky je to ideální telefon . Uvidím jaká bude cena :-) , potom se rozhodnu . Za mě palec nahoru !!
petr
vypadá hrozně uplně,tohle bych si teda za 8 tisíc nekoupil ,to radši tu předešlou verzi xcover

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze