Samsung Galaxy A9 se čtyřmi fotoaparáty na zádech v redakci. Jak fotí?

5
Samsung Galaxy A9 se čtyřmi fotoaparáty na zádech v redakci. Jak fotí?
  • Do redakce nám dorazil Samsung Galaxy A9 se čtyřmi fotoaparáty na zádech
  • Každý fotoaparát má vlastní funkci, nechybí samozřejmě ani 24Mpx selfie kamera
  • Novinku jsme vzali ven a vyzkoušeli, jak si její fotoaparáty vedou v praxi

Samsung Galaxy A9 působil v den svého představení jako práce grafika ve Photoshopu. Proč? Čtveřice čoček fotoaparátu na zádech k tomu zkrátka vybízela. Už Galaxy A7 (2018) nabízel tři fotoaparáty, avšak v tomto ohledu Samsung nebyl prvním výrobcem. Vzpomeňme například na Huawei P20 Pro, který přinesl tři fotoaparáty již pár měsíců zpět.

Galaxy A9 je však prvním komerčně dostupným smartphonem, který se pyšní čtveřicí čoček na zádech + fotoaparátem pro selfies. A k čemu vlastně slouží? Pojďme se na detailněji podívat, co který fotoaparát zvládá:

  • Hlavní fotoaparát – 24 Mpx, světelnost f/1.7
  • Širokoúhlý fotoaparát – 8 Mpx, 120° záběr, světelnost f/2.4, bez automatického zaostřování a stabilizace, fixní ostření
  • Teleobjektiv – 10 Mpx, 2× optický zoom bez ztráty kvality, světelnost f/2.4, automatické zaostřování, bez stabilizace
  • Doplňkový fotoaparát – 5 Mpx, světelnost f/2.2, zachycení hloubky ostrosti
  • Selfie kamerka – 24 Mpx, světelnost f/2.0

Ve zhoršených světelných podmínkách umí u hlavního fotoaparátu telefon spojit 4 pixely v jeden, a vstřebat tak více světla, což je vzhledem k už dobré světelnosti f/1.7 zajímavá funkce. I když jsou na zádech celkem 4 fotoaparáty, čtvrtý doplňkový je zde opravdu jen do počtu. Je zde kvůli lepším snímkům s hloubkou ostrosti a možnosti rozmazávání pozadí, to však konkurence zvládá i bez dedikovaného fotoaparátu pro tyto potřeby.

Ve fotoaparátu je přítomna i umělá inteligence s rozpoznáváním scén, kterou známe z Galaxy Note9. Celkem Galaxy A9 rozpozná 19 scén. Stejně tak umí AI poznat, že na fotce třeba někdo mrkl a navrhne vyfocení nového snímku. Výborné je rychlé přepínání mezi jednotlivými fotoaparáty, vše zvládnete hned z úvodní obrazovky. Jen pro práci s hloubkou ostrosti je nutné přepnout režim.

Velmi zajímavý je širokoúhlý fotoaparát, u kterého je však logicky viditelný efekt rybího oka. To dokáže Samsung opravit, avšak vlivem „narovnání“ přijdete o část scény. Zamrzí navíc horší světelnost a hlavně fixní ostření, což hlavně zpočátku působí na uživatele jako chyba.

Ukázkové fotografie – srovnání

Na následujících příkladech se můžete přesvědčit, jak Samsung Galaxy A9 fotí v různých světelných podmínkách. První snímek je vždy pořízen hlavním snímačem, následuje snímek s dvojnásobným přiblížením a jako poslední se můžete podívat na fotografie z širokoúhlého fotoaparátu.

Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý
Hlavní, teleobjektiv, širokoúhlý

Ukázkové fotografie – širokoúhlý snímač

Jak jste si již určitě povšimli, snímky ze širokoúhlého snímače trpí efektem rybího oka. To dokáže Samsung napravit přímo v galerii, ovšem za cenu ztráty části snímku. Jak taková oprava vypadá v praxi se můžete přesvědčit na následujících příkladech.

Ukázkové fotografie – bokeh efekt

Na závěr jsme si nechali ukázku snímků s bokeh efektem. Sílu bokeh efektu lze korigovat jak před pořízením snímku, tak také po jeho pořízení, a to v 7 plynulých krocích. Po vyfocení snímku lze měnit i místo rozmazání. Pokud se tedy po vyfocení rozhodnete, že chcete rozmazat jiný okvětní lístek než původně zamýšlený, stačí pár „kliknutí“. Pro ideální výsledek je třeba být od objektu zhruba 1 až 1,5 metru.

Ukázka bokeh dle intenzity
Diskuze ke článku
jv18
Ověřte si, zda má telefon opravdu OIS na hlavním fotoaparátu, myslím si, že nemá.
Kubis
Nevím, ale logika že místo jediného výborného foťáku nasadíme 1 lehce podprůměrný a dva dost podprůměrné mi přijde mimo. Taky jste se zdařile vyhnuli trochu barevnějším fotkám, kde by se ukázala v zahraničí kritizováná tendence k úplně jinému barevného podání každé čočky. Dále kritizují fialový nádech zoom objektivu na slunci a špatnou ostrost širokoúhlého objektivu. Na papíře super koncept, bohužel zatim asi nedotažený. Radši bych pořád jeden super foťák, než tři nic moc...
Já první
Krásný omalovánky... Tak zase za rok, Samsungu. Tohle si nechte.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze