První dojmy ze Samsungu Galaxy A9 se 4 čočkami fotoaparátu

12
První dojmy ze Samsungu Galaxy A9 se 4 čočkami fotoaparátu
  • Novinka od Samsungu se pyšní především čtveřicí fotoaparátů na zadní straně
  • Vedle nich vás zařízení zaujme i velkým displejem s jasnými barvami

Samsung Galaxy A9 – první dojmy

Do redakce nám dorazil nový zástupce vyšší střední třídy od Samsungu. Tam spadá alespoň díky vyšší ceně. Nejde však o další zaměnitelný telefon. Galaxy A9 bude navždy první chytrý telefon, který přinesl 4 čočky fotoaparátu na zadní straně.

Nemá smysl začínat nikde jinde. Na prvním místě je širokoúhlý snímač se záběrem 120° a 8 megapixely. U něj si povšimnete výrazného efektu rybího oka, což lze ovšem digitálně odstranit. Ztratíte tím však část snímku. Pod tímto snímačem se nachází čočka teleobjektivu s dvounásobným přiblížením a rozlišením 10 megapixelů. Trojnásobné přiblížení by bylo asi ještě o fous lepší. Hlavní snímač nabídne 24 megapixelů a světelnost f/1.7.

Říkali jsme čtyři čočky? Ta poslední slouží pro tvorbu „bokeh“ efektu a nutno podotknout, že by se telefon jistě obešel i bez ní, když by její funkci mohl zastoupit kterýkoliv jiný snímač. Vpředu se nachází 24megapixelová čočka selfie fotoaparátu.

Vedle fotoaparátů vás zaujme především obří 6,3palcový Super AMOLED displej s rozlišením Full HD+. Minimálně co do barev podává zařízení opravdu slušný výkon a na panel je radost pohledět. Tradiční vzhled Samsungu také znamená absenci výřezu, což lze chápat kladně. Na druhou stranu viditelné rámečky zvětšují už tak velké zařízení, které už jednou rukou ovládat snadno prostě nejde.

S cenovkou ne úplně koreluje vnitřní výbava, především však použitý procesor Snapdragon 660. Systém díky němu běhá plynule, ale v této cenové kategorii jsme zvyklí na novější nebo výkonnější procesory. Potěší však 6 GB RAM a stejně tak úložiště o kapacitě 128 GB. To navíc můžete ještě rozšířit díky slotu pro paměťové karty. Na zadní straně nechybí čtečka otisků prstů, zabezpečit zařízení můžete i funkcí odemknutí pomocí obličeje.

Je škoda, že systémem je stále ještě Android 8.0 s nadstavbou od Samsungu. Prostředí však běhá plynule a za dobu krátkého používání se akorát jednou zasekla aplikace fotoaparátu. Baterie nabídne kapacitu 3 800 mAh, která by jeden pracovní den měla vydržet bez problému. Zapomeňte však na bezdrátové nabíjení. To platí i o zvýšené odolnosti. Pochvalu si naopak zaslouží přítomnost USB-C (na rozdíl od Galaxy A7) a dokonce i 3,5mm jacku pro sluchátka. Samozřejmě nechybí NFC pro bezkontaktní placení.

Samsung Galaxy A9 je opravdu velký telefon s hezkým displejem a dostatečným výkonem, který s cenovkou 15 tisíc korun nemůže výrazně levnější konkurenci zatopit. Má však v rukávu tahák v podobě všestranného fotoaparátu. Čtyři čočky neznamenají hezčí snímky, ale využitelnost při všech situacích. Ať už zrovna potřebujete do snímku vměstnat širokou scénu, nebo si chcete přiblížit vzdálený objekt. A to je výhoda, kterou nelze přehlédnout.

Recenzi pro vás právě teď připravujeme. Pokud vás však zajímá, jak telefon fotí, prohlédněte si náš obsáhlý test.

Technické parametry Samsung Galaxy A9

Kompletní specifikace
Konstrukce162,5 × 77 × 7,8 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
Dostupnostlistopad 2018,
Diskuze ke článku
Grecki
Spíš projeďte telefon přes antutu. Pochybuju, že ten procesor a další výbava odpovídá cenové 15k, když oneplus 6t se dá sehnat za podobnou cenu.
pet
tak uz jen odstranit predni fotak, odstranit ty tri vzadu a nechat jen ten 24 mpx, odstranit ramecky a bude to zajimyavy telefon :-))))))
Martin
Otřesný krám za tolik peněz tsss, G7 nebo V30 Rozdrti Samsung jak nic a to nemluvím o zbytku, katastrofa jak ten Samsung upadá.
Areon
Osobně bych oželel o 2GB menší paměť RAM , ale aby tam byl alespoň SD710.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze