Samsung chystá ohebný displej, jmenovat se bude Youm

3

Oblast ohebných displejů byla vždy velmi lákává jak pro výrobce, tak uživatele. Samsung se snaží o pokrok na tomto poli již několik let a čas od času dostáváme náznak toho, že se mu to i daří. Tentokrát se ale nejedná o žádné spekulace a výmysly. Samsung oficiálně potvrdil, že ohebné tablety a smartphony příjdou, a to v relativně brzké době.

Výrobce totiž technologii pojmenoval a zaregistroval několik ochranných známek. Ohebný displej v podání Samsungu by tak měl nést název Youm a první přístroje by se měly objevit na trhu ke konci letošního roku. Mezi zaregistrované známky patří například WAMOLED, FAMOLED (zkratka pro Flexible AMOLED), PAMOLED či TAMOLED.

Vlevo vidíte strukturu Youmu, vpravo klasické displeje.

Ohebnost ale zdaleka není jedinou výhodou nových displejů. Kromě toho, že je budeme moci srolovat do kapsy, budou mnohem pevnější, tenčí a odolnější, což můžete vidět i ve videu níže. Prasklým displejům tedy můžeme zamávat a děkovat můžeme především odstraněnému sklu a dalším tvrdým materiálům. Youm by se měl skládat ze čtyř vrstev – polarizátoru, vrstvy kapsulovaných molekul, organické vrstvy a TFT vrstvy.

TIP: Ohebný displej přinesla také Nokia. Podívejte se na model Nokia Kinetic.

Samsung očekává prvního pořádného využití ještě v letošním roce, lze ale předpokládat, že se tento trend opravdu rozroste až v roce 2013. Pokud výrobce nenarazí na neočekávané problémy, rozhodně se máme na co těšit.

Zdroje: phandroid.com

Diskuze ke článku
Jakub
Samsung opět objevil Ameriku... Patent sony starý asi 5 let: http://www.youtube.com/watch?v=NcAm3KihFho :)
xsarahdi
Neviem čo sa tu idete pokakať nad okopírovaným vynálezom SONY z roku 2007 !!!

http://www.pcspace.sk/index.php/spravy/aktuality/753-ultratenkybned-displej-od-sony
Lukáš Cizek
budou takovéto displeje taky dotykový?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze