Samsung 950 Pro: přichází extrémně rychlé SSD

5

SSD začínají být čím dál více standardní výbavou notebooků, oproti klasickým plotnovým diskům (HDD) se liší hlavně rychlostí čtení a zápisu. Avšak Samsungu to pořád ještě není dost a přichází s extrémně rychlým SSD 950 Pro, které sice neoplývá extrémní kapacitou, ale ohromí výkonem.

Po klasických plotnových discích se objevuje SSHD, takzvané hybridní disky, které mají většinou 8 až 16 GB cache pro zrychlení systému. V horní kategorii se ale nalézají stále více oblíbené a používané SSD disky, není divu. Jsou totiž podstatně rychlejší. V praxi to tedy znamená, že se zrychlí náběh operačního systému a také přístup k datům.

Samsung SSD 950 Pro

Bohužel nejčastěji se objevují disky se SATA rozhraním, které značně sráží výkon SSD disku. A to je ten rozdíl oproti novému Samsung SSD 950 Pro, který využívá M.2 slot a NVMe protokol. Díky tomu je tento disk schopen obrovské rychlosti sekvenčního zápisu, a to 1,5 Gb/s. Rychlost sekvenčního čtení je 2,5 Gb/s.

Disk se bude prodávat ve dvou velikostech, a to 256 GB za cenu okolo 5 000 Kč bez DPH a 512 GB za 8 500 Kč opět bez DPH. Dostupné budou v průběhu října.

Zdroje: samsung.com

Diskuze ke článku
Hadas
M.2 nebo mSATA slot je super věc. Jen kdyby to bylo standardně uváděno v popisu notebooků...
Martin
Pletete si byty a bity.
Ondřej Kalman
Ondřej Kalman
A budou v nich šitózní TLC čipy jako v ostatních?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze