Samsung T7 Shield
recenze

Samsung T7 Shield

Klasika s pancéřem navíc
1

Hledáte externí SSD, který se nezalekne deště ani pádu? Samsung jeden takový má, jmenuje se T7 Shield a i přes odolné zpracování je výhercem ocenění Red Dot Design Award za rok 2023. K dostání je ve třech barevných a ve třech paměťových variantách za rozumnou cenu, navíc se slušnými přenosovými rychlostmi. Na disk se detailně podíváme v dnešní recenzi.

Hledáte externí SSD, který odolá i méně šetrnému zacházení a nabídne kapacitu až 4 TB? Nabízí se externí SSD Samsung T7 Shield, který je k dispozici hned ve třech barevných a paměťových variantách. Zaujme zvýšenou odolností vůči vodě a prachu, kompaktními rozměry i slušnými přenosovými rychlostmi.

Technické parametry Samsung T7 Shield

Rozměry 88 × 59 × 13 mm
Hmotnost cca 98 g
Materiál hliník/guma/plast
Odolnost IP65, pád ze tří metrů
Maximální přenosová rychlost USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s), až 1 050 MB/s pro zápis
Konektor USB-C
Cena (1/2/4 TB) 2 490/3 990/6 990 Kč

Obsah balení: jen základ

V balení kromě samotného disku naleznete ještě USB-C–USB-C kabel a USB-C–USB-A pro přenos dat a základní dokumentaci. Díky tomu, že Samsung přibalil oba důležité kabely, žádná další investice již není potřeba, disk můžete bez problémů párovat se smartphony, notebooky i tablety. Kabely dodávané od výrobce rozhodně chválíme, jsou velice pevné a bezpochyby odolají i méně šetrnému zacházení. Jejich délka činí cca 45 cm.

Líbilo se nám
  • USB-A i USB-C kabel v balení

Vzhled a zpracování: odolá zubu času

Samsung T7 Shield je sice „jen“ příslušenství, ale Samsung si dal záležet i na designu, konstrukčním zpracování a barevných variantách. Těmi také začneme – kromě námi testované černé je k dispozici i béžová (písková) a královsky modrá, která působí velmi elegantně. Rozměry disku jsou kompaktní, činí 88 × 59 × 13 mm a hmotnost zhruba 100 gramů v závislosti na použitém paměťovém médiu +- pár gramů.

Samsung T7 Shield

Samsung se chlubí rovněž zvýšenou odolností IP65, k tomu mu dopomáhá pogumované tělo. To znamená, že disk sice není vhodný do bazénu, ale pokud jej ponecháte venku při dešti, vaše data zůstanou v bezpečí. Samsung také garantuje ochranu proti pádu z výšky až tří metrů.

Vnější plášť disku je pogumovaný, ovšem uvnitř je hliníková kostra, bočnice jsou z tvrzeného plastu. Díky této kombinaci materiálů bylo dosaženo velmi příjemné hmotnosti a již zmíněné zvýšené odolnosti. Benefitem je i lepší odvod odpadního tepla, disk je tak málokdy horký, spíše vlažný.

Samsung T7 Shield

Na těle kromě USB-C nalezneme také logo Samsung a na boku informace o disku, tedy paměťovou variantu a přesné modelové označení, včetně důležitých certifikací. Nechybí ani LED, která informuje o připojení a inicializaci disku, po chvíli však pohasne, aby její svit zbytečně nerušil.

Disk je odolný, přesto líbivý.

Samsung chválíme za kvalitní zpracování, barevné varianty, kompaktní rozměry i nízkou hmotnost. Ostudu vám i přes odolnější provedení neudělá ani na pracovní schůzce, pokud se chystáte na cesty, můžete jej bez obav hodit do batohu bez další ochrany, například pouzdra.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • nízká hmotnost
  • tři barevné varianty
  • USB-C
  • odolnost konstrukce

Rychlostní testy: velmi slušné výsledky

Samsung T7 Shield podporuje maximální přenosové rychlosti USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s). Potencionálně se tedy bavíme o propustnosti 1 050 MB za vteřinu pro zápis a 1 000 MB pro čtení. Samozřejmě musíte mít podporované zařízení. Disk lze pořídit v kapacitách 1, 2 a 4 TB. My jsme disk testovali s MacBookem Pro 14'' 2023 s procesorem M3 Pro a se třemi porty Thunderbolt 3 (až 40 Gb/s), které jsou zpětně kompatibilní i s USB 4 (až 40 Gb/s). Samozřejmě jde o teoretická čísla, v našem v případě jsme se dostali na rychlosti okolo 810 MB/s při zápisu a 705 MB/s při čtení. Nutno podotknout, že tato čísla jsou zprůměrovaná a stabilní, k poklesu zkrátka nedocházelo.

Samsung T7 Shield

Přenos 15,5GB souboru zabral zhruba 19 vteřin, což plně odpovídá naměřenému výkonu. Rychlost se samozřejmě mění v případě, kdy kopírujete například složku s tisíci soubory. V našem případě jsme vyzkoušeli přenos složky o velikosti 90 GB, ve které bylo přes 25 tisíc souborů. V takovém případě trval přenos 6 minut a 12 vteřin, pokles byl tedy výraznější, jde však o extrémní případ.

S iPhony se T7 Shield kamarádí.

Disk od Samsungu jsme samozřejmě vyzkoušeli i s iPhonem 15 Pro Max, který podporuje přímý zápis ProRes videa na externí úložiště. Samsung T7 Shield je s tím kompatibilní, stačí tedy disk zapojit, v nastavení aplikace Fotoaparát vybrat možnost ProRes videa a hned vedle spouště se objeví zmínka, že nahrávky budou uložené na USB-C. Že se přímé nahrávání na externí SSD vyplatí, naznačují velikosti výstupních souborů. 4K/60 fps HDR video o délce 30 vteřin zabere v úložišti 6,45 GB, při 30 fps 2,2 GB a při 4K rozlišení + 24 fps pak 1,65 GB. Pokud se rozhodnete pro nejnáročnější 4K/60 fps HDR video, do paměti se vejde okolo 72 minut záznamu (1TB varianta disku, pro uživatele k dispozici zhruba 970 GB). Dodáme, že ani při zátěži se disk nijak zvlášť nepřehřívá.

Líbilo se nám
  • slušné a konstantní výsledky
  • podpora přímého nahrávání ProRes videa
  • tři paměťové varianty

Zhodnocení: povedený

Samsung T7 Shield je univerzální SSD „do nepohody“. Má tři barevné varianty, tři paměťové verze, je odolný, kompaktní, podporuje přímé nahrávání ProRes videa z nových iPhonů a v základu vyjde na velmi rozumných 2,5 tisíce korun za 1TB variantu.

Samsung T7 Shield

Osobně bych doporučoval 2TB variantu s příplatkem 1 500 Kč, nabízí se i 4TB varianta, ovšem zde je už nutné počítat s investicí 6 900 Kč. Nákup disku s radostí doporučím, jedná se o univerzálního pomocníka, který díky praktické konstrukci odolá i méně šetrnému zacházení.

Foto: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Klady
  • slušné přenosové rychlosti
  • podpora nahrávání ProRes videa
  • tři paměťové verze
  • odolné a kompaktní tělo
  • povedený design, tři barevné varianty
  • odolnost vůči pádům
  • rozumně nastavená cena
  • dva kabely v balení
Zápory
  • vyšší cena 4TB varianty
Diskuze ke článku
Radim Liška
Radim Liška
Disk mám od Vánoc, používám ho zašifrovaný s přiloženým softwarem Samsung Portable SSD i Magician. Při použití ve Windows vše v pořádku. Při použití se Samsungem A54 a Androidem 14 se disk odpojuje a restartuje telefon = fakticky je disk s mobilem nepoužitelný. Alikace od Samsungu určené k ovládání disku zamrzají, padají. Velké zklamání. Nedoporučuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze