S aktualizací iPhonu 4S raději počkejte

29

17. září Apple vydal aktualizaci svého mobilního operačního systému iOS na verzi 8. To se týkalo i starého modelu iPhone 4S. Je to dobrá, ale špatná zpráva zároveň. Spolu s novými funkcemi se totiž dostavuje také značné zpomalení chodu celého telefonu. Proto s aktualizací nejstaršího podporovaného zažízení raději doporučujeme počkat.

iPhone 4S je tu s námi již nějakou dobu. Konkrétně od roku 2011 a je pozoruhodné, že i tak starý telefon dostal aktualizaci na nejnovější verzi operačního systému. To bohužel neplatí pro čtvrtou generaci (2010), která se zastavila na iOS 7. Pro majitele iPhonu 4S to znamená dobré, ale také špatné zprávy. Nejsou pozadu ve verzi systému, ale i tak je čeká řada nevýhod. Jsou pozadu v některých chybějících funkcích a hlavně rychlosti systému.

iPhone 4S

Je logické, že lepší procesor nebo TouchID do starého modelu prostě nedostanete. Chybí ale také třeba funkce AirDrop. Dnešnímu náročnějšímu uživateli asi už telefon nestačil – nepodporuje LTE, jeho výkon je několikrát slabší než u nových modelů a displej o velikosti 3,5 palce je malý i pro zatvrzelé fanoušky iPhonu. Na druhou stranu se dá pořídit za velmi slušné peníze a designově má stále co nabídnout. Stejně tak systém je stále poměrně svižný a aplikace na něm fungují. Teď ale přichází háček: aktualizace na iOS 8.

Server Ars Technica přišel s testy, které dokazují, že aktualizace na nejnovější verzi systému chodu telefonu značně uškodí. V tabulce najdete časy startů aplikací na iPhonu 4S pod systémem iOS 7 a 8.

Aplikace iOS 7.1.2 iOS 8.0
Safari 1,25 s 2,16 s
Fotoaparát 1,5 s 1,8 s
Nastavení 0,95 s 1,25 s
Mail 0,91 s 1,30 s
Zprávy 1,73 s 1,83 s
Kalendář 0,8 s 1,25 s
Start systému 36,4 s 39,8 s

Jak si můžete povšimnout, tak rozdíly jsou poměrně zásadní. Před vydáním aktualizace se mluvilo o tom, že půjde vlastně jen o kosmetické změny, ale praxe ukazuje, že se do samotného systému muselo zasáhnout víc, než by se na první pohled zdálo. I proto systém zabírá více paměti než předchozí iOS 7 a je náročnější.

iOS 8 na iPhonu 4S

Na menší zpomalení si stěžují také někteří uživatelé iPadu mini, citelné zpomalení přináší aktualizace i u iPadu 2. Rozhodování o tom, zda aktualizovat nebo ne budete mít těžké. Na jednu stranu dostanete systém, který bude lehce pomalejší, což vás může iritovat, ale na druhou stranu dostanete řadu nových funkcí, jako jsou stažitelné widgety, možnost rychle odpovídat na iMessage nebo si nainstalovat jinou klávesnici.

Nejrozumnější bude asi počkat na další verze iOS 8, které by mohly být lépe optimalizované.

Zdroje: arstechnica.com

Diskuze ke článku
max
Jedu na na Androidu 4roky a jede bez problémů.mam i 5s a to je taková zasekaná mrdka.iphone už nikdy víc.Telefon za 15000 by měl fungovat jinak,a ne stále se sekat. Soudruzi v Číně asi udělali při výrobě chybu. Apple je holt americko činskej šmejd
Pepa
No, zdaleka nešlo jen o kosmetické změny, to bych určitě neřekl. A taky je to lepší než byla iOS7.0, takže bych se toho nebál, na pětce to lítá v pohodě a během krátké doby to snad doladí úplně. Doufám, že se už poučily ze sedmičky, ta byla i na ipadu zlá a tohle je taky lepší. Zlepšovat je určitě co, ale jsou tam celkem pěkné změny, kvůli kterým to stejně všichni nainstalují:))
Petr
Jó upozornění jsem už četl. Nicméně v praxi je to zpomalení nerozpoznatelné. Jen úplně první spuštění aplikací po upgradu trochu trvalo. Pak už to běhá v pohodě. Mám 4s a upgradovat se vyplatí. Minimálně kvůli klávesnici. Např. Fleksy se dá i zmenšit takže odpadá problém s tím, že klávesnice zabírá velkou část displaye.
David
Tak ja jsem i pres varovani upgradoval ihned jak to bylo mozne a stezovat si absolutne nemuzu, nove funkce se mi velmi libi a nemyslim si, ze by to zpomaleni bylo az tak vyrazne. Mam iPhone 4s :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze