Žaloba proti Applu: iOS záměrně zpomaluje starší zařízení

92

Měli jste někdy pocit, že nahráním nové verze operačního systému bylo spíše krokem zpátky? Že se telefon zpomalil natolik, že se skoro nedal používat? Tak přesně to je předmětem žaloby, která se týká Applu, respektive iPhonu 4S a systému iOS 9. Dohromady to totiž není moc vydařená kombinace.

Žaloba požaduje 5 milionů dolarů (asi 125 miliónů korun) za problémy, které měly být způsobeny nahráním aktualizace iOS 9 do iPhonů 4S. Jsou zde vyjmenovány jednotlivé body, čeho se nedostatky týkají. Jde především o zpomalení celého systému, ještě pomalejší načítání aplikací třetích stran, zamrzání a pády celého systému. To všechno má být natolik závažné, že to znemožňuje běžné používání takovýchto iPhonů.

Žaloba dále pokračuje stížností na klamání spotřebitele. Apple totiž s každou novou verzí operačního systému slibuje vyšší výkon, lepší uživatelský zážitek anebo prodlouženou výdrž baterie, ale v tomto případě nedostojí svým slibům ani v jednom bodě.

Nejzajímavější je ovšem poslední bod žaloby, který už není tak technologický, jako spíš obchodní. Apple má podle něj tak postavený prodej multimediálního obsahu, že odrazuje uživatele od změny operačního systému, respektive značky. V tom případě by museli například pořízenou hudbu pořizovat znova.

Bude zajímavé sledovat, jak soudní spor dopadne. Jak byste soudili vy? Je nový iOS na starších zařízení to, co vás donutí koupit nový iPhone, anebo Apple naopak nabízí nadstandardně dlouhou podporu pro svá zařízení a jen mu to někdy nevyjde?

Technické parametry Apple iPhone 4S

Kompletní specifikace
Konstrukce115,2 × 58,6 × 9,3 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (640 × 960 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor1 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2011,

Zdroje: appleinsider.com

Diskuze ke článku
ICE
Aniž bych se Applu zastával, tak podobnou žalobu by museli podat uživatelé mobilů a tabletů od poloviny Android výrobců. Třeba Nexus 7 se s příchodem Android 5 stal nepoužitelný, u Z1 byl brutální battery drain (to snad opravili), o minisamsunzích a číňanech nemluvě. Je teda ostuda, že se toto vyskytuje i u telefonů za 20000, navíc u Apple to není tak jednoduché se vzepřít aktualizaci.
Jakub
Lidi si kupují iPhony hlavně proto, aby se jim nikdy nezpomalili, takže tu žalobu uznávám. Pokud je mi to jedno, vystačí mi nějaký Galaxy S5 mini, ale pokud dám za mobil čtyřikrát více, přece jenom očekávám lepší podporu.
Crashdown
Pochopil bych ještě tu část žaloby ohledně zpomalení systému atd. Jasně, člověk je nespokojenej, když mu oficiální aktualizace zhorší vlastnosti telefonu.
Ale proč si proboha stěžujou na multimediální obchod? :-O Snad když si někde něco platím, tak si zjistím, jak je to s dostupností pro ostatní systémy. A ne něco bezhlavě platit, a pak si stěžovat, že jsem blbej a nezjistil jsem si to předem...
Michal
Pevně doufám, že konečně i Apple prohraje a bude platit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze