Rusko zvažuje zákaz některých emotikonů. Odporují tamním zákonům

72

Zní to jako špatný vtip, ale je to politická realita dnešních dnů v Rusku. Tam se rozjela mašinérie, která nejspíše vyústí v zákaz některých emotikonů, které používá Facebook. Jsou na nich zobrazeny páry stejného pohlaví a dítě, což by mohlo odporovat zákonu o propagaci homosexuality.

Problémem už se oficiálně zabývá Federální úřad pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a médii. Ten má statut kontrolního orgánu všech médií a de facto je tak vykonavatelem cenzury.

Podnět podal jeden ruský senátor. Dle jeho stížnosti některé emotikony používané Facebookem odporují zákonu přijatému v roce 2013. Ten má ochránit mladé před propagandou homosexuality. Vyšetřování se týká prozatím největší sociální sítě, ale není vyloučeno, že se rozšíří i na další subjekty, operační systémy nevyjímaje.

Emotikony

Problém by mohl mít teoreticky i Apple, protože v iOS a v sadě Emoji se nacházejí obrázky dvou mužů a dvou žen chystající se k polibku. Apple musel nedávno řešit problém ohledně rasové vyváženosti.

Celá záležitost je v běhu. Byli dokonce přizváni znalci z oboru psychologie, aby vypracovali studii, zda může být jednoduchý obrázek formou propagandy, nebo ne. Pokud budou jejich závěry pozitivní, mohlo by to vyústit až v zákaz celého webu na území Ruska.

Zdroje: thenextweb.com, time.com

Diskuze ke článku
Jiří Kapr
Jiří Kapr
Moc fandím ruskému senátorovi. Bylo by dobře, aby vyhrál.
Pavel
Já bych zase zakázal celý Rusko, zemi dementů.
JaroB
Ak je zákonom zakázaná homo tak je to len a len dobré...a škoda, že u nás nieje tak prísne brané...ešte aj referendum o homošoch sme mali za naše peniaze
Plejtvak
EU zakazuje kde co, tak proč by nemohli taky Rusové?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze