Rok 2018 přinese nesrovnatelně přesnější a úspornější GPS

14
Rok 2018 přinese nesrovnatelně přesnější a úspornější GPS
Fotografie: Pixabay
  • Telefony vydané v roce 2018 dostanou do výbavy nový GPS čip BCM47755 od společnosti Broadcom
  • Nová GPS slibuje více jak 15násobně vyšší přesnost a poloviční spotřebu energie
  • Zároveň se stane také prvním telefonním GPS systémem schopným připojení s moderními satelity L5

Prakticky bezrámečkové displeje, nádherný design či duální fotoaparáty jsou snadno viditelné věci, pro které se každý snadno nadchne, ale smartphony samozřejmě nejsou jen o takovémto pozlátku. Dobrý telefon dělá také dobrý hardware a jeho neodmyslitelnou součástí je i GPS. Mnoho vylepšení v této oblasti jsme se však v posledních letech nedočkali – tedy až do teď.

Broadcom GPS

Společnost Broadcom totiž minulý týden oznámila, že její nový GPS modul, který má značně lepší přesnost a spotřebovává mnohem méně energie, je připraven pro masovou výrobu, takže by se měla tato nejnovější technologie v oblasti GPS dostat do našich telefonů již příští rok. Lepší přesnost a nižší spotřeba zní dobře, ale tím bychom pokrok v této technologii silně nedocenili.

Pojďme si tedy říci, jak moc lepší vlastně nová GPS od Broadcomu bude oproti současným modulům. Současné GPS čipy v telefonech zaměří vaší polohu s přesností zhruba 5 metrů, tedy 500 centimetrů. Nový modul BCM47755 od Broadcomu to zvládne s přesností na30 centimetrů. Společně s vyšší přesností by si měla GPS také mnohem lépe poradit ve městech, kde je mnoho výškových budov a dalších betonových konstrukcí.

GPS navigace

Co se spotřeby týče, tak si nový čip bude brát pouze 50 procent energie, kterou si pro svůj chod žádají současné GPS systémy. Toho bylo docíleno nasazením nové 28nanometrové výrobní technologie a použitím nové rádiové architektury.

Společně s těmito vylepšeními přímo v samotném čipu bude BCM47755 také prvním GPS systém v telefonech, který se dokáže připojit k satelitům typu L5, jež posílají mnohem přesnější signál a jsou méně náchylné k jeho zkreslení než starší satelity L1. Nový čip se bude moci připojit k oběma a dodá vždy ty nejlepší možné výsledky. Nutno říci, že jsme mohli zařízení se schopností připojení k satelitům L5 vidět již dříve, ale toto je poprvé, co se tato technologie dostává do spotřební elektroniky.

GPS navigace

Prozatím samozřejmě není jasné, které telefony budou novou GPS mít, ale bylo potvrzeno, že smartphony vydané v roce 2018 budou novým čipem již vybaveny. Nová GPS sice nezní tak revolučně a není tak vzrušující jako bezrámečkové displeje, ale jedná se rozhodně o podstatné vylepšení funkce, na kterou mnoho milionů lidí každý den spoléhá a příští rok se tak dočkají prozatím té nejpřesnější mobilní navigace a zároveň dorazí do cíle i s více procenty baterie – a to se počítá.

Zdroj: spectrum.ieee.org, theverge.com, androidcentral.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
Větší přesnost = víc šmirování. Děkuji, nechci!
ANO
Co je L5? Jinak nebude toho spis dosazeno korelaci s galileem? Jak znamo, ma fungovat sam nebo v soucinnosti s GPS a adekvatne zlepsit presnost. Ostatne to uz davno delaji s glonassem a podobne a telefony uz nekolik let toto podporujou. Otazka je, zda pujde firmwarem zlepsit stavajici GPS moduly nebo zda se pri zapinani galilea zpresni samy.
David
To snad není možné, LOL
Koho ty zajímáš, aby tě šmíroval...
Petr
Super zpráva, GPS je pro mě mnohem důležitější než skener duhovky a podobné nesmysly. Nepíšou někde jak se zpřesní vertikální přesnost?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze