Děsivé retro: služba pro zjištění vaší polohy na základě BTS je stále funkční

Její přesnost vás překvapí
2
Děsivé retro: služba pro zjištění vaší polohy na základě BTS je stále funkční
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Lokalizace skrze BTS je v síti T-Mobile dodnes funkční
  • Ve velkém městě určí vaši polohu s přesností na pár metrů

V dnešní době různých GPS monitorovacích zařízení a chytrých přívěsků si již zřejmě nikdo nevzpomene na službu Kde je... operátora T-Mobile. Skrze tuto službu jste mohli lokalizovat aktivní zařízení na základě průniků BTS stanic, stačilo mít vloženou SIM kartu s aktivovanou službou a znát LPIN, který jste si dopředu nastavili v rámci prostředí Můj T-Mobile. Ani by nás nenapadlo, že je služba dodnes funkční, ale ano, je...

Kde je...
Takto to vypadá nevinně, ovšem mapu si lze přiblížit. Hodně přiblížit

Zvědavost nám samozřejmě nedala, a tak jsme se rozhodli službu vyzkoušet – a téměř nám spadla brada. Nejen že služba stále funguje a lze ji aktivovat, dokonce je natolik přesná, že se téměř rovnala reálné poloze. Funkci jsme testovali v rámci hlavního města Praha, kde je rozesetí BTS stanic velmi husté. Odchylka od reálné polohy se pohybovala v řádu několika metrů, dle mapy jsem se nacházel v protějším bytovém domě, poloha se přitom načítala pouze pár vteřin. Problémem nebyla ani eSIM.

Aktivace služby i její provoz je zdarma, za každou lokalizaci zaplatíte 4,84 Kč (Twist i tarif). Pokud během měsíce potřebujete více než 1 000 lokalizací, od 1 001. budete platit za jednu 3,51 Kč, to se už ovšem týká jen tarifních zákazníků, ti na Twistu platí celou dobu stejnou částku. Pokud je hledaná SIM karta v zahraničním roamingu, ukáže vám služba stát a síť hledaného telefonu. Určené polohy se nikde nearchivují a nejsou zpětně dohledatelné.

Na závěr se hodí uklidnit všechny vystrašené: polohu lze zjistit jen pokud je služba aktivní a znáte LPIN, standardně je služba vypnutá – ale za ověření nic nedáte, že? Lokalizace pomocí BTS je samozřejmě zapotřebí i v krizových případech – například pokud se ztratíte v přírodě a žádáte o pomoc IZS.

Diskuze ke článku
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
Děsivé a vědci bijí na poplach. První známka o kvalitě článku.
Mac Hine
Mac Hine
Vidím to jako jedinou rozumnou doplňkovou alternativu pro případ absence GPS signálu (uvnitř budov, v lese, ukradené auto v plechovém kamionu apod.).
Osobně oceňuji zvláště zmínku o emergency využití.

Ještě autorovi článku "na základě průniků BTS stanic" ... no tak to úplně není, ale to není až tak důležité. :-)
V T-Mobile by vám to nejspíš řekli přesněji. Příkladně záleží na typu SIM/USIM ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze